Prabusirea Fortaretei lui Gerstenberg: Ultimele lupte pentru Ploiesti (IV) Documentar

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 20:03
5149 citiri
Prabusirea Fortaretei lui Gerstenberg: Ultimele lupte pentru Ploiesti (IV) Documentar
Foto: ww2talk.com

Bombardamentele Armatei a 15-a continuau cu aceeasi ferocitate. Pe 10 august sunt lovite rafinariile Romano-Americana, Vega, Steaua Romana, Unirea, Standard si Astra Romana. Grupul 9 de vanatoare iese in intampinare, dar cei 14 piloti nu pot stavili urgiile celor cateva sute de bombardiere si avioane de vanatoare americane.

Ei sunt imprastiati repede, numai ca in valtoare este ucis inca un as al aviatiei romanesti, adjutant maior aviator Ioan Panaite. Ramasesera 13.

Furtuna Armatei a 15-a: Represaliile impotriva Fortaretei Ploiesti (I) Documentar

Chemati in capitala dupa acest raid, intr-o izbucnire plina de trufie a generalului Gheorghe Vasiliu, comandantii grupurilor sunt criticati in fata lui Gerstenberg pentru neputinta demonstrata, insa li se recunoaste lupta inegala pe care o purtau si li se da indicatii sa evite pe cat se putea viitoarele ciocniri cu aviatia americana.

Bombardamentele de Pasti: Terorile cerurilor (II) Documentar

Numai ca nu o puteau face, mai ales dupa mustrarile nemeritate. Serbanescu se revolta spunand ca el nu intelege: " (...) ca un inamic, oricat de mare si puternic ar fi, sa intre in tara mea ca-n sat fara caini si s-o pustieasca. (...) Nu se va putea spune ca in Romania nu a iesit nici un roman in fata americanilor, chiar daca pierdem batalia".

Razboi deasupra Romaniei: Patimile eroilor aviatori (III) Documentar

Si au pierdut-o. Pe 18 august, cei cativa piloti au primit lupta a celor peste 800 de avioane americane care se indreptau spre Ploiesti. 13 avioane Me 109 G ale Grupului 9 de vanatoare se reunesc cu inca 12 ale Grupului 7 de vanatoare deasupra Buzaului. Lor li se alatura 21 de vanatori germane, crescand numarul lor 46 de avioane. Numai atatea s-au putut aduna pentru a se pune pravila in calea raidului american.

Sfarsitul lui Serbanescu

In dreptul Brasovului sunt coplesite de Mustang-urile aliate, iar Serbanescu este lovit. El nu a putut sa-si auda camarazii cum in repetate randuri i-au strigat ca este urmarit de cateva P51-uri. Receptia radioului sau era defectuoasa. In timp ce cadea in Valea Buzaului ultimele lui cuvinte au rasunat: "Baietii mei, ma prabusesc..."

Capitanul Serbanescu paticipase la 590 de misiuni de lupta si avusese 235 de confruntari aviatice, in urma carora a dobandit 55 de victorii. Ramane pana la sfarsitul razboiului asul cu cele mai multe victorii al Romaniei, dupa Constantin Cantacuzino.

In ciuda sacrificiilor si a luptelor crancene bombardierele si-au continuat zborul si au lovit rafinaria Romano-Americana atat de tare incat abia dupa 10 luni de reparatii a putut sa revina la functionare.

Ultimul raid american se petrece in urmatoarea zi, la 19 august, cand un numar de bombardiere si escortele lor au atacat pentru ultima oara rafinariile.

Cele cinci luni de cosmar

In timpul campaniei de bombardament circa jumatate dintre atacuri sunt concentrate impotriva rafinariilor Ploiestiului. Orasul este lovit de zeci de mii de bombe explozive si incendiare. La nivelul intregii tari sunt ucisi 8.000 de oameni si tot atatia sunt raniti, in urma celor peste 40 de raiduri de zi si 23 de misiuni de noapte.

Peste 35.000 de cladiri sunt distruse si avariate. Numai la Ploiesti 800 de oameni isi pierd viata si inca 800 sunt raniti, iar 9.000 de imobile sunt daramate si deteriorate. Numarul sinistratilor depaseste 23.000 de oameni.

Cat despre industria petroliera, productia tarii scade semnificativ dupa bombardamentele impotriva rafinariilor Columbia, Creditul Minier, Vega, Romano-Americana, Standard, Steaua Romana si Unirea. In 1944 a totalizat 3,5 milioane de tone de la 5,1 milioane in 1943.

Si capacitatea de stocare a scazut la jumatate datorita distrugerilor extensive. Triajele din Bucuresti, Ploiesti si Brasov sunt facute una cu pamantul, nu doar livrarea carburantilor catre Germania avand de suferit, dar si cea destinata uzului intern. Distrugerile cauzate de bombardamente au costat Romania circa 30 de miliarde de lei.

Scumpe au fost si pierderile americanilor. Fortele lor aeriene au pierdut circa 220 de bombardiere si 40 de avioane de vanatoare, in timp ce Grupul 205 britanic a pierdut 48 de bombardiere in atacurile de noapte. In total 2.200 de aviatori aliati sunt omorati, raniti sau luati prizonieri de-a lungul celor cinci luni de operatii aeriene. Orasul capata numele de cimitir al Armatei a 15-a.

Epilog

In doar cateva zile de la ultimul raid american, regele Mihai proclama iesirea tarii din alianta cu Germania, iar soldatii romani intorc armele. In cele doua nopti ce au urmat actului de la 23 august aviatia germana bombardeaza capitala, distrugand Teatrul National si avariind serios Palatul Victoria, Ateneul si Palatul Regal.

Raspunzand represaliilor, bombardierele care terorizasera pana mai deunazi orasele romanesti, acum le aduceau pacea. La nord de Otopeni, baza germana responsabila de atacuri este pedepsita de aviatorii Armatei a 15-a, usurand cucerirea ei de trupele romane. Venisera americanii.

In acelasi timp, Fortareata Ploiesti cade. Au loc lupte crancene intre soldatii germani si romani. Germanii sunt respinsi si isi cauta scaparea in Ungaria. La timp pentru intrarea triumfala a trupelor sovietice in Ploiesti pe 30 august. Sovieticii sosisera si ei.

Bibliografie:

  • Festung Ploiesti volumul 2, Gavriil Preda, Ilie Manole, Eugen Stanescu, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Editura Printeuro, 2003
  • Razboiul petrolului la Ploiesti, Eugen Stanescu, Gavriil Preda, Iulia Stanescu, Editura Printeuro, 2003
  • Fortress Ploesti: The Campaign to Destroy Hitler's Oil Supply, Jay Stout, Casemate Publishers, 2011
  • Rumanian Aces of World War 2, Denes Bernad, Osprey Publishing, Oxford, 2003
  • Jurnal 1935-1944, Mihail Sebastian, text ingrijit de Gabriela Omat, prefata si note de Leon Volovici, Humanitas, Bucuresti, 2005
  • Insemnari zilnice volumul 10, Constantin Argetoianu, editie si indice de Stelian Neagoe, Editura Machiavelli, Bucuresti, 2009

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Grupul 9 vanatoare Serbanescu, #Grup 205 britanic, #regele Mihai 23 august 1944, #bombardament rafinarii distrugeri , #documentar