Enigme ale istoriei: Richard Zorge, spionul care l-a "executat" pe Hitler

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 15:25
8839 citiri
Enigme ale istoriei: Richard Zorge, spionul care l-a "executat" pe Hitler
losdibujitosdecarmenharada.blogspot.com

Un playboy alcoolic si un afemeiat notoriu, l-au caracterizat multi. Richard Zorge poate fi catalogat oricum, dar nu poate trece drept un spion discret, sau ineficient. El este cel care, in dese randuri, l-a avertizat pe Stalin despre iminenta invazie germana a lui Hitler, din 1941. Stalin, cu toate acestea, a ignorat cuvintele sale. Cu consecinte fatale pentru Rusia.

"Va multumesc pentru amabilitate" - cu aceste cuvinte, pe 7 noiembrie 1944, politicosul prizonier, Richard Zorge, isi ia adio de la calaii ce urmau sa-l execute in inchisoarea japoneza "Sugamo". Saisprezece minute mai tarziu, trupul sau neinsufletit este scos din streang. Spionul de talie mondiala, Richard Zorge, era mort. Condamnarea la moarte a fost executata exact in ziua in care se implineau 27 de ani de la Revolutia ruseasca din Octombrie. Era spanzurat un om care, de la Tokyo, trimitea informatii vitale catre Stalin si, in acest fel, a jucat un rol important in castigarea razboiului de catre fortele aliate.

Cel putin, asa sustin istoricii. Datorita informatiilor precise ale lui Zorge, conform carora Japonia nu va ataca URSS, Stalin isi retrage fortele armate din Siberia si reuseste astfel sa se opuna invadarii Moscovei de catre trupele germane. Acest esec va atarna ca o piatra de moara de gatul lui Hitler, spulberandu-i visurile sale marete de dominatie mondiala. Acel moment poate fi considerat inceputul sfarsitului pentru Germania hitlerista.

Nonconformist, fermecator, irezistibil

Richard Zorge l-a avertizat pe Stalin, in repetate randuri, ca Germania nu va respecta pactul de neagresiune dintre Berlin si Moscova, si va ataca URSS, dar dictatorul rus nu l-a ascultat. Inca nu este destul de clar cate dintre radiogramele trimise de spion au ajuns la Stalin si cat au influentat acestea deciziile acestuia.

Dar putem spune ca Richard Zorge este unul dintre cei mai eficienti spioni care au existat vreodata. Un tip neconventional, fermecator si indragostit iremediabil de placerile vietii. Zorge este un tip irezistibil pentru femei, si chiar si cei mai intransigenti barbati nu-si puteau da seama cum a reusea Zorge sa smulga de la ei informatiile de pret, de care avea nevoie.

Se pare ca a devenit spion din intamplare, fara prea mult entuziasm pentru aceasta meserie. Cu putin inainte de moartea sa, Zorge scrie: "niciodata nu as fi ales meseria de agent secret. Eu am vrut dintotdeauna sa devin profesor, om de stiinta", noteaza Deutsche Welle

Alege cariera de spion, convins ca isi poate aduce aportul la eforturile internationale care sa duca la sfarsitul razboiului. S-a nascut la Baku, in 1895, din tata german si mama rusoaica. A crescut la Berlin, iar la 18 ani se inscrie ca voluntar in Primul Razboi Mondial. Impulsul sau patriotard se evapora repede insa. Este ranit grav, in cateva randuri, iar in 1917 un srapnel ii rupe ambele picioare. Medicii de-abia au reusit sa-i salveze viata, dar va ramane cu sechele grave pentru restul existentei.

Condamnat la cariera de spion

Dupa acest incident nefericit, Zorge va ramane infirm pentru tot restul vietii. Razboiul ii va crea o repulsie constanta fata de societatea germana, devenind un critic fervent al acestui flagel mondial. Pentru a ajuta lumea si oamenii, oricat de patetic ar suna, decide sa aleaga cariera de spion. Convins ca numai victoria comunismului va preveni moartea a milioane de oameni, Zorge imbratiseaza ideile lui Marx si Engels. A devenit agent sovietic, lucrand pe rand in Marea Britanie, Tarile Scandinave si China, iar in 1933 se muta in Japonia.

Intr-un Tokyo, cuprins de paranoia si de suspiciunea prezenta la tot pasul, Zorge face imposibilul: pune la punct o retea de spionaj, formata din 40 de oameni si, sub nasul politiei secrete japoneze, trimite informatii vitale catre Moscova, nu doar despre Germania ci si despre guvernul japonez.

Mai mult decat atat, Zorge castiga increderea atasatului militar german la Tokyo, precum si dormitorul sotiei acestuia, pe care istoria o retine sub numele de Helma. Cei doi incep o aventura amoroasa, care ar fi putut sa conduca nu numai la pierderea slujbei, ci si la viata spionului, ca de altfel si celelalte aventuri, orgii bahice si alte situatii periculoase, in care Zorge se arunca fara prea multa teama. Spionul se pare ca a vut noroc. Atasatul militar german nu a trecut la actiuni serioase, nici macar dupa ce a aflat despre existenta relatiei dintre cei doi amorezi.

"Eu sunt Dumnezeu"

Inceputul sfarsitului pentru Richard Zorge il putem incadra in momentul invadarii URSS, de catre trupele hitleriste in 22 iunie 1941. Intr-o zi, s-a imbatat aproape de inconstienta, strigand din rasputeri, de la inaltimea balconului hotelului japonez unde era cazat, catre ofiterii germani de rang inalt, ca razboiul pentru ei este pierdut. In zilele urmatoare, de la acelasi balcon, il injura birjareste pe Hitler cu voce tare, bate un politist pe strada iar, ca intreg, se comporta ca si cum tinea cu tot dinadinsul sa fie arestat.

Cand a aflat ca desele lui avertismente catre Stalin, despre iminenta atacului german, nu au fost ascultate, el declara ca este Dumnezeu si ca, daca exista cineva care l-ar putea distruge pe Hitler, el si numai el este acela.

Moscova s-a dezis de el. Dupa arestarea sa, Tokyo a incercat sa faca schimb de prizonieri cu Rusia, dar din capitala sovietica japonezilor li se raspundea mereu in acelasi fel: "numele Richard Zorge ne este necunoscut". La douazeci de ani, de la executia sa, Richard Zorge este reabilitat, fiind considerat unul dintre cei mai importanti spioni ai defunctei URSS.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Richard Zorge spion, #spion URSS Hitler, #Richard Zorge razboi mondial, #Japonia razboi , #documentar