Coroana de Otel a regelui Carol I, simbolul independentei Romaniei

Joi, 30 Iunie 2011, ora 23:24
22670 citiri
Coroana de Otel a regelui Carol I, simbolul independentei Romaniei
Foto: familiaregala.ro

Carol I a fost descris ca fiind un soldat si strateg desavarsit, asa ca nu e mare mirare ca in timpul Razboiului de Independenta a ales sa fie pe front alaturi de restul trupelor romanesti, in ciuda primejdiilor considerabile la care se expunea.

Pe 27 mai 1877, pe atunci doar domnitorul Carol I, se afla la Calafat, inspectand bateriile de artilerie de pe malul Dunarii, in pregatirea inceperii ostilitatilor impotriva Imperiului Otoman.

Cancelarul german Otto von Bismarck il avertizase inca din 1866 ca daca accepta sa conduca aceasta tara, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa se supuna vointei sultanului.

La peste un deceniu de la aceasta afirmatie, domnitorul nu numai ca nu era supus, dar atintea tunurile romanesti pe fortificatiile otomane de peste Dunare.

"Asta-i muzica care-mi place"

In bateria ce ii purta numele, Carol este martorul lansarii primei salve de tun asupra Vidinului ocupat de otomani, acesta exclamand ironic "Asta-i muzica care-mi place". Salva a fost urmata de un atac de artilerie sustinut de bateriile romanesti, la care turcii au raspuns si ei tot prin focuri de artilerie.

Legenda spune ca un soldat roman s-ar fi sacrificat, aruncandu-se pe un proiectil turcesc chiar inainte sa explodeze, salvandu-i viata lui Carol, acesta fiind de fapt momentul in care domnitorul ar fi rostit aceasta fraza.

Coroana de otel, turnata dintr-un tun otoman

Domnitorul a fost mereu pe linia frontului si a infruntat cu stoicism alaturi de soldatii romani conditiile grele. Pe 30 august a incurajat personal trupele ce urmau sa atace reduta Grivita. Aceasta va fi cucerita dupa numeroase pierderi, iar captura de razboi a inclus trei tunuri otomane. Din teava unuia dintre tunuri va fi facuta coroana regala a Romaniei.

Carol I vroia astfel sa puna accent pe sacrificiile facute de acest popor pentru castigarea independentei, cinstind memoria soldatilor cazuti, dar sa devina si o emblema a casei regale ce a depus eforturi pentru neatarnarea tarii.

Incoronarea regelui Carol I

Arsenalul Armatei din Bucuresti s-a ocupat cu turnarea coroanei si s-a ales data de 10 mai 1881 pentru incoronare. Astfel, proclamarea regatului se facea concomitent cu alte doua evenimente importante, venirea domnitorului in tara in 1866 si castigarea independentei din 1877.

Coroana a fost purtata de toti regii Romaniei, importanta ei simbolica crescand odata cu incoronarea lui Ferdinand la Alba Iulia in 1922, orasul in care s-a proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei. Coroana s-a aflat si pe stema tarii pana in 1947, ca odata cu instaurarea regimului comunist insemnele regale sa fie suprimate.

Astazi, acest simbol al regalitatii si al independentei romanesti este gazduit si pastrat in mare grija in cadrul Muzeului National de Istorie al Romaniei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Regele Carol I, #Coroana de Otel, #insemn regalitate Romania, #ne mandrim cu ei , #documentar