Romani de legenda: Alex Vraciu, erou de razboi al Marinei SUA (II)

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 08:15
5510 citiri
Romani de legenda: Alex Vraciu, erou de razboi al Marinei SUA (II)
Foto: historicaviation.com

Cateodata faptele graiesc mai tare decat cuvintele. Aviatorul Alex Vraciu a condus unitati de gherila filipineze in lupta lor impotriva ocupantilor niponi, dupa ce avionul sau fusese doborat, dar el a fost si cel care, in timpul Bataliei Marii Filipinelor, a distrus sase avione inamice in doar opt minute, un record la acea vreme.

Alex Vraciu, asul aviatic al Marinei SUA, in Al Doilea Razboi Mondial (I)

Pe data de 20 iunie, la o zi dupa ce Vraciu a doborat cele sase avioane, amiralul Mitscher trimite peste 200 de avioane impotriva flotei japoneze, distrugand un portavion japonez, 40 de avioane si provocand pagube majore altor 5 nave.

Avioanele au fost lansate inspre seara impotriva unei tinte foarte indepartate, pilotii avand putin combustibil pentru intoarcere. Mai mult, acestia aveau de patruns si prin negura noptii, ce facea aproape imposibila aterizarea pe portavioane. Insa, riscurile asumate erau justificate, tinand cont ca puteau neutraliza dintr-o singura lovitura flota japoneza.

Operatiunea s-a numit "Misiune dincolo de intuneric". Majoritatea pilotilor erau siguri ca nu se vor mai intoarce, printre ei aflandu-se si Vraciu. In timpul bataliei, el si-a protejat bombardierele, distrugand un Zero si lovind inca unul.

La intoarcere, toate navele flotei americane si-au aprins farurile si au lansat proiectile de iluminare. In timpul bataliei propriu-zise, japonezii au doborat doar 20 de avioane americane, insa la intoarcere peste 80 au ratat aterizarea si au fost distruse. Vraciu nu s-a numarat printre acestia. El a fost unul din putinii piloti caruia i-a reusit aterizarea.

Cel mai bun client al lui Grumman

Insa, astfel de actiuni indraznete si riscante nu au ramas fara consecinte, a devenit cunoscut, in gluma, ca cel mai bun client al lui Grummam, avand patru avioane inlocuite, dintre care trei erau Hellcat.

Chiar inainte de o lansare, un inginer ii spune lui Vraciu ca pilotul dinaintea lui a reclamat un comportament bizar al avionului, dar ca nu a putut gasi niciun defect si daca are vreo problema in a zbura cu acesta. Vraciu a dat din umeri si a spus ca nu e deranjat.

Dupa ce a prins altitudine, motorul a inceput sa faca probleme si a luat legatura cu portavionul si a anuntat ca se intoarce, inainte ca un eveniment neprevazut, cum ar fi oprirea motorului, spre exemplu, sa se intample. Cand a trecut de-a lungul portavonului, deloc surprinzator, motorul i se opreste.

Amerizeaza si un Vraciu teafar deschide carlinga. Un distrugator incearca de trei ori sa il aduca la bord, de fiecare data ratand apropierea, la care Vraciu ii intreaba retoric pe marinari "Ce s-a intamplat? Nu va vreti inghetata?".

La cinci saptamani dupa acest incident, participa la cel de-al doilea raid asupra atolului Truk, cand o rafala de antiaeriana ii distruge carlinga si trenul de aterizare. Singura solutie pe care o avea era sa aterizeze in apa, din nou, o manevra deosebit de periculoasa care, executata incorect, facea ca avionul sa se rostogoleasca la contactul cu apa.

Scapa iarasi teafar si este luat la bordul unui alt distrugator. Insa, la scurt timp simte impunsaturi in ochiul stang. Cheama un medic care descopera ca o bucata de plexiglas ii ramasese infipta in globul ocular. Bucata este scoasa, iar rana ii este curatata de acesta, dar Vraciu ezita in a spune altcuiva. Exista riscul sa fie lasat la vatra, lucru pe care nu si-l dorea.

Un aviator la conducerea unitatilor de gherila

A treia oara cand si-a pierdut avionul a fost in decembrie 1944, cand, intr-o misiune cu Escadrila 20, a fost doborat deasupra Insulelor Filipine. A intrat in gherilele filipineze, care se luptau de cativa ani cu trupele nipone si a ajuns sa comande o unitate de 180 de luptatori.

Asta pana cand a facut contactul cu trupele conduse de generalul McArthur. Soldatii americani au privit uimiti cum din jungla iese un tanar imbracat in uniforma de aviator si intra in baza lor, cu o degajare ostentativa, carand un pistol Luger si o sabie.

Recomandat pentru Medalia de Onoare

In urma tuturor acestor fapte vitejesti a fost recomandat pentru Medalia de Onoare, dar din cauza unor greseli in raport de-a lungul lantului ierarhic si a incapatanarii amiralului Murray de a le recunoaste a primit doar Crucea Marinei.

Acesta a insistat ca faptele de arme ale lui Vraciu nu au fost suficient de impresionante, desi el se baza pe informatii total eronate. Aviatorul a fost recomandat de cinci amirali pentru a primi aceasta decoratie, dar nu a fost indeajuns pentru a il indupleca pe Murray.

Controversa legata de Medalia de Onoare meritata de Vraciu inca supravietuieste si este considerata una din marile nedreptati suferite vreodata de un erou american.

Dupa razboi a devenit un pilot de incercare si s-a retras din armata in 1964. Acesta inca traieste in California si inca participa la diverse conferinte si seminarii legate de Al Doilea Razboi Mondial.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#aviator Alex Vraciu, #Alex Vraciu medalie onoare, #aviator roman SUA , #documentar