Calvarul taranimii muncitoare in lumea capitalului - Documentar

Duminica, 26 August 2012, ora 10:32
4553 citiri
Calvarul taranimii muncitoare in lumea capitalului - Documentar
Foto: Arhiva

Regimul comunist prezenta viata taranimii din lumea capitalista in culori sumbre. Romanii aflau ca lucratorii agricoli din Statele Unite ale Americii, Republica Federala Germana, Italia si Turcia traiesc adevarate drame.

Aceste ralatari apar in almanahul "Calendarul taranimii muncitoare" din anul 1960, aparut sub patronajul Ministerului Agriculturii si Silviculturii, la Editura Agro-Silvica de Stat.

Sinucideri in randul fermierilor americani

Materialul aparut in publicatia amintita incepe cu un atac dur la propaganda pe care si-o facea lumea capitalista si vine cu contra-argumente capabile sa destabilizeze perceptia romaneasca despre lumea occidentala.

"Nu este zi in care propaganda imperialista sa nu ridice in slavi asa-zisa situatie infloritoare a taranimii in lumea unde domneste capitalul. Daca ar fi sa le dam crezare, ar insemna ca nu este o fericire mai mare pe pamant decat sa fii taran sau muncitor agricol intr-una din tarile capitaliste". ("Calvarul taranimii muncitoare in lumea capitalului", in "Calendarul taranimii muncitoare 1960", pagina 99).

Dovada in acest sens, potrivit articolului din almanah este chiar patania unui fermier american care, din pricina faptului ca ajunsese sa nu isi mai poata plati datoriile, se sinucide.

"Numele fermierului American Allan Moran, proprietarul unor ferme de pasari din California, ar fi ramas, probabil, necunoscut, daca la 29 septembrie 1959 nu si-ar fi pus capat zilelor. (...) Allan Moran nu este insa singurul fermier American care ajuns la desnadejde se sinucide. Anual, in SUA, zeci si sute de mii de fermieri care nu mai pot face fata concurentei si impozitelor enorme datorita cursei inarmarilor sunt ruinati, fermele lor sunt vandute, iar ei raman pe drumuri cu familie cu tot. Si ca muncitor agricol trebuie sa strabata drumurile zi de zi, luna de luna, in cautare de lucru". (Idem).

Situatia prezentata nu este caracteristica numai Statelor Unite ale Americii. Nici in Italia lucrurile nu se prezentau mai bine pentru lucratorii agricoli.

"Cifrele oficiale marturisesc ca in ultimii ani 1.200.000 de tarani, printre care 600.000 proprietari de pamant mici si mijlocii, ruinati sau nemaiputand indura mizeria si-au parasit satele plecand la orase sau emigrand in alte tari in speranta ca acolo vor avea o soarta mai buna. In Sicilia, situatia maselor taranesti este dezastruoasa.

Anul trecut, numarul oamenilor fara lucru inscrisi la biroul de plasare era de 180.000. In prezent, numarul somerilor totali este de 200.000 (mai sunt cateva zeci de mii someri care nu lucreaza decat maximum 100 zile pe an). Toti duc aceiasi viata de mizerie". ((Idem).

Probleme erau si in R.F. Germana unde, cu toate ca ministrul Economiei afirma ca acolo a avut loc o "minune economica", "in ultimii ani au fost ruinate 200.000 gospodarii taranesti".

"Pamantul este al celor ce nu-l lucreaza"

In state precum Turcia sau Iran, situatia era critica. "Iata ce se petrece in Turcia, dupa relatarea ziaristului Ismet Kuku: 'Astazi - ca in urma cu sute de ani - scrie el - cea mai arzatoare problema in Turcia este nedreptatea sociala de la sate. (...) Incercati sa faceti o plimbare noaptea pe la periferiile Ankarei, Izmirului sau Istambulului. Va veti impiedica de olameni care dorm de-a valma, de-a dreptul pe pamant, inveliti cu hainele lor peticite. In cursul zilei ii puteti vedea carand saci in port, sapand santuri, asteptand pe la portile fabricilor in speranta ivirii unei munci ocazionale. Acestia sunt oameni care si-au parasit satul".

Eric Rouleau, corespondentul ziarului francez "Le Mond", referindu-se la situatia agriculturii din Iran, a scris un articol intitulat "Pamantul este al celor ce nu-l lucreaza". El arata ca in timp ce sute de mii de tarani iranieni - adica 60 la suta din numarul familiilor taranesti - n-au nici un petec de pamant, exista "mari feudali care stapanesc peste 100 de sate".

Cu adevarat grav este in tarile coloniale si dependente (colonii ale fostelor imperii, active inca in anii'60 - n.n.). "Mizeria ii aduce de multe ori la disperare si atunci pun mana pe topoare, atacand conacele mosieresti cum s-a intamplat in 1959 in colonia belgiana Ruanda-Urundi. Colonialistii au sarit in ajutorul marilor feudali. Rezultatul a fost: 300 de morti si alte sute de raniti".

Concluzia articolului adresat taranilor romani este una de incredere in victoria luptelor de masa. "Din pacate, insa, capitalistii nu vor putea inabusi la infinit lupta taranilor pentru pamantul pe care-l muncesc, pentru pace si un trai omenesc". (Op. cit., pagina 100).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#revolta fermierilor propaganda, #Gospodarii Agricole Stat, #colectivizare RSR, #propaganda comunista document , #documentar