Fiul pribeag al Fagarasului: Ciobanul roman care a cazut de pe Columna lui Traian (II)

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 16:00
7498 citiri
Fiul pribeag al Fagarasului: Ciobanul roman care a cazut de pe Columna lui Traian (II)
Foto: romanianmuseum.com

In primavara lui 1896, presa italiana a vremii titra cu litere de-o schioapa o intamplare neobisnuita, petrecuta in capitala tarii. Acestea relatau cum un dac cazuse de pe Columna lui Traian.

Insa acest dac era nimeni altul decat Gheorghe Cartan, un cioban care se tragea din Tara Fagarasului. Schimbase patru perechi de opinci in calatoria sa de aproape doua mii de kilometri, din satul natal pana la Columna lui Traian, monumentul ce poarta pecetea nasterii poporului roman.

Fiul pribeag al Fagarasului: Ciobanul roman care a cazut de pe Columna lui Traian (II)

Intalnirea cu istoricul Vasile Urechea-Alexandrescu

Inainte de aceasta calatorie care i-a adus faima, a mai avut una asemanatoare. In 1895, considera ca era timpul prielnic de a merge pana in Bucuresti, pentru a vedea statuia lui Mihai Viteazul, dupa ce citise in trecut despre faptele domnitorului roman.

Activitatea sa de pana atunci nu trecuse neobservata si este recunoscut de un apropiat al istoricului Vasile Urechea-Alexandrescu, care facea parte din "Liga pentru unitatea culturala a tuturor romanilor" alaturi de alte personalitati ca Octavian Goga sau Take Ionescu.

Este aranjata o intalnire intre cei doi, istoricul roman povestind in mai multe detalii ciobanului Cartan originea neamului lor. I se aranjeaza un tur prin cele mai importante muzee ale orasului, apoi i se ofera posibilitatea ca el sa intreprinda actiuni in favoarea acestei organizatii in Ardeal, lucru pe care il accepta negresit.

Mandria de a fi roman

Insa, momentul care a induiosat si impresionat totodata a fost lunga sa calatorie pana in capitala italiana, de la inceputul lui 1896. Prin inocenta gandirii sale, vrand sa vada acel izvor de nepretuit al istoriei poporului roman, a dat nastere fara vrerea sa unui val de simpatie fara precedent pentru cauza unitatii romanesti pe intreg continentul european.

La Roma a fost invitat sa participe la diverse dineuri organizate de persoane de seama ale orasului, iar Duiliu Zamfirescu, legatul tarii noastre in Italia, l-a condus intr-un tur al celor mai importante monumente ale orasului.

A vizitat chiar si Vaticanul, unul dintre cardinali vrand sa il cunoasca. La intoarcere, a fost arestat de autoritatile austro-ungare si inchis din cauza actiunilor considerate reactionare.

Nu a ramas in spatele gratiilor pentru mult timp, multe voci ridicandu-se in indignare la auzul acestei vesti. In Vechiul Regat a devenit un oaspete de seama la diverse evenimente, devenind o legenda vie a acelor timpuri. Nicolae Iorga il elogia, descriindu-l ca pe un "fanatic taran roman al romantismului national".

Era o prezenta obisnuita la serate si banchete si si-a folosit nou capatata influenta pentru nimic altceva decat sa procure carti pe care sa le duca copiilor romani ardeleni.

A mai facut inca doua drumuri la Roma, ultimul dintre ele cu ocazia Congresului Orientalistilor in 1899, in urma caruia Badea Cartan a fost invitat sa depuna o coroana cu lauri la Columna lui Traian.

In timpul unei conferinte, unde istorici maghiari sustineau ca in urma razboaielor dacii au fost exterminati de romani, au avut parte de o surpriza cand Badea Cartan a fost invitat sa intre, straiele sale parca ramanand incremenite in vremea dacilor.

A parcurs o lume intreaga

Curiozitatea l-a impins sa viziteze si alte natiuni de sorginte latina, iar in Franta le-a vorbit studentilor romani si i-a indemnat sa se straduiasca cat mai mult ca la intoarcerea in tara sa poata ajuta la propasirea tarii.

In acelasi timp, le amintea apusenilor de sacrificiile facute de acest popor si le cerea sa sprijine cauza unificarii romanilor sub un singur stat.

De-a lungul vietii sale a fost in Italia, Franta, Germania, Grecia, Spania, Belgia, Macedonia si Israel. A vizitat Bucurestiul de aproape doua sute de ori, de altfel a calatorit printr-o sumedenie de alte orase, tocmai pentru a strange carti pentru romanii de dincolo de munti.

Austro-ungarii nu au acceptat niciodata actiunile sfidatoare ale lui Cartan si l-au incarcerat de nenumarate ori. Bataile aplicate in temnita nu l-au induplecat sa renunte la datoria lui.

Sfarsitul unui patriot

Si-a continuat misiunea pana in iarna fatidica a lui 1910. Este surprins de o avalansa in munti cand trecea granita si ii trebuiesc doua zile sa scape si sa isi gaseasca adapost.

Spre finele anului urmator isi gaseste obstescul sfarsit, neputandu-si reveni in totalitate. Vestea mortii sale a intristat o tara intreaga, iar pe epitaf apare scrisa dorinta sa de a vedea intregit poporul roman.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Gheorghe Cartan, #Badea Cartan, #columna traian roma, #Badea Cartan Roma, #ne mandrim cu ei , #documentar