Furtuna Armatei a 15-a: Represaliile impotriva Fortaretei Ploiesti (I) Documentar

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 19:39
5618 citiri
Furtuna Armatei a 15-a: Represaliile impotriva Fortaretei Ploiesti (I) Documentar
Foto: Military Photos

Opt luni trecusera de la acea cumplita Duminica Neagra. Sfasiati de Fortareata lui Gersteberg in timpul operatiunii Tidal Wave, aviatorii americani ravneau revansa. Pe 5 aprilie 1944, soseste momentul razbunarii lor.

Decoland de la bazele USAAF din Foggia, Brindisi si Bari, de pe coasta estica a Italiei, 200 de bombardiere ale Armatei a 15-a Aeriene pornesc impotriva capitalei petroliere a Romaniei.

In mai putin de trei ore cerurile Ploiestiului iarasi rasunau cu-n tumult. Pentru intaia oara de la raidul neizbutit din toamna trecuta, aviatorii USAAF provoaca din nou la lupta Fortareata lui Gerstenberg, insa cu mai multa bagare de seama. Invatand de pe urma greselilor misiunii de la 1 august 1943, bombardamentele sunt facute la adapostul inaltimii, devastand parti intregi ale orasului, nu doar rafinariile.

Dupa mai putin de un ceas, tinand piept antiaerienelor si aviatiei de vanatoare, bombardierele se risipesc care incotro lasand in urma lor un semn prevestitor al distrugerilor ce vor urma. Pe parcursul urmatoarelor cinci luni vor urma cateva zeci de raiduri si tot atat de multe lupte crancene, iar Fortareata Ploiesti se va risipi, coplesita sub atacurile neincetate.

Consecintele misiunii Tidal Wave

Raidul de la 1 august 1943 i-a convins pe liderii Natiunilor Unite de necesitatea unei campanii sustinute de bombardament impotriva rafinariilor romanesti, numai ca pozitiile strategice, sau mai bine spus, lipsa lor, faceau aceasta initiativa irealizabila. Problematicul insucces al misiunii Tidal Wave a insemnat totodata ca alte misiuni similare ar fi fost sortite esecului, iar pentru urmatoarele opt luni cerurile Romaniei raman netulburate.

Neirosind timpul, la Ploiesti pagubele provocate de indrazneata misiune a Armatei a 9-a Aeriene sunt reparate si in mod paradoxal productia rafinariilor creste chiar mai mult decat inainte.

Defensiva orasului este consolidata cu 50 de noi baterii, intarind raspunsul antiaerienelor. Pana si celebrul tren al lui Gerstenberg este echipat cu mult mai puternicele tunuri de 128 de mm.

Sunt create noi statii de radiolocatie si posturi de panda. Mii de masini de fum sunt presarate de jur imprejurul orasului, sa-l mascheze la nevoie. Si nu e totul. Se merge pana acolo intrucat la Trestienii de Jos este construita ca momeala o copie a Ploiestiului, pentru a deruta eventualii atacatori.

Pentru siguranta spatiului aerian al Romaniei sunt alocate sase grupuri de vanatoare romanesti cu 30 de avioane Messerschmit Me 109 E/G si 70 de avioane IAR 80/81. Ele puteau conta pe inca 80 de avioane germane Me 109 G, Fw 190 si Bf 110. Insa, in mod obisnuit numai 100-120 erau operabile si puteau interveni in momentul unui raid aliat. Chiar si asa, Fortareata lui Gerstenberg era mai periculoasa ca niciodata. Si trebuia sa fie.

Invazia Italiei si stationarea Armatei a 15-a in peninsula

Pe 3 septembrie 1943, trupele Natiunilor Unite debarca la Salerno, Calabria si Taranto, incepand invazia Italiei. In numai o luna intreg sudul peninsulei este cucerit, urmand ca in noiembrie o puternica trupa aviatica sa fie dislocata in regiunea Foggia, Brindisi si Bari, cea a Armatei a 15-a Aeriene a Statelor Unite.

Ea fusese formata de curand prin absorbirea Armatei a 9-a Aeriene a lui Lewis Brereton si a Armatei a 12-a Aeriene a generalului Doolitle, ultimul conducand noua forta pentru scurt timp inainte de a-i preda comanda generalului Nathan Farragut Twining.

Generalul dispunea de 21 de grupuri de bombardament cu peste 1.500 de bombardiere grele B24 si B17 si pe inca sapte grupuri de vanatoare cu circa 900 de avioane P38 si P51. Britanicii au incorporat si ei Armatei a 15-a cele 10 escadrile ale Grupului 205.

Desi se puteau incepe operatiunile de bombardament impotriva Ploiestiului, necesitatile razboiului impuneau ca pentru moment Twining sa-si concentreze eforturile pe slabirea capacitatii combative a trupelor germane si italiene, loiale lui Mussolini, care se opuneau cu indarjire inaintarii aliate in jumatatea nordica a Italiei.

In acelasi timp, continuarea operatiunilor Natiunilor Unite cereau inlaturarea pericolului reprezentat de Luftwaffe si Armata a 15-a participa la misiunile de bombardament impotriva centrelor industriale ale aeronauticii germane.

Ordinul lui Eisenhower

Tarziu, tocmai la inceputul lui aprilie 1944, Eisenhower hotaraste ca printre urmatoarele tinte ale Armatei a 15-a Aeriene sa se numere si Ploiestiul, cu vasta sa industrie petroliera, impreuna cu principalele centre feroviare ale Romaniei, uzinele si, nu in ultimul rand, obiectivele sale militare.

Hotararea comandantului suprem al trupelor europene aliate de a avea in vedere si alte tinte dincolo de Ploiesti trebuie vazuta in legatura si cu pregatirile ce se faceau pentru debarcarile din Normandia, dar nu numai. Bombardamentele veneau sa preintampine si operatiunile militare sovietice in nord-estul Romaniei, unde, in lunile aprilie si mai, se vor purta Bataliile pentru Targu Frumos.

Nu era importanta doar lipsirea Germaniei Naziste de petrolul romanesc, dar si distrugerea cailor de comunicatie si a capacitatii Romaniei de a purta razboi.

Insa, desi era prioritar, campania aliata de bombardament nu a inceput cu Ploiestiul. Prima tinta a bombardierelor lui Twining a fost capitala.

Nu rata continuarea acestui documentar de exceptie, numai pe Ziare.com. Un nou episod va fi publicat marti.

Bibliografie:

  • Festung Ploiesti volumul 2, Gavriil Preda, Ilie Manole, Eugen Stanescu, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Editura Printeuro, 2003
  • Razboiul petrolului la Ploiesti, Eugen Stanescu, Gavriil Preda, Iulia Stanescu, Editura Printeuro, 2003
  • Fortress Ploesti: The Campaign to Destroy Hitler's Oil Supply, Jay Stout, Casemate Publishers, 2011
  • Rumanian Aces of World War 2, Denes Bernad, Osprey Publishing, Oxford, 2003
  • Jurnal 1935-1944, Mihail Sebastian, text ingrijit de Gabriela Omat, prefata si note de Leon Volovici, Humanitas, Bucuresti, 2005
  • Insemnari zilnice volumul 10, Constantin Argetoianu, editie si indice de Stelian Neagoe, Editura Machiavelli, Bucuresti, 2009

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raid aerian Ploiesti, #Armata 15 Aeriana, #Nathan Farragut Twining, #invazie Italia aliati , #documentar