Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea (I)

Luni, 15 August 2011, ora 22:48
24884 citiri
Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea (I)
Foto: reviziadecarte.files.wordpress.com

O poveste vadit necunoscuta a celei mai cautate persoane timp de trei decade de catre Securitate, viata lui Ion Gavrila Ogoranu este in mare parte nestiuta. Din nefericire, publicul larg nu este informat asupra numerosilor oameni din rezistenta romaneasca ce s-au impotrivit impunerii regimului comunist, multi din ei murind cu arma in mana in munti sau batuti in beciurile politiei secrete.

Rezistenta anticomunista a adunat oameni din toate paturile societatii, de la invatatori, preoti, tarani si studenti, pana la militari sau legionari. Scopul lor comun era apararea tarii impotriva unui regim opresiv ce se impamantenea din ce in ce mai mult in tara noastra.

Ion Gavrila Ogoranu s-a nascut in Tara Fagarasului, inca de mic colindand muntii din imprejurimi. Fara a stii ce ii va rezerva soarta, toate ascunzatorile si trecatorile pe care ajunsese sa le stie ca pe dosul palmei ii vor salva viata de nenumarate ori in cei sapte ani in care a luptat in rezistenta anticomunista.

In timpul liceului, el impreuna cu multi alti tineri de varsta lui si-au gasit adapostul sub idealurile legionare, fiind membru al Fratiei de Cruce "Negoiul". Incepand cu 1944 s-a inscris ca voluntar si a participat in luptele pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei.

Primele incercari de formare a unei rezistente nationale

Dupa ce al Doilea Razboi Mondial s-a sfarsit, a devenit din ce in ce mai clar ca sovieticii vor construirea unei societati socialiste in tara in mod ilegal.

Cu credinta ca americanii vor interveni in favoarea tarilor aflate sub ocupatie, se incearca crearea unui comandament al rezistente nationale, prin generalul Aurel Aldea.

Sunt informate guvernele occidentale de aceasta miscare, dar agentii sovietici infiltrati au deconspirat intreaga organizatie. Intre 1946 si 1948 au loc arestari masive, aproape toti participantii la actiunile de rezistenta fiind retinuti.

Totusi, cativa au scapat, printre acestia numarandu-se si Ogoranu. Incepand cu 1948, el conduce Grupul Carpatin Fagarasan, format din ramasitele miscarii de rezistenta de pe versantul nordic al muntilor Fagaras.

Securitatea a initiat peste 100 de actiuni prin care s-a urmarit neutralizarea acestei grupari. Pentru a evita captura, partizanii se desparteau in bande de cate doi sau trei, cutreierau muntii in lung si lat, facand tot posibilul pentru a stingheri eforturile politiei secrete si pentru a face cat mai dificila estimarea numarului adevarat de luptatori.

Erau ajutati cu mancare de la familiile din satele fagarasene sau de la ciobani, cateva mii de persoane fiind implicate activ in sprijinirea grupului Ogoranu, care nu depasea 30 de oameni.

Securitatea in lupta cu partizanii Grupului Carpatin Fagarasan

Din aceasta cauza, Securitatea a arestat sau in unele cazuri asasinat oamenii de prin satele din regiune ce ii ajutau, iar ciobanii si padurarii erau inlocuiti cu agenti sub acoperire. Cunostintele si rudele partizanilor erau sechestrate sau batute.

Oamenii care tradau luptatorii anticomunisti securistilor erau recompensati cu bani sau functii. Padurile erau periate de unitati militare ce variau in marime de la pluton pana la regiment.

Chiar si in aceste circumstante deosebite, membrii bandei lui Ogoranu nu au pus la cale actiuni ofensive si rareori trageau in soldatii trimisi pe urmele lor. Gandirea partizanilor spunea ca aceasta situatie in care erau pusi acum, de a se ucide frate pe frate, reprezenta inca una din practicile imorale ale regimului comunist si evitau pe cat se putea varsarea de sange.

Activitatile lor au fost mereu de o natura defensiva, folosindu-se de arme pentru a iesi din incercuiri sau atunci cand erau atacati. In lupta apriga si-a pierdut viata Toma Pirau in decembrie 1950, la fel si Nicolae Mazilu si Ioan Mogos in noiembrie 1950 sau Andrei Hasu in februarie 1952. Altii au fost capturati prin tradarea acelor persoane in care aveau incredere.

Cruda era soarta celor ce erau prinsi. Dupa lungi interogatorii brutale, in care le erau zdrobite degetele sau smulse unghiile, partizanii erau judecati si sentinta era invariabil aceeasi, moartea prin impuscare.

Sunt astfel executati Ioan Chiujdea, Ghita Hasu, Laurean Hasu, Victor Metea, Silviu Socol, Ion Pop si Gelu Novac. In 1951, si Ogoranu este condamnat la moarte in lipsa, verdictul fiind dat de tribunalul militar din orasul Stalin, denumirea pentru o perioada a Brasovului, din care facea parte si sotia lui Silviu Brucan, Alexandra Sidorovici.

Importanta miscarilor de rezistenta din munti

Amenintarea cea mai mare la adresa autoritatii regimului comunist erau aceste grupuri de rezistenta. Inca existau oameni ce refuzau sa se inchine in fata partidului, oameni care inca sprijineau monarhia si Romania Mare, oamenii "vechi" care se puneau in contrapunct cu oamenii noi ai socialismului.

Din aceasta cauza, aparatul de partid a facut tot ce ii era cu putinta pentru a discredita si minimaliza rezistenta, numindu-i banditi sau talhari. Insa, oamenii care cunosteau adevaratul caracter al luptei lor ii numeau haiduci. Cenzura a fost atat de bine intarita incat majoritatea populatiei nici macar nu auzise de luptele ce se dadeau in munti, sau daca auzeau era o versiune "oficiala" denaturata.

Pentru un popor ce a respins virulent de la bun inceput comunismul, existenta continua a acestor grupuri ar fi insuflat speranta si ar fi subminat pretentiile de subordonare totala, pe care le pretindeau comunistii.

In actiunea binecunoscuta de la cabana Balea, din 17 august 1952, Ogoranu a tinut un discurs in fata excursionistilor in care specifica ca in acei munti inca mai exista o Romanie libera, o bucata de pamant pe care comunistii inca nu o controlau. Puterea rezistentei se afla tocmai in valoarea simbolica pe care o detineau, iar Securitatea nu e precupetit niciun efort in vanarea acestor grupuri.

Nu rata, marti, cea de-a doua parte a materialului "Ogoranu, partizanul anticomunist care a umilit Securitatea", doar pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ion Gavrila Ogoranu, #partizan anticomunist Fagaras, #rezistenta nationala Romania, #ne mandrim cu ei , #documentar