Cum ii indoctrinau comunistii pe tarani prin presa agricola in 1948

Duminica, 29 Iulie 2012, ora 17:09
6049 citiri
Cum ii indoctrinau comunistii pe tarani prin presa agricola in 1948

Tradatori de neam, spioni, asupritori sunt doar cativa din termenii folositi de comunisti pentru a-i pune la zid pe cei deveniti "dusmanii poporului". Comunistii foloseau orice cale pentru a propaga informatii false despre regimurile politice care i-au precededat, in scopul asigurarii unui numar cat mai mare de simpatizanti.

Almanahul Cooperatiei din anul 1948, editat de Institutul National al Cooperatiei, cuprinde, pe langa materiale de profil, articole de propaganda. "Tradatori de neam!" de Maria Salajeanu este unul dintre acestea.

Principiile cooperatiste si neutralitatea politica

Almanahul debuteaza cu un articol in care sunt insiruite principiile dupa care functioneaza cooperativele. "Cooperativele sunt intreprinderi in care oamenii se asociaza pentru a-si satisface diferite nevoi de aprovizionare cu cele necesare traiului, valorificarea produselor muncii sau valorificarea muncii lor.

In societatile cooperative deci, oamenii intra nu pentru a castiga de pe urma capitalului pe care il pun in intreprindere, cum este cazul cu societatile comerciale, ci pentru a-si satisface cu ajutorul intreprinderii cooperative anumite nevoi legate de imbunatatirea nivelului lor de viata.(...)

Principiile cooperatiste sunt in numar de sapte: dintre care patru principii sunt socotite ca esentiale. Cele patru principii esentiale sunt: adeziunea libera, administratia democratica, limitarea dividendului si repartizarea excedentului sau produsului intre cei care au participat la producerea lor. Celelalte trei principii sunt: vanzarea pe bani gata, neutralitatea politica si religioasa si incurajarea educatiei sunt facultative".

Avand rolul unui preambul, acest material, situat chiar la inceputul almanahului, il poate face pe cititor sa creada ca volumul se adreseaza exclusiv celor implicati in activitatea cooperativelor, fara nicio legatura cu lupta de clasa si propaganda politica.

Articolele din interior dovedesc insa contrariul, aici putand fi citite materiale propagandistice, de cultura generala si despre viata din cooperativa.

"Tradatori de neam!"

"11 noiembrie 1947 va ramane in amintirea poporului roman data cand asupritorii lui de totdeauna, spionii si tradatorii de neam, au primit pedeapsa binemeritata. De aceea cei ce zeci de ani au avut de suferit de pe urma tradatorilor si-au exprimat in sute de adunari tinute in orase si in sate satisfactia cu care au primit sentinta. Maniu (Iuliu Maniu, presedintele Partidului National Taranesc - n.red.), Mihalache (Ion Mihalache, vicepresedintele PNT - n. red. ) si ceilalti, care tot timpul au dus o politica de asuprire si de subjugare a poporului roman si a nationalitatilor conlocuitoare, au sfarsit prin a se transforma intr-o banda de spioni aflati in slujba imperialismului strain ai carui reprezentanti in Romania le placea sa fie". ("Tradatori de neam!" de Maria Salajeanu, "Almanahul cooperatiei" 1948, pagina 372).

Iuliu Maniu, cel care a negociat drepturile minoritatii romane din Transilvania la Viena, cel care a participat in mod hotarator la unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, este tarat in noroi de comunisti atat prin presa, cat si cu prilejul procesului in care a fost acuzat de "inalta tradare" din data de 29 octombrie 1947.

Articolul din almanah prezinta in mod manipulator activitatea politica a lui Maniu, incepand cu functia de deputat, detinuta de acesta in anul 1906 in cadrul Parlamentului de la Budapesta. Aici el sustine drepturile legitime ale romanilor din Transilvania. Facem precizarea ca la acel moment Transilvania nu se unise cu Romania, aceasta avand loc in anul 1918.

"Inca din vremea Imperiului Austro-Ungar, Iuliu Maniu era un reazim al monarhiei habsburgice, asupritoare a poporului roman. Fiind deputat in parlamentul din Budapesta, el a facut declaratii de fidelitate casei imparatesti, falsificand sentimentele si nazuintele de libertate ale poporului roman din acea vreme".(Idem)

Cum au prezentat comunistii discursul lui Maniu din 28 iulie 1906? "Iata ce spunea Maniu: "Sustinerea Ungariei si in general a monarhiei austro-ungare, este o necesitate politica si internationala. Frontul nostru e legat de tara aceasta, intocmai ca si sentimentele noastre: aspiratiunile noastre de viitor avem sa le realizam aici, in Ungaria, creand baze sigure in tara aceasta, pentru dezvoltarea noastra culturala si economica" (discurs tinut in sedinta parlamentului ungar la 28 iulie 1906)". (Idem).

E absurd sa creada cineva ca Iuliu Maniu ar fi putut adopta o asemenea pozitie, daca ne gandim numai la faptul ca, la 21 mai 1906, el rostea in Parlamentul de la Budapesta o pledoarie in favoarea nationalitatilor, invocand principii de drept in scopul obtinerii unui statut onorabil pentru neamul sau. Cu acest prilej el a reusit sa obtina reactii ostile si a fost privit mereu ca un adversar redutabil.

Metodele pe care comunistii le vor folosi pentru anihilarea celor care se opuneau regimului pe care acestia incepusera sa il instaureze, unul de opresiune si teroare, sunt prezentate ca fiind apanaje ale regimurilor politice ante-mergatoare lor. "Cele mai negre zile din istoria Romaniei sunt legate de guvernele nationalist-taraniste, ale caror metode de guvernare au fost: teroarea politica, inchisori si asasinate in masa, somaj si biruri insuportabile". (Idem, pagina 373)

Timisoara 1929

Evenimentele de la Timisoara din anul 1929, cand a avut loc congresul sindical, prezinta un proletariat oprimat caruia i se ingradea dreptul la libera adunare. In fapt, cei intruniti in aceste miscari erau comunisti. Ei castigau rapid simpatia tinerilor care se aliau miscarii.

Inca din 1928 s-au creat sectiuni de tineret de pe langa sindicatele unitare in care actionau utecistii. In preajma congresului sindical, de la Timisoara, in aprilie 1929, existau 18 asemenea sectiuni in diferite centre muncitoresti.

"Din ordinul Guvernului national-taranesc, politia ataca in mod sangeros pe conducatorii miscarii sindicale din tara, intruniti la Timisoara in Congresul Sindicatelor Unite din Romania. Sute de sindicalisti de seama sunt intemnitati, sindicatele dizolvate, patrimonial lor si arhivele confiscate, iar sediile inchise.

Dupa atacul de la Timisoara a urmat macelul de la Lupeni, unde 100 de mineri au fost raniti iar 30 asasinati, victime ale caror vaduve si orfani au cerut acum sa fie audiati la proces, ca martori ai acuzarii. (procesul lui Iuliu Maniu, n.red.)". (Almanahul Cooperatiei, 1948, pagina 373)

Razboi "criminal" contra Uniunii Sovietice

Principiul dupa care s-au ghidat permanent comunistii a fost cel conform caruia "cine nu este cu noi este impotriva noastra". Iar pentru ei, Partidul National Taranesc era principalul obstacol contra comunizarii Romaniei. De aceea, liderii acestei formatiuni politice trebuia sa fie imediat exclusi si supusi oprobiului public. De acest lucru s-au ocupat comunistii care au ostracizat, sistematic, liderii, capii taranisti.

"La procesul marilor criminali de razboi, Maniu a dat mana cu Antonescu. Aceasta strangere de mana a fost un act de incurajare dat co-partasului sau din boxa acuzarii de un bandit, care nu ajunsese inca in fata judecatii. "Tehnicienii" dati ca ajutor lui Antonescu la guvernare au prilejuit lui Maniu, Mihalache si ceilalti sa ia parte la jefuirea Uniunii Sovietice in folosul lor personal. In felul acesta Maniu si clica lui isi vedeau implinit visul pe care il propovaduia deschis inca din 1930. (...) In razboiul criminal impotriva Uniunii Sovietice, Mihalache cere sa fie trimis ca voluntar pe frontul de Rasarit, iar pe mosiile lui exploateaza prizonieri sovierici". (Idem, pagina 374).

Condamnarea acestor lideri a insemnat si punerea sub acuzare a intregii clase politice, a orientarilor si actiunilor ei din Romania anilor '20, '30 si '40 pana in 1947. "Procesul", de fapt, procesele, a marcat condamnarea sistemului politic pluralist din Romania. Opozitia trebuia distrusa, reprezentantii ei eliminati si fizic, nu numai juridic.

"Operatiunea Tamadau" a reprezentat in Romania intrarea in faza finala pentru instaurarea oficiala a "democratiei populare", dupa tipare sovierice. In Bulgaria, Nicola Petkov, deputat, liderul agrarienilor, a fost arestat pe scarile "Sobraniei" (Adunarii Deputatilor) in iunie - si, dupa un simulacru de process, spanzurat in septembrie 1947. (Condamnarea lui Iuliu Maniu si Ion Mihalache la temnita grea pe viata, a dus la moartea lor in inchisoare.)

In Polonia, Stanislaw Mikolajezik, liderul agrarienilor, a parasit clandestin tara in octombrie 1947 pentru a nu fi tarat intr-un proces prefabricat, ca in cazul liderilor Opozitiei din Bulgaria si Romania.

Iuliu Maniu si retelele de spionaj

Autoarea materialului sustine ca, in disperare de cauza, Iuliu Maniu cere ajutor englezilor si americanilor. "Maniu se pune la dispozitia serviciului de spionaj anglo-american reprezentat prin Tom Hall, adjutant al generalului Cortland Shuyler, seful misiunii militare americane din Romania si prin James R. Hamiltion, specialist in spionaj. Acestia sunt dispusi sa avanseze 60.000 medalii de aur pentru plata si cheltuielile grupurilor subversive de mai sus, in schimbul unor documente ce se gaseau la Ministerul nostru de Externe si de care serviciul de spionaj anglo-american avea nevoie.

Pentru obtinerea acestor documente, Maniu recurge la ajutorul unor vechi adepti, ce se gaseau in posturi importante la Ministerul de Externe. Incepe furtul de documente si predarea lor serviciului de spionaj. O seama de tradatori ce s-au pretat la acest joc infam au fost expediati peste granite cu ajutorul avioanelor americane pentru ca de acolo sa unelteasca si sa duca o campanie de ponegrire impotriva guvernului democrat al tarii". (Idem, pagina 376).

"Celor fugiti din aceste tari nu le prieste suflul democratiei noi din propriile lor patrii. Fug la Londra si la New York pentru a unelti impotriva patriei lor. Astfel s-a intamplat si in Ungaria cu Nagy Ferenc, cum si cu ceilalti din Polonia (Mikolayczik) etc."

Autoarea articolului lauda, in final, componenta noului Guvern. "Prezenta in guvern a acestor vajnici luptatori in locul celor demisi este o garantie pentru propasirea si bunastarea poporului, a pazirii cu sfintenie a independentei si respectarii suveranitatii noastre nationale".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#proces Iuliu Maniu, #almanahuri comuniste propaganda, #comunisti indoctrinare tarani 1948 , #documentar