Soarta navelor romanesti - De la cititori

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 17:49
14134 citiri
Soarta navelor romanesti - De la cititori
Foto: Arhiva

Intre cursurile obligatorii ale academiei civile navale americane, Sea Academy, se numara si un curs de investigare a accidentelor marine. Materialele de studiu constau in rapoarte ale accidentelor celebre.

In timp ce eram student acolo, am descoperit date privind slaba performanta a personalului si navelor sub fanioane grecesti si romanesti.

De aceea, companiile de asigurari le luau prime cu mult mai scumpe decat vaselor americane, japoneze sau engleze.

Recent, am revizitat scoala si am stat de vorba cu profesorul de investigatii marine, care mi-a devenit un bun prieten.

Intrand cu el pe calculator, la o baza de date de accidente si cazuri rezolvate de Lloyd's of London, autoritatea mondiala in materie de riscuri navale, am ales niste vase romanesti, de care auzisem candva, dar nu-mi mai aminteam detaliile.

La ora cand eram in scoala, toate rapoartele de accidente de vase civile erau insotite de lista completa a echipajului, de la capitan, la ultimul matelot.

De data aceasta, vaselor romanesti le lipseau aceste liste. In schimb, toate celelate vase, sub alte fanioane, aveau in raportul de investigatii liste complete ale tuturor membrilor echipajului.

Pe data de 15 noiembrie 1979, la mai putin de un an de la lansarea din Santierele Navale Constanta, petrolierul romanesc "Independenta" s-a ciocnit cu un vas Grecesc, cu mult mai mic, "Evriali", la intrarea sudica a Bosforului, aproape de frumoasa suburbie Tuzla, din Istambul.

Explozia care a urmat a incendiat ambele vase, ucigand 43 de marinari romani si 7 greci. Un vant extrem de puternic a impiedicat stingerea focului, pentru patru saptamani, umpland regiunea de un fum greu. Numai 3 persoane din echipaj au supravietuit, dintre care unul era chiar capitanul.

"Independenta" avea un tonaj de 164.000 de tdw, era lung de 298 de metri, fiind incarcat cu 94.000 de tone de titei din Libia, in timp ce vasul grecesc "Evriali", de numai 10.000 tdw, lung de 99 de metri, era incarcat cu bumbac si lana, marfa care a ars violent in incendiul de dupa coliziune.

Ambii capitani au fost gasiti vinovati 50%, desi cauza reala a acestui accident nu a fost niciodata stabilita precis. Vasul romanesc "Independenta" a esuat, impins de vant, pe malul estic al canalului navigabil, la un kilometru de portul turcesc Haydarpasha.

Proprietarul vasului "Independenta", compania Navrom, a depus cererea de platire a daunelor de catre asiguratori, printre care Lloyd's of Japan detinea majoritatea expunerii.

Vasul a continuat sa arda pana la 15 decembrie 1979, data la care tot combustibilul din incarcatura a fost epuizat, cauzand o poluare fara precedent in Marea Marmara si pe cheiurile orasului Istambul.

Presa turca, intr-un lux de amanunte, a pus toata vina pe capitanul vasului grecesc, probabil in traditia animozitatii dintre cele doua natiuni.

Cercetand prin arhivele santierului naval de la Constanta, am gasit cateva vase similare, construite in aceeasi perioada, dupa acelasi proiect, facute din placi de otel sudat, cu motoare Diesel din Uniunea Sovietica si echipament electronic extrem de rudimentar.

Acestea au fost:

Nava "Unirea", construita in 1979, s-a scufundat in 1980, din cauza ruperii vasului in doua, in Marea Neagra, la 150 km sud de Constanta, in apele teritoriale bulgare.

Vasul, fiind gol, era balastat cu apa de mare, care, din lipsa separatoarelor, a impins vasul in oscilatii critice, rupandu-l in doua.

Comisia de ancheta a Navrom a dedus ca vasul s-ar fi izbit de o mina marina ramasa din timpul razboiului. Specialistii bulgari care au vizitat epava, in 1982, la 40 de metri sub apa, au infirmat aceasta concluzie.

Asigurarile au refuzat sa plateasca despagubiri, in baza "clauzei actelor de razboi", care elimina orice raspundere pentru asugurator.

Nava "Biruinta", lansata in 1981, a trecut prin diverse schimbari de proprietari, purtand diverse nume, ca "Navrom 13", "Iris Star", Histria Crown" si, in 2005, "Theotokos" (sub fanion grecesc), dupa care a fost taiata in bucati, pentru fier vechi, in Grecia, si vanduta unei otelarii chineze. A fost una din putinele vase construite la Santierul Naval Constanta care a avut o "moarte naturala"

Nava "Libertatea" a avut o serie de schimbari de proprietari, devenind, "Hystria", "Hystria Prestige", dar a cunoscut trei esuari pe stanci.

Nava "Pacea" proiectata sa fie terminata in 1982, a fost luata, neterminata, in 1980, de o banca din Cehoslovacia, careia regimul lui Ceausecu ii datora 10 milioane de dolari.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#flota romana, #nave Romania, #incidente navale, #petrolier Independenta , #documentar