Soarta rusilor a stat in maini romanesti - Documentar

Miercuri, 24 August 2011, ora 22:10
15098 citiri
Soarta rusilor a stat in maini romanesti - Documentar
Foto: 02varvara.files.wordpress.com

Unii dintre cei mai mari comandati militari rusi ai istoriei aveau puternice radacini romanesti, arata izvoarele istorice. O bizara ironie a sortii face ca, la un moment dat, viitorul poporului rus sa fie hotarat de oameni care aveau in ei sange romanesc.

Despre Mihail Frunze s-a discutat in detaliu in articolele precendente si s-a adus aminte de faptul ca s-a luptat cu Aleksandr Kolchak (rom. Alexandru Colceag), conducatorul suprem al fortelor anticomuniste rusesti.

Mihail Frunze, parintele uitat al Uniunii Sovietice (I) - Documentar

Mihail Frunze, parintele uitat al Uniunii Sovietice (II) - Documentar

De aceasta data, as vrea sa ma opresc asupra vietii acestuia din urma, deoarece descoperim cateva lucruri uimitoare.

De la expeditii polare la batalii pe mare

Se pot spune foarte multe lucruri despre viata lui Kolchak. A fost un cunoscut explorator polar, pe vremea cand expeditiile de acest gen veneau cu un risc sigur de moarte prematura, a fost comandant in marina rusa si a luptat in razboiul ruso-nipon inceput in 1904, terminat cu infrangerea rusinoasa a Imperiului Tarist in 1905.

Dupa razboi, Kolchak a fost responsabil cu refacerea flotei rusesti care fusese nimicita de japonezi. A luptat si in prima conflagratie mondiala, iar dupa Revolutia din Octombrie 1917, trupele anticomuniste conduse de Kolchak erau sa ii infranga pe bolsevici, in urma unei campanii militare de anvergura.

Puterea detinuta de el a fost recunoscuta de marile puteri si era considerat in multe parti ale Rusiei drept conducatorul statului.

Luptele ce decid viitorul poporului rus

Kolchak a fost cea mai mare amenintare la adresa noului instaurat regim bolsevic si s-au depus eforturi exceptionale pentru a-l neutraliza. Fiindu-i recunoscute calitatile militare, Mihail Frunze primeste comanda unei armate si este insarcinat sa porneasca impotriva lui Aleksandr Kolchak.

Au loc lupte aprige intre cele doua armate, definite de un mare dramatism, trupele anticomuniste facandu-i pe bolsevici sa lupte pentru fiecare palma de pamant pe care o pierdeau.

Legati prin sange, despartiti de credinte

Inclestarea dintre Frunze si Kolchak a fost una titanica, deoarece ei erau si simboluri ale luptei a doua sisteme politice opuse. Cel ce iesea victorios urma sa hotarasca soarta Rusiei, iar aici intervine partea interesanta.

Nu numai Frunze, dar si Kolchak provenea dintr-o familie romaneasca. Viitorul poporului rus a fost hotarat de oameni care aveau in ei sange romanesc.

Kolchak se trage din mercenarul roman Ilias Colceag. El a renuntat la ortodoxism in 1710 si astfel a reusit sa intre in armata otomana. Datorita ispravilor sale pe campul de batalie in 1717 impotriva rusilor este facut pasa de sultanul Ahmed al III-lea. Primeste comanda cetatii Hotin si ramane in aceasta pozitie mai mult de doua decenii.

In 1739 se implineau deja patru ani de zile de cand Imperiul Rus si Inalta Poarta isi disputau Crimeea. Printr-o lovitura ingenioasa, armata condusa de Cristoph von Munnich ii invinge pe otomani langa Hotin si cu cei 60.000 de oameni din subordinea sa incepe asedierea Hotinul.

Colceag avea la dispozitie doar 900 de aparatori si dupa ce von Munnich ii ofera conditii generoase in schimbul capitularii, el cedeaza cetatea rusilor.

Petrece cateva luni ca prizonier de razboi in Sankt Petersburg, iar la eliberare afla ca sultanul ii vroia capul pentru actul sau de tradare. Astfel decide sa ramana in Imperiul Tarist.

Fiul sau este crestinat, iar numele este schimbat in Kolchak. De-a lungul anilor familia Kolchak va oferi Rusiei militari inzestrati, Aleksandr incununand aceasta veche traditie.

Destinele frante ale celor doi rivali

Kolchak si Frunze au avut un impact incontestabil asupra viitorului poporului rus. Amandoi au luptat pentru o cauza ce era mai presus de ambitiile personale ale fiecaruia. Kolchak, un nationalist cu un simt puternic al datoriei si al raspunderii a incercat din rasputeri refacerea vechii ordini.

Luptele impotriva lui Frunze, un bolsevic manat de idealurile crearii unui stat comunist, au fost cruciale si au reprezentat ultimele riposte ale unei lumi deja invinse.

Sfarsitul lui Kolchak a fost unul tragic fiind capturat de bolsevici in urma unei tradari. Trupe loiale au incercat sa il elibereze, dar s-a dovedit mult prea tarziu. Fusese executat deja de bolsevici.

Frunze, cel care a pus bazele doctrinare si a reformat Armata Rosie si cel care era privit la un moment dat ca succesorul lui Vladimir Lenin, o sa aiba o soarta similara. Moare in timpul unei operatii, ca urmare a otravirii cu cloroform, cel mai probabil la ordinele vechiului sau tovaras Stalin.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#rivali Kolchak Frunze, #rusi descendenta romaneasca, #mercenar Ilias Colceag , #documentar