Fotografia zilei: Masacrul de la Fantana Alba

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 15:08
14684 citiri
Fotografia zilei: Masacrul de la Fantana Alba
Foto: site comuna Costiceni

"Intregul camp era o spaima, oamenii cadeau ca frunzele de bruma", povesteste profesorul Gheorghe Mihailiuc, unul dintre supravietuitorii masacrului de la Fantana Alba, petrecut la 1 aprilie 1941, cand circa 3.000 de romani au fost impuscati de soldatii sovietici.

Barasabia si nordul Bucovinei fusesera cedate Uniunii Sovietice la 26 iunie 1940, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov. Aceea a fost si data la care a inceput prigoana impotriva romanilor, sute de mii fiind deportati apoi in Siberia si Kazahstan, printre primele victime aflandu-se conducatorii comunitatilor - preotii si invatatorii, se arata pe site-ul Basarabia-Bucovina.info.

Masacrul de la Fantana Alba, loc aflat astazi pe teritoriul Ucrainei, a avut loc chiar in ziua de Pasti.

Cateva mii de romani din satele de pe Valea Siretului au incercat sa fuga din Bucovina, ajunsa sub stapanire ruseasca, si sa intre in Romania. Se zvonise ca granicerii sovietici primisera ordin sa ii lase in pace. Nu a fost asa. Ascunsi in padurile din apropierea granitei, acestia au deschis focul asupra coloanei de romani care fluturau steaguri albe si tineau in maini icoane si cruci, cu speranta ca vor fi protejati.

"Ucigasii au asteptat cu degetul pe tragaci pana cand multimea a iesit la luminis. Era o acalmie prevestitoare de rele. Pasii greoi ii purtau pe oameni spre un sfarsit fatal. Tricolorul din fata coloanei flutura mandru, demonstrand dragostea de neam si tara a romanilor bucovineni. Deodata, linistea a fost sparta de groaznicul glas al armelor. Zgomotul mortii s-a raspandit, hat, departe peste codri. (...)

E greu de redat in cuvinte tot ce am vazut la Varnita. Era un adevarat iad de la pamant pana la cer. In ochii mei, un flacau voinic, cu tricolorul in mana, s-a prabusit intr-o balta de sange. Aud si acum strigatele lui cu groaza mortii pe buze: 'Fugiti, oameni buni, eu raman aici sa mor pentru libertate!'. In invalmaseala m-am pierdut de fratele meu. Intregul camp era o spaima, oamenii cadeau ca frunzele de bruma", a povestit profesorul Gheorghe Mihailiuc in cartea sa "Dincolo de cuvintele rostite".

Supravietuitorii mai spun ca soldatii rusi i-au urmarit pe cei care au incercat sa scape. Multi au fost ciuruiti de gloante si spintecati cu sabiile. Localnicii au povestit ca mult timp dupa masacrul de la Fantana Alba in zona s-au auzit vaietele ranitilor abandonati.

Toti mortii au ajuns apoi pe fundul unor gropi comune.

Subiectul a fost considerat tabu pana in anii '90, autoritatile sovietice si ulterior cele ucrainene interzicand orice manifestare de pomenire a romanilor morti.

Autoritatile ucrainene au permis abia in anul 2000 oficierea unei slujbe si apoi ridicarea unui monument in memoria romanilor ucisi in unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria noastra.

Foto: costiceni.blogspot.com

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#masacrul Fantana Alba, #monument Fantana Alba , #documentar