Au trecut 20 de ani de la "funeraliile" Tratatului de la Varsovia

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 23:48
3978 citiri
Au trecut 20 de ani de la "funeraliile" Tratatului de la Varsovia
Foto: Wikipedia

In urma cu 20 de ani, murea Tratatul de la Varsovia, uniunea armata a lagarului comunist, care se vroia o alternativa la NATO, infiintata si consolidata sub atenta supraveghere a Moscovei. Acum doua decenii, alianta militara din Est a fost "ingropata" fara fast si nimeni nu a varsat o lacrima la moartea ei.

"Astazi, inainte de pranz, am semnat protocolul care consfinteste sfarsitul Tratatului de la Varsovia. Asta inseamna ca de azi acesta nu mai exista", declara, la 1 iulie 1991, fostul disident si presedinte pe atunci al Cehoslovaciei, scriitorul Vaclav Havel. La aproape 40 de ani de la infiintarea uniunii armate, din ordinul Moscovei, Tratatul de la Varsovia inceteaza sa mai existe.

Incepea un nou capitol al istorie europene. "Decizia noastra este istorica, deoarece, odata cu ea, ne luam adio de la era in care Europa a fost separata ideologic. In fata noastra se afla viziunea unei Europe libere, democratice si unite" a completat Havel, in timpul aceleasi ceremonii, care consfiintea destramarea unei aliante de trista amintire, pentru cehoslovaci si nu numai, noteaza Deutsche Welle.

Funeralii second-hand

Nu este nicio coincidenta ca aceasta ceremonie a avut loc tocmai la Praga. Cea mai cunoscuta operatiune militara a Pactului are loc in august 1968. Atunci, soldati ai Pactului de la Varsovia invadeaza Cehoslovacia, inabusind in mod brutal miscarea de reformare initiata de intelectuali, in cadrul manifestatiilor ce au ramas in istorie sub numele de "Primavara de la Praga". A facut senzatie la acea vreme refuzul lui Ceausescu de a participa alaturi de sovietici la operatiunea de intimidare a protestatarilor cehi.

75.000 de soldati sovietici raman in Cehoslovacia, pentru a preveni orice incercare de revolta a populatiei impoptriva regimului comunist. Astfel, ajutorul "fratesc", pe care tarile din cadrul pactului militar l-au dat fratilor din Cehoslovacia, s-a sfarsit pana la urma cu o ocupatie sovietica. Ultimul soldat sovietic a parasit Cehoslovacia de-abia in vara anului 1991.

Interesant este ca la ceremonia, care a "ingropat" fara fast Pactul de la Varsovia, nu a participat cel mai important lider al momentului, Mihail Gorbaciov, initiatorul celebrei perestroika. Se spune ca acesta se temea de reactiile compatriotilor fata de "funeraliile" second-hand, organizate la Praga.

Astazi, 20 de ani mai tarziu, Gorbaciov a trimis pentru ceremonia de la Praga un mesaj in care isi exprima dezamagirea fata de faptul ca "nu exista inca un sistem de securitate international si ca, singura superputere ramasa in lumea, SUA, incearca sa subjuge mapamondul. Pentru cehi si slovaci, documentul care atesta moartea Pactului militar a reprezentat un act de eliberare de sub influenta sovietica.

In noaptea de 28 aprilie 1991, tancul sovietic cu numarul 23, simbol al eliberarii Cehoslovaciei de sub nazisti, a fost vopsit in roz, iar pe cupola lui a fot plasat un deget mijlociu imens. Autorul gestului, student pe atunci, David Czerny, a scandalizat opinia publica, in urma cu cativa ani, cu expozitia sa artistica, "Entropa", de la Bruxelles, in care Bulgaria, de exemplu, era infatisata ca o toaleta.

In 1991, tancul roz al lu Czerny i-a bucurat pe cehoslovaci, care vedeau in mastodont simbolul ocupatie sovietice, altii fiind indignati, gandindu-se ca au totusi in fata simbolul care i-a eliberat de sub jugul nazist. Ulterior, pentru ca toata lumea sa fie impacata, tancul a fost repictat de doua ori, o data in culoare originala a armatei cehe si din nou in roz la initiativa a 15 deputati cehi.

In cele din urma, tancul ajunge intr-un muzeu din afara capitalei Praga. Dupa 20 de ani, tancul roz apare din nou, de data aceasta fiind plasat pe o constructie speciala, amplasata pe raul Vltava. Acesta este o parte a asa-numitei "saptamana a libertatii", prin care cehii sarbatoresc sfarsitul Pactului de la Varsovia si a eliberarii de sub dictatura sovietica.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tratat Varsovia URSS, #URSS invadare Cehoslovacia, #Polonia Cehia Romania, #Ceausescu Tratat Varsovia , #documentar