Bunavointa in Budapesta: Salvati de la infometare (II)

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:40
8333 citiri
Bunavointa in Budapesta: Salvati de la infometare (II)
Foto: "Campania pentru desrobirea Ardealului"

Sosit inca de pe data de 9 august in capitala ungara, maiorul Nancovici, un trimis al comisiei romane la Budapesta, intocmeste un scurt raport cu privire la primele zile ale ocupatiei.

Cu totul surprinzator, in timp ce oamenii flamanzeau, bolsevicii stransesera in "Banca de Scont si Schimb Ungara", cel mai mare antrepozit din oras, cantitati insemnate de alimente. Ostasii deschid de indata usile acestui depozit, precum si a altora mai mici raspandite in oras.

Marsul spre Budapesta: Caderea capitalei bolsevice (I)

Sunt oferite locuitorilor peste 700.000 de kilograme de zahar, 700.000 de conserve de carne, 650.000 de kilograme de sare, 400.000 de litri de ulei, 170.000 de kilograme de grau, 70.000 de kilograme de pasat, 50.000 de kilograme de tarate. Chiar si asa, pentru cei aproape doua milioane de oameni infometati inca era putin.

Distribuiri catre copii saraci, "Campania pentru desrobirea Ardealului"

Maiorul sublinia si ca problema cea mai spinoasa era cea a carnii, socotindu-se ca ar fi nevoie de aproape 3.000 de vite in fiecare saptamana pentru a indestula locuitorii.

Totusi, in doar cateva zile s-a putut relua furnizarea de carne in Budapesta, care a ajuns sa se faca de doua ori pe saptamana.

Ungaria incepe iarasi sa respire

Pentru a facilita transportul feluritelor produse alimentare catre Budapesta, se dispune crearea si de asa-numite "trenuri de aprovizionare", care opreau in halte de-a lungul Ungariei unde erau incarcate cu cele necesare.

De altfel, transportul feroviar de marfa si de persoane a reinceput, cu un ochi veghetor in special asupra calatorilor. Bolsevicii, desi raspanditi, inca reprezentau o forta.

Bolsevicii asteptau pradalnic

Existau chiar zvonuri ca peste 50.000 de partizani asteptau retragerea armatei romane pentru a lua iarasi puterea.

De altfel, au fost atacuri asupra ostasilor nostri despartiti de unitatile lor sau in misiune, cazul sublocotenentului Dodu al Regimentului 6 Rosiori, care impreuna cu oamenii de sub comanda sa au fost ucisi.

Sunt refacute si liniile de comunicatie, avand acces la ele, pentru moment, doar institutiile statului ungar si armata romana. Telefoanele sunt confiscate si accesul oamenilor de rand este restrictionat pentru a se reduce riscul reorganizarii celor inca loiali cauzei comuniste.

Libertati restituite sub autoritatile romane

Suprimata de-a dreptul in timpul regimului Bela Kuhn, in timpul ocupatiei este redata si o oarecare libertate a presei, sub stricta supraveghere a cenzorilor. Peste doua duzini de publicatii vad iarasi lumina tiparului.

Este instituit dreptul la intrunire, peste 15.000 de oameni participand la diferite manifestatii si dezbateri publice, dar care se faceau numai cu autorizatii speciale si cu instiintarea prealabila a autoritatilor de ocupatie.

Salvatorii Budapestei

Nenumarati copii s-au aciuat pe langa ostasii romani incartiruiti, pentru ca isi imparteau ratiile cu ei.

Impartirea hranei de ostasii romani, "Campania pentru desrobirea Ardealului"

S-au infiintat peste o duzina de cantine care ofereau d-ale gurii la peste patru mii de persoane in fiecare zi. Impreuna cu manutantele armatei ungare si cele ale armatei romane au fost puse la dispozitia populatiei.

Painea este distribuita populatiei, "Campania pentru desrobirea Ardealului"

Functionarii locali ai comunei Rakosz Palota au tinut sa multumeasca personal unui regiment romanesc pentru ca au avut grija de aproape 300 de orfani.

Copii luati in grija trupelor, "Campania pentru desrobirea Ardealului"

Putem afla din informarile locotenentului-colonel Cristea Vasilescu, seful statului major al generalului Holban, de reaua-vointa si actele de coruptie care au ingreunat totusi insarcinarile incredintate comandamentului roman instalat la Budapesta.

Coruptie si piedici in calea comandamentului roman

Gasim astfel ca angajatii ministerului de alimentare maghiar, fiind insarcinati sa procure produse pentru capitala, in mare parte s-au purtat iresponsabil, vrand sa-si traga foloase materiale pe seama oamenilor napastuiti.

Specula a inflorit, ei trimitand ordine false si inmagazinand alimentele pentru a le vinde apoi la preturi exorbitante populatiei, cazul depozitului de peste 90.000 de kilograme de carne al societatii "Haditelmin".

Acelasi minister nu a permis nici cumpararea graului de particulari, ci numai de catre societatile locale ale acestuia, iar faina ce se punea apoi la vanzare se facea la un pret ridicat, de peste 25 de coroane pe kilogram, un pret care astazi ne-ar usura de cel putin 70 de lei.

Insa, comandamentul nu a lasat aceasta situatie sa continue si a spart monopolul acestor societati, iar in consecinta pretul a scazut.

Tot acesta introduce dijma la mori pentru ca agentii ministerului de alimentare maghiar nu plateau graul luat de la tarani, astfel incat ei incepusera iarasi sa-l ascunda, la fel ca pe vremea lui Khun.

Prin dijma, produsele rezultate erau cumparate de comandament si vandute in cele din urma locuitorilor capitalei la preturi rezonabile.

Mai mult de atat, locul functionarilor gasiti in neregula este luat de agenti romani, delegati special sa le preia sarcinile. Ei se straduiesc sa le castige increderea taranilor pentru a le preda alimentele dosite, in schimbul unor plati.

In jurul Budapestei faptul ca patruzeci de comune au primit dispense de la rechizitii a permis transportul zilnic a zeci de vagoane cu produse alimentare in surplus. S-a cerut sa se stranga produsele in exces chiar si in tara noastra pentru suplini cererile.

La est de Tisa, comandamentul roman pregatise aproape 10.000 de vagoane cu grau, cartofi si lemne care asteptau sa fie transportate. Insa, ministerul de alimentare a refuzat sa puna la dispozitie locomotivele necesare, pe motiv ca nu ar avea suficiente.

Confruntate cu faptul ca peste 500 de locomotive se aflau retrase in Szombothely, nu consimte nici de aceasta data din cauza neincrederii in promisiunile armatei romana de a nu le rechizitiona dupa aceea.

Confiscarile armatei romane aprind spiritele

Intr-adevar avusesera loc rechizitii conform termenilor armistitiului impus inca de la inceputul ocupatiei, jumatate din materialul rulant, o treime din septel si o treime din masinile agricole cazand sub incidenta acestuia, dar nu numai.

Si fabricile de armament si munitii ungare au fost cedate partii romane. Deja se incepuse demontarea lor, cu toate piesele si masinariile incarcate in vagoane si trimise apoi in tara. Se hotarase ca si cheltuielile armatei de ocupatie romanesti sa fie suportate de statul ungar.

Conditiile, desi aspre, urmareau pe de o parte neutralizarea fortei de atac a unui inamic iredentist si de cealalta, recuperarea daunelor extensive facute prin confiscarile Puterilor Centrale, ce au urmat semnarii Tratatului de Pace de la Buftea.

Insa, propaganda guvernului ungar au transformat in ochii lumii rechizitiile in jafuri. Rapoartele venite din capitala, ca cel de pe data de 9 octombrie, cand comisia interaliata comunica consiliului de razboi din Paris ca au fost luate din Budapesta 50% din locomotive, 90% din vagoane, 5000 de vagoane cu marfa, 63 vagoane carbuni si 50 de vagoane cu lana au provocat vii ingrijorari.

Suntem invinovatiti ca am pradat intreaga tara intr-atat de temeinic ca doar pietrele din pavaj au ramas "nerasculate".

Ca am furat tot ce se putea lua, de la mobila la argintarie, de la tablouri la telefoane. Gyula Pekar, secretar de stat in Ministerul Invatamantului, a iesit in fata declarand ca "este fara pereche in istoria lumii jaful comis de romani."

Bibliografie:

"Jurnal de Operatiuni al Comandamentului Trupelor din Transilvania (1918-1921)", volumele I si II, editii ingrijite de Viorel Ciubota, Gheorghe Nicolescu si Cornel Tuca, editura Muzeului Satmarean, Satu Mare, 1998

"Romanii la Budapesta", Radu Cosmin, Editura Fundatiei "Moise Nicoara", Arad, 2007

"Istoria razboiului pentru Intregirea Romaniei: 1916-1919", Constantin Kiritescu, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1989

"Major General Harry Hill Bandholtz: An Undiplomatic Diary", Harry Hill Bandholtz, editata de Andrew L. Simon, Columbia University, 1933

"United Roumania", Charles Upson Clark, Editura Dodd, Mead and Company, New York, 1932

"Campania pentru desrobirea Ardealului si ocuparea Budapestei", Gheorghe Mardarescu, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1922

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#infometare locuitori Budapesta, #cantine armata romana, #bolsevici stoc mancare , #documentar