Sa ne amintim: Genocidul cambodgian (II)

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 08:12
8903 citiri
Sa ne amintim: Genocidul cambodgian (II)
Foto: Arhiva

Niciun cuvant nu poate descrie in adevaratele ei proportii drama traita de poporul cambodgian sub oblanduirea comunista a Khmerilor Rosii intre 1975 si 1979. Mai mult de un sfert din intreaga populatie a tarii a murit in cel mai mare experiment de inginerie sociala infaptuit vreodata.

Khmerii Rosii au dorit sa creeze o societate complet diferita, in raport cu tiparele deja existente, eliminand preceptele legate de economie, industrie, cultura sau stratificare sociala.

Sa ne amintim: Genocidul cambodgian (I)

Distrugerea minoritatilor si a religiei

In afara de intelectuali, minoritatile din Cambodgia au fost vazute si ele ca o problema. Etnicii chinezi, vietnamezi si thailandezi au fost sistematic asasinati, la sfarsitul regimului Khmerilor Rosii supravietuind foarte putini. Din 425.000 de chinezi care traiau in Cambodgia, mai mult de jumatate au fost ucisi.

Crestinii si musulmanii au fost si ei tinta Khmerilor Rosii, dar calugarii budisti au resimtit din plin represiunea. Manastirile acestora au fost distruse si practicarea ritualurilor religioase budiste era pedepsita cu moartea.

Un numar mai mic de 5.000 de calugari au supravietuit regimului comunist, in conditiile in care, in 1969, erau aproape 90.000 de calugari si ucenici, in Cambodgia.

Infometarea si desfiintarea sistemului sanitar

Foametea a fost o mare problema, deoarece multi din cei care au locuit in orase nu stiau sa cultive pamantul si nu puteau sa se intretina. Taranii, infricosati, nu ii ajutau pe acestia, iar asta a adus la moartea prin infometare a unui numar mare de cambodgieni.

Mai mult, orasenii care nu cultivasera niciodata erau acuzati de comunisti ca ei blocau in mod voit progresul noii societati si erau omorati.

Cateodata, foamea era prea mare si oamenii ieseau din lagarele si fermele unde erau inchisi si mergeau in paduri, in speranta de a gasi hrana, chiar daca in eventualitatea in care ei erau prinsi riscau sa fie executati pe loc.

Khmerii Rosii au inchis toate spitalele si au mutat accentul pe leacurile traditionale, in detrimentul medicinei occidentale. De multe ori, o infectie minora putea sa fie mortala si boli care ar fi putut fi prevenite, spre exemplu malaria, au facut si mai multe victime.

Inlaturarea Khmerilor Rosii

In 1979, dupa ani in care Vietnamul si Cambodgia au avut dispute, Pol Pot decide sa invadeze tara vecina, printr-un atac preventiv, desi nu era in nicio masura pregatit sa faca un astfel de pas.

Dupa scurt timp, fortele armate cambodgiene sunt respinse si vietnamezii ajung sa cucereasca estul Cambodgiei. Khmerii Rosii ai lui Pol Pot, cunoscuti pentru atrocitatile lor, sunt totusi sprijiniti de Statele Unite si Anglia si continua lupta, dar nu mai detin controlul tarii, decat in anumite regiuni, mai ales la granita cu Tailanda.

In 1989, vietnamezii se retrag din Cambodgia si au loc alegeri libere, dupa semnarea unui armistitiu intre Khmerii Rosii si guvernul impus de Vietnam in estul Cambodgiei.

In 1992, Khmerii Rosii reincep lupta, iar dupa sase ani de conflict sunt in final infranti definitiv.

Urmarile genocidului

Exista in prezent foarte multe probleme legate mai ales de educatie si lipsa profesorilor. In afara acestui lucru, aproape jumatate din populatia Cambodgiei are o varsta de sub 20 ani, ca efect al crimelor indreptate spre adulti, in urma cu mai bine de 30 de ani.

Pentru cambodgieni, regimul comunist al lui Pol Pot inca este o rana deschisa, vestigii ale cruzimilor produse de Khmerii Rosii fiind la tot pasul.

Mereu sunt gasite alte victime si tara cu greu incearca acum sa se impace cu acest trecut, deoarece responabilii nu au fost trasi la raspundere in totalitate.

Tara este presarata de un numar de 20.000 de gropi comune, ce adapostesc ramasitele pamantesti a unui milion si jumatate de victime ale regimului.

Se estimeaza ca, in total, intre doua si trei milioane de cambodgieni au murit ca urmare a deciziilor Khmerilor Rosii, dintr-o populatie de aproximativ opt milioane, in 1975.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#genocid Cambodgia, #Khmerii Rosii Cambodgia, #Pol Pot Cambodgia , #documentar