Cele doua divorturi la varf din istoria Rusiei: Putin si Petru cel Mare

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 07:02
7409 citiri
Cele doua divorturi la varf din istoria Rusiei: Putin si Petru cel Mare
Foto: Diversant

Divortul lui Putin face in continuare valuri in presa rusa si sunt motive, pentru ca situatia are putine precedente in istoria tarii.

Mai exact, nu s-a inregistrat un divort la varf de peste trei secole, respectiv din anul 1697, cand tarul Rusiei Petru I s-a despartit nu tocmai amiabil de sotia sa, Evdokia Lopukhina.

Infidelitatea primei sotii

Pe aceasta Evdokia Lopukhina, tarul nu si-a dorit-o. I-au impus-o mama si sora sa, cand Petru era inca minor - avea 17 ani, in timp ce Evdokia avea 20. In plus, Evdokia nici nu corespundea ca rang unui tar, comenteaza Diver Sant.

Rezultatul acestui mariaj nedorit a fost acela ca tanarul Petru a inteles cat de periculosi sunt cei din jur si ca trebuie sa se apere singur. Ca prima masura de aparare, si-a trimis sora la manastire, dandu-i un semnal si mamei.

Despre mariaj nu se stiu multe lucruri. Evdokia i-a nascut sotului un fiu, dar asta n-a ajutat mult si, dupa cativa ani, tarul a hotarat sa divorteze.

Cum insa notiunea de divort nu era reglementata in statutul casei imperiale, a ordonat sa i se taie capul. Ulterior, s-a razgandit, a pus sa i se taie numai parul si sa fie condusa la manastirea Pokrovsky. Era o manastire de lux, numai pentru proscrise.

Aici, femeia si-a gasit in sfarsit fericirea, in bratele unui oarecare maior Glebov, pe care il cunostea demult si care nu se stie cum ajungea sa intre pe ascuns in lacasul sacru.

Probabil ca pe tar vestea l-a deranjat, pentru ca a gasit de cuviinta sa faca public un manifest, in care explica motivul surghiunirii sotiei: o banuise de infidelitate. De aceea, hotarase sa-i aplice pedeapsa capitala si numai simtamintele sale umanitare l-au facut sa se razgandeasca in ultimul moment.

Un imparat vandut la kilogram

Ramas liber, Petru I s-a indragostit rapid de o taranca suedeza, Marta, pe care memorialistii o caracterizeaza ca fiind "harnica, sanatoasa, vesela, scurta si indesata, lata in solduri, cu ochi lipsiti de stralucire, buna la suflet si viteaza".

Marta s-a instalat la palat, dar tarul n-avea timp de nunti, asa ca prezenta ei in cetate era cat se poate de ambigua si chiar scandaliza clasa politica, totdeauna gata sa vada paiul din ochiul vecinului.

Nunta a avut loc mult mai tarziu, la inceputul anului 1711, an nefast pentru tar, urmare unei expeditii neinspirate contra turcilor. Pentru expeditie, si-a deplasat armata in Moldova, unde se aliase cu domnitorul Dimitrie Cantemir si unde a suferit o grea infrangere, cazand chiar si prizonier la turci, cum consemneaza unii istorici europeni.

Legenda spune ca, din prizonierat, l-a rascumparat Marta, platind turcilor cu aur curat, in greutate egala cu greutatea tarului, care ar fi fost cantarit cu aceasta ocazie.

Intre timp, Marta a renuntat la religia sa, a trecut la ortodoxism si s-a rebotezat ca Ecaterina Alekseevna. Ea se va urca pe tron, imediat dupa decesul tarului.

Cu aceasta Marta, devenita Ecaterina, tarul a avut 12 copii, dintre care doar doi i-au supravietuit: Anna, viitoare ducesa de Holstein-Gottorp, si Elisabeta, viitoare imparateasa de mai tarziu a Rusiei. Intre timp, dupa moartea tarului, Ecaterina s-a urcat rapid pe tron, ca sa nu apara alti pretedenti.

Cam aceasta este istoria primului divort la varf, petrecut in capitala rusa si reconstituit in timp de istorici. Despre istoria celui de al doilea divort la varf circula zvonuri, dar nu se cunosc amanunte. Ele vor fi poate reconstituite in urmatoarele trei secole. Cine are rabdare afla.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#divort Purtin, #divorturi celebre Rusia, #Vladimir Putin presedinte rus divort, #Petru cel Mare tar divort , #documentar