Yakuza, mafia japoneza - Documentar

Sambata, 12 Martie 2011, ora 21:30
12128 citiri

Yakuza, sindicatul crimei organizate din Japonia, extins acum in intreaga lume, isi are originile in timpul Shogunatului Tokugawa (1603), o perioada cunoscuta in istoria nipona ca Perioada Edo.

Initial a fost formata de clasele sociale cele mai joase, hoti si oameni care se indeletniceau cu jocuri de noroc si camatarie, ambele ilegale in Japonia. Asa s-au format doua grupari: Takiya, care se ocupa de vanzarea lucrurilor furate si de traficul de servanti din Coreea, si Bakuto, care detinea monopolul jocurilor de noroc.

Dupa un timp, Takiya a acumulat atata putere economica, incat nu a mai putut fi ignorata de shogunii guvernanti. Acestia aveau nevoie de bani, pentru a-si mentine armatele, drept pentru care au apelat la Yakuza, pentru imprumuturi, formand o alianta detestata de nobili.

Ca recompensa, Yakuza a fost recunoscuta legal, primind statutul de "oyabun" (servant, functionar public) in anul 1690.

Gruparea Bakuto, in schimb, nu s-a bucurat niciodata de niciun fel de recunoastere, desi facea parte din fratia Yakuza. Membrii acestei grupari proveneau toti din "meseriile mortii", cum ar fi cei ce lucrau in abatoare, in fabrici de clei de oase sau lucrau in sectorul pompelor funebre si in cimitire. Acestia erau priviti cu dispret in societatea nipona.

Pentru secole, Yakuza a fost angrenata in festivalurile Shinto, unde vindeau articole religioase, mancare si bauturi, la preturi extrem de ridicate, sub pretextul ca erau "pentru manastire si preoti".

Takyia se ocupa de afacer, iar Bakuto se ocupa de paza si securitate. Acest aranjament a durat pana in anul 1868, cand a inceput Restaurarea Meji, iar casta shogunilor a fost abolita si puterea s-a centralizat in mainile imparatului.

Acea data a marcat nasterea unei grupari de crima organizata moderna, cu acelasi nume, dar cu multe schimbari in proceduri si operatiuni.

Inainte de "restaurare", membrii Yakuza trebuiau sa-si amputeze, ceremonial, degetul mic de la mana stanga. Acesta era si semnul de recunoastere intre "fratii" din Yakuza.

Vechea structura prevedea un "sef suprem", inconjurat de "consilieri seniori", care aveau dreptul sa-si formeze propriile organizatii criminale, in anumite regiuni ale tarii, fara a interfera cu operatiunile altor grupari.

Acum, grupurile incep sa se deosebeasca unele de altele prin tatuaje, "irezumi", cu grafica specifica regiunii.

Seful suprem, "kumicho" (cap de familie), e accesibil numai unui numar restrans de consilieri seniori, "saiko komon", care sunt numiti pe acest post, pe viata, de indata ce seful suprem le ofera personal o ceasca de sake (tuica de orez).

In ierarhia Yakuza exista consilieri (de obicei avocati), contabili, specialisti IT, medici si lucratori in paza si securitate, care executa si pedepsele ordonate de marele sef.

Amputarea degetului mic de la mana stanga nu mai este obligatorie, dar se practica intens, ca un gest de a cere iertare de la kumicho, pentru greseli sau acte interzise de constitutia fratiei.

Recrutarea de noi membri se face din bandele de copii de scoala si detinutii de drept comun condamnati pentru acte minore. In Japonia exista peste 500 de bande de adolescenti ("bosozoku"), cu cate 1.000 de membri fiecare, cu care politia nu poate tine pasul.

Cel care sponsorizeaza intrarea unui nou membru in Yakuza este numit "oyabun" (parinte vitreg), iar persoana acceptata este cunoscuta drept "kobun" (fiu vitreg).

Intrarea femeilor in Yakuza este interzisa, insa femeile care functioneaza ca servante pentru membrii superiori din Yakuza au "slujba pe viata". Li se asigura totul, incluzand luxul, dar in cazul in care comit erori sunt "eliminate".

Yakuza nu se ocupa cu traficul de stupefiante sau cu prostitutia, aceasta din urma fiind legala in multe provincii din Japonia.

La ora actuala, se estimeaza ca Yakuza conduce direct peste 2.500 de mari intreprinderi japoneze si influenteaza peste 450 de bande de adolescenti.

Principalele activitati ilegale constau in camata, protectie, securitate si eliminarea competitiei pentru "abonati".

Legile impozitelor in Japonia fiind foarte stricte, bancile au obligatia sa raporteze guvernului toate tranzactiile bancare. De aceea, Yakuza nu foloseste banci nationale.

In schimb, a stabilit o retea de banci "subterane", prin care trec zilnic miliarde de yeni. La rata de schimb curenta (91,5 Y = 1,00 USD), se poate vedea ca sumele de bani care trec prin mainile Yakuza sunt impresionante.

Criza economica a redus sursele de venituri si Yakuza a trebuit sa-si mute operatiunile in afara tarii, inspecial in Europa de Est, pentru a-si putea mentine stilul de viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Yakuza mafia japoneza, #Yakuza istorie, #Japonia Yakuza , #documentar
Comentarii