Biografii celebre: Adolf Hitler (II) - Video

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 19:36
7021 citiri
Biografii celebre: Adolf Hitler (II) - Video
Foto: Arhiva

Prezentul material nu-si propune nici pe departe sa faca apologia unuia dintre cei mai diabolici oameni consemnati de istorie. Demersul este pur jurnalistic, cu o trecere in revista a faptelor si evenimentelor referitoare la cel care s-a nascut si a murit in aceeasi fatidica luna aprilie. Poate, de aceea, a patra luna a lui 1889 ar fi trebuit stearsa din calendar.

Biografii celebre: Adolf Hitler (I) - Video

Ascensiunea. In Germania anilor 1920, lupta politica ia forme foarte violente. Tara este marcata de confruntarea dintre comunisti si gruparile extreme de dreapta. De aceea, liderii Partidului Nazist profita de haos, ca sa acapareze puterea, scrie Je Suis Mort.

Dupa iesirea din inchisoare, Adolf Hitler reia controlul partidului, in interiorul caruia existau rivalitati. Folosindu-si carisma, se detaseaza ca singura fiinta capabila sa asigure supravietuirea unei miscari cu tendinte multiple.

Acum se elaboreaza mitul Fuhrer, ghid bazat pe un ritual sofisticat, cu folosirea salutului hitlerist si a principiului ca respectul fata de sef trebuie sa fie absolut (Fuhrerprinzip). Dar, la alegerile din 1928, in ciuda celor 100.000 de adepti, partidul nazist nu obtine decat 26% din voturi si 12 locuri in Parlament.

Fara criza economica din 1929, a deselor conflicte politice si a somajului extrem, ascensiunea lui Hitler ar fi fost imposibila. Asa, nazistii, pe baza prezentarii beneficiilor partidului, reusesc sa mobilizeze opinia publica.

In martie 1932, cu ocazia alegerilor prezidentiale, Hitler ajunge la balotaj

cu maresalul Hindenburg. Mai tarziu, conservatorii decid ca Hitler sa acceada la cancelaria Reich-ului, ca sef al unei grupari formate din doi nazisti: Goring si Frick. Devenit cancelar, Hitler dejoaca planurile conservatorilor si instaureaza rapid regimul dictatorial.

Dictatura. Sub pretextul luptei contra pericolului comunist, nazistii obtin de la fostul presedinte Hindenburg promulgarea unui ordin, prin care statul era autorizat sa interzica toate intalnirile si publicatiile care-i amenintau siguranta. Au loc arestari, purificari administrative si alte actiuni nedemocratice. In curand, SS si SA devin elemente "auxiliare de politie". Este incendiat Reichstagul.

Incepe represiunea sistematica, care ii afecteaza pe social-democrati si germanii anti-nazisti. Muti sunt ucisi in lagarele de concentrare. La 23 martie 1933, votarea unei legi pentru puteri depline pe o perioada de 4 ani duce la dictatura legalizata. La 14 iulie, NSDAP a fost proclamat partid unic.

Cand la 2 august 1934, moare Hindenburg, Adolf Hitler isi permite sa combine functiile de sef al statului si al guvernului. Peste 89% din electoratul german ratifica noile puteri ale Reichsfuhrer-ului. Intr-un an si jumatate, Hitler a fost in masura sa capete puterea absoluta. Adversarii politici sunt asasinati sau internati in lagare.

Desi totalitara, noua putere e haotica, nu se supunea disciplinii cabinetului ministerial. Hitler prezideaza din ce in cemai rar un Guvern, cu o ultima intalnire in 1938. A creat institutii specializate, responsabilitati. A dat independenta deplina instrumentelor politice de securitate.Heinrich Himmler, liderul SS, a construit stat in stat.

Timp de sase ani, sistemul s-a bucurat de popularitate, prin controlul somajului si succese externe. Dictatorul reconciliaza cu maestrie, face concesii si doreste lovituri de stat. La 16 martie1935, a anuntat reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Germania a ocupat zona demilitarizata a Renaniei, apoi, in 1938 a anexat Austria. Franta si Regatul Unit dau dovada de slabiciune, acceptand integrarea regiunii Sudete.

Aventurile continua. In 1939 Cehoslovacia a incetat sa mai existe, deoarece partea ceha a trecut sub protectorat grman. Dar in 1939, Franta si Marea Britanie nu mai sunt dispuse la concesii. Mussolini si Goring incearca sa-l opreasca pe Hitler. La 23.08.1939, dictatorul a dat ordin sa invadeze Polonia. Incepe Al Doilea Razboi Mondial.

Sfarsitul. Hitler dorea cucerirea intregii Europe, prin impunerea ordinului nazist. Era convins de geniul sau militar si de corectitudinea teorillor politice. Fixeaza obiective militare nerealiste, ca Moscova si Stalingradul. Erori strategice! Nu reuseste pe frontul rusesc. Infrangerea de la Stalingrad, in februarie 1943 si cea din Africa de Nord au efect asupra sa. Renunta la orice aparitie publica.Le vorbeste doar apropiatilor sai, in expozeuri delirante,despre reorganizarea Europei. Se arata imbatranit, surmenat, abuzand de medicamente.

Cu toate astea, puterea sa ramane incontestabila, pana in ultimele zile ale razboiului. Chiar daca ofiterii Beck si Rommel Canaris comploteaza impotriva lui, iar colonelul Stauffenberg incearca sa-l asasineze.

La 30.04 1945, cand trupele sovietice asediaza Berlinul, Hitler se casatoreste cu Eva Braun si se inchide in buncarul sau. Isi pune capat zilelor. S-a vorbit despre sinucidere prin impuscare, in timp ce Eva Braun s-ar fi otravit. Controverse legate de imprejurarile mortii exista. Anterior, a ordonat distrugerea infrastructurlor industriale din toata Germania. De asemenea, si-a scris testamentul politic.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Hitler documentar, #istorie Hitler, #dictator Hitler, #Adolf Hitler nazisti , #documentar