Cei mai mari dictatori ai ultimului secol

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 08:46
7820 citiri
Cei mai mari dictatori ai ultimului secol
Foto: Business Insider

Secolul trecut a cunoscut o multime de dictatori, in toate colturile lumii. Printre cei mai importanti s-au numarat generalul Franco al Spaniei, presedintele Suharto al Indoneziei sau sahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi.

America si-a consacrat secolul trecut promovarii democratiei in intreaga lume, insistand ca forma sa de guvernare este cea mai rapida cale spre societatea moderna, informeaza Business Insider.

De la Franco la Chiang Kai-Shek, multi dictatori au stimulat cresterea economica. Daniel Treisman de la Universitatea UCLA, din Statele Unite, a identificat dictatorii care au avut cel mai mare succes, in secolul trecut.

1. Regele Idris, Libia, 1951 - 1969

El a purtat numele de Sayyid Muhammad Idris bin Muhammad al-Mahdi as-Senussi si a devenit rege al Marelui Regat al Libiei, in 1951. In timpul unei vacante pe care o petrecea in Turcia, Idris a fost rasturnat de la putere de catre Moammar al-Gaddafi, in 1969. El a trait in exil in Egipt, pana la moartea sa in 1983.

2. Lee Kuan Yew, Singapore, 1959 - 1990

In anul 1965, Singapore s-a separat de Malaysia cu ajutorul liderului sau, Lee Kuan Yew. In timpul regimului acestuia, economia tarii a inflorit si sistemele de sanatate si de educatie au devenit cele mai bune din Asia. Lee a predat puterea in 1990, la varsta de 87 de ani.

3. Francisco Franco, Spania, 1939 - 1975

In anul 1926, Franco a fost cel mai tanar general din Europa si a dobandit o reputatie de lider dur, responsabil pentru moartea a aproximativ 200.000 de prizonieri. In anul 1947, el a organizat un referendum, care i-a garantat puterea pe viata. El a condus Spania pana la moartea sa, in 1975.

4. Chiang Kai-shek, China, 1950 - 1975

Cu o traditie militara, Chiang a luat parte la revolutia impotriva dinastiei Qing din China si a devenit membru al Partidului National Chinez. In anul 1949, partidul sau a fost invins de catre comunisti, in timpul unui razboi civil. Chiang a fugit pe insula Taiwan, impreuna cu sustinatorii sai. El a condus un guvern din exil, in Taiwan, vreme de 25 de ani.

5. Juan Vicente Gomez, Venezuela, 1908 - 1935

In timpul presedintiei sale, exporturile de cafea si de petrol din Venezuela au explodat. Unii cred ca mandatul lui Gomez a insemnat pentru Venezuela o trecere de la autoritarismul din trecut la democratia din prezent. In aceasta perioada, tara a cunoscut inceputul formarii unei noi clase, cea de mijloc.

6. Park Chung-hee, Coreea de Sud, 1961 - 1979

Park a ajuns la putere in anul 1960. In anul 1974, a supravietuit unei tentative de asasinat, in care sotia sa a murit. La sfarsitul mandatului sau, Park a fost ucis de catre un prieten apropiat, seful Agentiei de informatii sud-coreene.

7. Suharto, Indonezia, 1966 - 1998

In anii '60, puterea sa a crescut si a devenit al doilea presedinte al Indoneziei, dupa o masiva varsare de sange, cand si-au pierdut viata aproximativ 50.000 de oameni. In timpul mandatului sau de 32 de ani, Indonezia a cunoscut o puternica crestere economica. El a fost inlaturat de la putere in 1998. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite si Bancii Mondiale, Suharto ar fi delapidat intre 15 si 35 de miliarde de dolari.

8. Mohammad Reza Pahlavi, Iran, 1953 - 1979

Sahul Pahlavi s-a urcat pe tronul Iranului, inainte de a implini 22 de ani, si a fost casatorit cu o printesa din Egipt. In ciuda opozitiei, el a fost incoronat ca Rege al regilor (Imparat) si a inlocuit calendarul islamic cu cel creat in urma cu 25 de secole. A fost inlaturat de la putere in urma unei revolutii, in anul 1979. A trait in exil pana la moartea sa, in 1980.

9. Antonio de Oliveira Salazar, Portugalia, 1932 - 1968

Salazar a fost trimis initial la scoala sa devina preot, dar in cele din urma a absolvit studii economice si a devenit profesor. In timpul mandatului sau, Portugalia a experimentat o stransa colaborare intre biserica si stat. Dupa mai bine de trei decenii la putere, el a suferit un accident cerebral si apoi a murit in anul 1970.

10. Todor Jivkov, Bulgaria, 1956 - 1989

Conducand Bulgaria mai mult de 30 de ani, Todor Jivkov a fost cel mai longeviv presedinte din Europa de Est. Demisia sa parea sa fie voluntara, dar in termen de o luna, el a fost arestat si acuzat de abuz de putere, in fruntea Partidului Comunist din Bulgaria. Todor Jivkov a murit in anul 1998.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#dictatori secolul XX, #cei mai mari dictatori, #dictatori franco suharto pahlavi jivkov , #documentar