Cele mai mari explozii din istoria lumii

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 10:15
11190 citiri
Cele mai mari explozii din istoria lumii
Foto: listverse

Cele mai puternice explozii cunoscute in istoria lumii s-au produs fie ca urmare a activitatii oamenilor, fie din cauze naturale. Dintre acestea amintim explozia de la Tunguska, eruptia vulcanului Tambora sau evenimentele intamplate dincolo de planeta noastra, in Univers.

In fiecare film de actiune exista o explozie spectaculoasa. In lumea reala au fost numeroase explozii, insa mult mai puternice decat cele din filme, potrivit Listverse.

Va prezentam mai jos o lista a celor mai mari explozii din istoria omenirii.

1. Big Bang

Teoria Big Bang reprezinta modelul care explica aparitia Universului. Big Bang-ul nu a fost din punct de vedere tehnic o explozie. Evenimentul s-a produs acum circa 13,7 miliarde de ani si explica formarea materiei, a energiei, a spatiului si a timpului.

2. Cea mai mare explozie de raze gama

Cea mai puternica explozie cunoscuta in Univers a fost explozia razelor gama, cunoscuta sub denumirea GRB 080916C si s-a produs pe 16 septembrie 2008. Ea a avut loc la o distanta de aproximativ 12,2 miliarde de ani-lumina si a durat 23 de minute.

3. Explozia unei supernove

Pe 16 septembrie 2006 a fost descoperita cea mai mare supernova cunoscuta, SN2006gy. Supernovele apar cand stelele au ramas fara combustibil si explodeaza. Aceasta explozie s-a produs la o distanta de 230 de milioane de ani-lumina de Pamant.

4. O explozie a razelor gama

Exploziile razelor gama sunt printre cele mai violente evenimente din Univers. Pe 19 martie 2008, s-a produs o explozie de raze gama, numita GRB 080319B, care a fost vizibila cu ochiul liber timp de 30 de secunde.

Explozia a avut loc la distanta de 7,5 miliarde de ani-lumina de Pamant. Ea a fost estimata a avea de 10.000 de ori greutatea Soarelui, de TNT detonata o singura data.

5. Explozia din era cretacica

Acum aproximativ 65 de milioane de ani s-a produs evenimentul Cretacic-Tertiar, care a provocat disparitia multor specii, printre care si dinozaurii. Multi oameni de stiinta considera ca acesta s-a petrecut din cauza impactului unui asteroid, care a creat craterul de la Chicxulub, din peninsula Yucatan.

Forta exploziei este estimata la 96 teratone de TNT sau de 1,7 milioane de ori mai mare decat "bomba Tarului".

6. Eruptia muntelui Tambora

In data de 5 aprilie 1815, muntele Tambora a erupt in Indonezia, producand cea mai mare explozie vazuta de om in istorie, pe Pamant. Eruptia a fost estimata la o putere de 800 de megatone de TNT.

Eruptia a fost auzita pana in Sumatra, la o distanta de 2.600 de kilometri. Inaintea eruptiei, muntele Tambora avea o inaltime de 4,3 kilometri, iar dupa de doar 2,85 kilometri.

Vulcanul a produs un nor de cenusa de 43 de kilometri inaltime si a imprastiat cenusa in intreaga lume. Aceasta a facut ca anul 1816 sa fie al doilea cel mai friguros an din istorie. S-a estimat ca au murit aproximativ 10.000 de oameni din cauza eruptiei si alti 70.000 in urma schimbarilor climatice.

7. Bomba tarului

Aceasta a fost o bomba cu hidrogen construita de catre Uniunea Sovietica si testata pe 30 octombrie 1961. Cu o putere de 57 de megatone, ea a fost cea mai puternica bomba detonata vreodata.

Bomba a fost lansata in regiunea Novaya Zemlya si a produs pagube pe distante de zeci de kilometri. Explozia a creat o ciuperca atomica de 64 de kilometri inaltime, iar unda de soc a facut inconjurul planetei de trei ori.

8. Impactul de la Tunguska

La 30 iunie 1908, o uriasa explozie s-a produs in apropierea raului Tunguska din Rusia. Explozia a avut puterea estimata de 10-15 megatone de TNT sau de aproximativ 1.000 de ori mai mult decat bomba de la Hiroshima.

Marea majoritate a oamenilor de stiinta sustin ca aceasta explozie a fost provocata de un meteorit, care a explodat in aer. Chiar daca evenimentul s-a produs in atmosfera, fenomenul este considerat a fi un impact.

9. Minor Scale

Minor Scale a fost un test efectuat de catre Statele Unite pe 27 iunie 1985. Americanii au detonat aproape 5.000 de tone de nitrat de amoniu, pentru a simula efectul unei bombe atomice.

10. Bomba ruseasca

Bomba este o arma tactica ruseasca conceputa sa fie detonata in aer si sa produca o unda de soc in zona tinta. Aceasta echivaleaza cu puterea a 44 de tone de TNT, ceea ce o face sa fie la fel de puternica, precum cele mai mici bombe nucleare existente.

Bomba nu creeaza reziduri radioactive, precum armele nucleare. Arma a fost produsa de Rusia in anul 2007, ca un raspuns la o alta bomba creata de americani, denumita MOAB, dar care avea o putere de 11 tone de TNT.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#cele mai mari explozii istorie, #explozii istoria lumii, #explozii tunguska tambora era cretacica, #explzoii raze gama supernove, #teoria big bang , #documentar