Ion Basgan, inginerul roman care a revolutionat industria petrolului (II)

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 22:21
14812 citiri
Ion Basgan, inginerul roman care a revolutionat industria petrolului (II)
Foto: pavaza.ro

In timp ce furtul tezaurului de catre bolsevici a mentinut o prezenta constanta in constiinta romaneasca, altul de proportii inimaginabile ne-a scapat printre degete.

Inginerul Ion Basgan a brevetat in perioada interbelica o noua metoda de forare pentru petrol ce a schimbat fata lumii, sute de miliarde de dolari in profituri luand astfel calea companiilor americane. Insa, acestea nu au achitat niciodata drepturile de autor ce i se cuveneau inventatorului roman.

Furtul intelectual al secolului: Sechestrarea de Statele Unite a unei inventii romanesti revolutionare (I)

O comisie germana a bancii Lommen-Reiter-Dresner a evaluat in 1965 dreptul lui Basgan de a primi opt miliarde de dolari, marile companii americane folosindu-se de inventia sa la forajul a peste un milion de puturi ce au generat un profit de peste treizeci de miliarde de dolari timp de aproape doua decenii.

Omul cel mai avut al planetei

Luand in calcul inflatia, castigurile americanilor s-ar ridica la 210 miliarde de dolari, iar Ion Basgan ar fi fost de departe cel mai bogat om al lumii, cu o avere de 56 de miliarde de dolari.

Dupa victoria simbolica a deblocarii brevetului a fost amenintat ca nu-si va primi niciodata ceea ce i se cuvine, companiile americane asigurandu-se ca il vor tari toata viata prin tribunale, pe el, dar si pe fii acestuia.

Mai mult, manuscrisul cartii "Principiul lui Arhimede si sonicitatea" i-a fost retinut de unul din editorii sai si i s-a cerut o suma de bani considerabila pentru revendicarea propriei lucrari. Se pare ca si aceasta actiune a fost fatada unei alte operatiuni de furt intelectual.

De altfel, in timpul acestei batalii sisifice descopera un grup de interese american care a operat in sud-estul european si care vana orice inventie profitabila, existand un interes deosebit pentru cele romanesti.

Cetatean al statului Israel

I s-a facut si o propunere cu totul neobisnuita din partea guvernului israelian, pe care a refuzat-o. Daca Ion Basgan ar fi devenit cetatean al acestei tari, ar fi fost ajutat in procesul sau, dar banii urmau sa fie trimisi in Israel.

Lupta sa cu firmele americane continua, trimitand dovezi peste dovezi ale nedreptatii la care este supus, cerand sa i se faca dreptate. A fost ignorat chiar si atunci cand a sugerat ca banii ce ii reveneau sa fie reinvestiti tot in Statele Unite.

Un intelectual roman de vaza

In schimb, isi continua activitatea prodigioasa. Participa la zeci de conferinte, ii apar lucrari pe diferite teme, este spijinit in demersul sau de oameni cunoscuti ai vremii si devine un nume cunoscut in cercurile intelectuale si politice occidentale.

In octombrie 1968 primeste vestea imbucuratoare ca a fost propus pentru un premiu Nobel in urma inventiilor si descoperirilor sale. In 1970 breveteaza in mai multe tari "Procedura si sistemul de forare rotativa cu vibratie sonica impuse fluidului de foraj" prin care adancimea la care se putea fora ajunea la aproape 15 kilometri.

Inginerul care a revolutionat o industrie

Toate aceste inovatii au fost asimilate rapid de aproape toate companiile petroliere si procedeele sale brevetate devenisera deja o proprietate universala a umanitatii, dar remuneratia pentru perioada in care ele s-au aflat sub protectia legilor americane intarzia sa apara tocmai din cauza sumelor exorbitante ce i se cuveneau.

Companiile americane ar fi creat in cele din urma un cont secret unde au transferat o parte din banii datorati, dar acestia au disparut fara urma.

O mare tragedie avea sa se intample si in tara. In timpul cutremurului din 1977 i-a fost distrusa locuinta si a pierdut documente si lucrari de o importanta inestimabila.

In acelasi an isi paraseste tara si incearca din nou sa se judece cu marile afaceri americane pentru drepturile sale, dar lipsa de bani il forteaza sa renunte.

Mostenitorii lui Basgan nu se lasa induplecati

Trei ani mai tarziu, in luna decembrie a anului 1980, Ion Basgan moare, dupa ce suferise un nou infarct, lasand in urma opere monumentale ce au schimbat fundamental lumea moderna.

Procedeul sau de forare a permis cresterea adancimii de la care putea fi extras titeiul, intr-un moment in care intreaga industrie era in pericol din cauza epuizarii campurilor de suprafata.

Administratia americana i-a blocat patentul pentru mai mult de doua decenii, timp in care petrolistii au scos profituri uriase. Procesele pentru revendicarea drepturilor sale i-au macinat anii, iar lupta continua si astazi prin fii inginerului roman.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Basgan, #furt intelectual Statele Unite, #inventator inginer roman, #Ion Basgan daune, #ne mandrim cu ei , #documentar