Cel mai pacalit spion din toate timpurile: nume de cod "Cicero" (I)

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 09:20
7292 citiri
Cel mai pacalit spion din toate timpurile: nume de cod "Cicero" (I)
Foto: Arhiva

In seara de 26 octombrie 1943, un necunoscut s-a prezentat la ambasada Germaniei din capitala Turciei - tara neimplicata in razboiul care macelarea Europa.

Necunoscutul a cerut sa fie prezentat personal ambasadorului, cunoscutul von Papen, caruia se oferea sa-i vanda documente de importanta hotaratoare pentru soarta intregului razboi, in favoarea Germaniei.

Pretul tradarii: 20.000 lire sterline

Iscusitul diplomat von Papen era prea versat ca sa se expuna intr-o conversatie cu un necunoscut, dar, in acelasi timp, destul de experimentat ca sa stie ca, in materie de spionaj, nimic nu este atat de neimportant, incat sa fie neglijabil.

Secretara l-a poftit pe necunoscut intr-un elegant salon de primiri si a telefonat atasatului german Moizysch sa vina imediat la ambasada, fara explicatii.

Necunoscutul a facut fata lunga, vazand ca nu-l primeste ambasadorul, dar a prezentat oferta: detine copii - microfilme - dupa cele mai secrete documente ce trec prin seiful ambasadorului britanic. In schimbul lor, cere 20.000 lire englezesti, in niciun caz alta moneda.

Daca documentele vor da satisfactie, si el nu se indoieste de acest lucru, alte documente la zi vor fi platite cu 15.000 lire englezesti, pentru fiecare microfilm nou.

Suma era fantastica, oferta de necrezut, iar lui Moizysch i s-a parut ca tipul e nebun. Acesta i-a ghicit gandurile si a plusat sec: "Daca vi se pare mult, ma voi retrage si nu ma veti mai vedea niciodata. Marfa mea are si alti clienti" - si s-a uitat semnificativ pe fereastra, in directia ambasadei URSS.

Surprinzator Berlinul accepta jocul

Urma sa telefoneze la 30 ocombrie, prezentandu-se cifrat "Pierre". Daca Moizysch va avea banii asupra lui, ii va raspunde cifrat "am primit scrisoarea" si se vor intalni in garajul ambasadei, unde tranzactia se va face cash.

Necunoscutul nu si-a dezvaluit identitatea, dar a recunoscut ca este valet la ambasada britanica si ca ar fi o mare greseala din partea Germaniei sa faca investigatii in curtea inamicului.

Ambasadorul von Papen l-a informat telegrafic pe ministrul de Externe von Ribbentrop, insistand pe termenul irevocabil 30 octombrie. Suma era enorma, oferta indoielnica, asa ca ambasadorul nu se astepta la un acord de la Berlin.

Totusi, in seara de 29 octombrie, s-a pomenit cu o telegrama fulger: "Acceptati oferta valetului britanic. Suma va sosi cu un curier special la 30 octombrie dimineata".

Suma a sosit si, in aceeasi seara, atasatul Moizysch a primit un telefon: "Sunt Pierre. Ati primit scrisoarea mea?".

Incredibil, dar adevarat

Noaptea, in garajul ambasadei, "Pierre" a luat banii, i-a numarat atent, iar Moizysch a primit doua microfilme ce trebuiau marite si copiate pe hartie.

Valetul s-a facut nevazut, dupa ce a reamintit ca va mai telefona cand va avea noi documente. Se va recomanda tot "Pierre", se vor intalni in acelasi loc si va incasa numai 15.000 lire.

Toata noaptera, Moizysch n-a facut altceva, decat sa mareasca si sa copieze microfilmele primite. Ceea ce vedea, era uluitor: cele mai stricte secrete politice si militare ale dusmanului, documente de necrezut, se aflau in mainile lui.

Atasatul nu era un novice si i-a fost usor sa se convinga pe loc ca primise copii dupa documente autentice.

Acolo, apareau negru pe alb secretele strategiei militare ale aliatilor, planuri de lupta, detalii privind conferinta secreta de la Moscova, summit-ul de la Teheran, corespondenta de varf intre Washington, Londra si Moscova. Toate circulau prin Ankara.

Ambasadorul von Papen a exclamat: "Fantastic! Incredibil" si i-a cerut lui Moizysch sa afle identitatea valetului. Dupa ce s-a convins ca asa ceva este imposibil, a hotarat sa-i dea un nume de cod, la care se va referi ori de cate ori va discuta la Berlin despre aceasta afacere.

Secretele inamicului puse pe tava

Numele ales a fost "Cicero". Von Papen a comunicat rezultatele superiorilor de la Berlin, strecurand cu subtilitate ca meritele ii apartin exclusiv atasatului, intrucat el, ca ambasador, nu s-ar baga intr-o afacere dubioasa de spionaj.

A fost inspirat. Berlinul nu l-a mai deranjat pe ambasador si a luat legatura direct cu Moizysch. Acesta urma sa primeasca urmatoarele transe de documente, sa le plateasca si sa le transmita la Berlin.

Din acel moment, cele mai secrete documente ale inamicului, toate planurile lui militare si intentiile diplomatice erau, la discretie, pe masa potentatilor de la Berlin.

Ce a facut Berlinul cu pretioasele informatii este mai mult decat uluitor. Nu ratati numarul de maine, cand doar citind Ziare.com, veti putea afla continuarea acestei fascinante aventuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#spion Cicero, #spionaj Ankara, #spionaj ambasada, #spioni ambasada ANglia , #documentar