Ziare.com

De ce si-a ascuns Mircea Eliade trecutul legionar?

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 20:18

   

De ce si-a ascuns Mircea Eliade trecutul legionar?
Cercetatorii romani incearca sa afle de ce Mircea Eliade a incercat sa-si ascunda apartenenta la Garda de Fier.

Potrivit specialistilor, afinitatea lui Eliade pentru dreapta romaneasca din anii 1930 este recunoscuta, insa era mai mult o adeziune decat o apartenenta, sub influenta profesorului Nae Ionescu, ideolog al Garzii de Fier, caruia Eliade i-a fost asistent pentru mai multi ani, scrie Adevarul.

In ciuda faptului ca Eliade a ascuns acest lucru, adevarul a iesit la iveala in 1972, intr-un articol din publicatia "Toladot" din Israel, in care se spunea clar ca acesta a facut parte din Legiunea Arhanghelului Mihail.

Cand i s-a cerut o explicatie, Eliade a negat colaborarea cu legionarii, sustinand ca a fost eliberat din lagarul de Miercurea-Ciud, unde a fost inchis timp de mai multe luni alaturi de Nae Ionescu, in 1938, deoarece autoritatile si-au dat seama ca facusera o greseala.

Desi au aparut multe informatii in acest sens intre 1972 si 1986, anul in care a murit in Chicago, Eliade a refuzat mereu sa dea o explicatie clara.

Potrivit cercetatorului Mihaela Gligor, Eliade nu credea, de fapt, in scopurile politice ale Garzii de Fier, insa era de acord cu obiectivele spirituale ale miscarii legionare.

In cartea "Mircea Eliade. Prizonierul istoriei", Florin Turcanu sustine ca Eliade nu era antisemit, fapt ce corespunde si imaginii liberale si cosmopolite pe care si-a creat-o in Statele Unite.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6970 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
43 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pentru numele lui Dumnezeu

pentru ca poporul roman sa reusesca sa regasesca,sa se reconcilieze,atunci trebuie sa invete sa-si respecte valorile adevarate,sa le judece dupa valoarea zestrei culturale pe care o lasa in urma lor,iar Mircea Eliade este un nume mare,nu doar in Romania,ci oriunde in lume.
sa nu uitam "istoria religiilor",piesa unica si de referinta in domeniu ,in intreaga lume. esenta legioanara personal cred ca a avut la baza partiotismul,dar ca orice alta miscare dusa la extrema,duce la abuzuri.poporul roman trebuie sa treaca peste toate diferentele,toate rautatile si acuzatiile de apartenenta,din greseli se invata,altfel tindem sa le repetam,iar fara iertare,nu se poate construii o relatie sanatoasa.cei care facind parte din sisteme abuzive ,au participat activ la abuzurile si faradelegile comise fata de popor,aceia trebuie doar sa aiba taria de caracter sa se retraga,sa lase noua mentalitate sa domine interactiunea dintre noi,sa nu mai otravim o noua generatie cu problemele si greselile trecutului.
in piata Unirii, si dat foc la arhivele securitatii,unealta care parca ne-a blestemat si dezbinat,iar focul sa purifice blestemul,iar Romania sa aiba un nou Rasarit,unul slefuit de virtuti precum respect,infratire,dragoste si dreptate,atit aici la noi Akasa,cit si in relatia cu fratii de pretutindeni.
Buna dimineata Romania !

 

La asemenea intrebare simpla .....

La o asemnea intrebare, raspunsul e usor de dat din punct de vedere logic. Eliade traia in Statele Unite si era profesor unuiversitar la Universitatea din Chicago.Daca el ar fi admis apartenentza ori chiar afinitatzi de gandire cu miscarea legionara, il zburau evreii din SUA de nu se vedea desi era recunoscut drept cel mai mare istoric al religiilor din lume. Ar fi fost un om terminat. Amintitzi-va ce au facut cu episcopul Trifa !!! Nu vedeti ca nici astazi nu se poate ridica un monument lui Ion Antonescu, care conform unei parti importante a romanilor (care gandesc un pic) a fost un erou al neamului.Cine credeti ca se opune ?

 

Adevarat

Cata dreptate ai ! Acesta este purul adevar !

 

?????

Bunul simt,NE OBLIGA SA SI GINDIM REAL! daca nemtii cistigau razboiul mai vedeai Ardealul ocupat de unguri,dar noi eram compatibili cu politica nazista privind rasa?
DAR DACA ERAM NEUTRI?

Problema rasiala....

Pentru nazisti, in afara de japonezi ,toti erau gunoaie, nu doar noi, romanii ! Nici despre aliatzii lor italienii, nu aveau pareri deloc bune, pe front nu voiau nici in ruptul capului sa lupte alaturi de trupele italiene(de fapt chiar romanii se fereau sa fie alaturi de gainarii de italieni in lupta,macaronarii erau imbracatzi ca la opereta si umblau tot timpul dupa fund de muiere).

Ce Rusine Nationala Ziare.com..., Noua Dreapta a Securitatii Romane...,

incepe sa-si ascuta "coltii", incepem "opera" de defaimare a Poporului Roman si a marilor Valori Intelectuale pe care le-a dat Lumii! ..."adevarul a iesit la iveala in 1972, intr-un articol din publicatia "Toladot" din Israel..., ma Securistilor copii de ciume, de Mircea Eliade nu mai incapeti voi acuma?, RUSINE!, vedeti poate ca-l "gasiti" si pe Constantin Brancusi "turnator" la Securitate!,...

Mircea Eliade "Sacrul" si "Profanul"..., a vrut sa spuna ca ...,

"Sacrul" este si va fi Poporul Roman in Unitatea Lui Etern in Veacul Vecilor, in timp ce "Profanul" chiar daca exista "temporar" ca o forma de viata PARAZITARA dar din pacate foarte usor si repede "regenerabila" ca si organismele primitive care se inmultesc si cresc mereu!crede ca poate schimba Lumea creeata de Sacru!
Cu alte cuvinte Ziare.com latura "propagandistica" a Noii Drepte din fosta Securitate identificata cu PROFANUL
poate crede ca prin actiuni de defaimare ale marilor valori ale Culturii Romane..., marca "Mossad" publicatia "Toladot" din Israel cu care vrea sa se "puna bine", va reusi sa extermineze SACRUL!...,

"Douasprezece mii de capete de vite " adica de Securisti

..., atata a spus Iancu Gore ca mai avea,..,Doua­sprezece fara cinci... Douasprezece si zece,..."Sase mii de capete de vite... Castig net, patruzeci de milioane"...,
"Mama voastra de nebuni!... Voi nu stiti cine e Gore... N-ati auzit de Iancu Gore, om de incredere si de viitor...". Dar raspunsul nu vine, e tot mai indepartat, Gore fiind captiv in jocul absurd dintre cele doua lumi, in ironia replicii finale a textului, referitoare la un baiat care se plimba, neafectat de intamplari: "— Ionica! Unde ai fost, Ionica? Te caut de un ceas, diavole!..."

Bai Neutrule !

Mai mult decit atit,M.Eliade a fost consilier Prezidential sub cinci presedinti ai USA . La universitatea din Chicago, rector era un evreu,bun prieten si " controlorul "sau ( el il recomandase la Casa Alba )!
Inca ceva....cu o luna inainte de a mu.ri am insotit un prieten din Canada la o intilnire cu el( fiind prea batrin avea nevoe de insotitor,unul care sa nu-l puna in incurcatura cu...).Era in Martie 1986.Prieteni din copilarie si din Fratiile de Cruce ( ceea ce demonstreaza afilierea la Legiunea Arhanghelui Mihail ) am ascultat impietrit discutii ce ma depaseau din toate punctele de vedere.Concluzia mea ramine ca a fost in Legiune,dar nu a avut o functie ,pur si simplu credea in ideile lui Nae Ionescu,idei de la care Legiunea a deviat sub Horia Sima.Aceasta a dus la scindarea Garzii de Fier in doua branse ( una in Spania sub H.Sima si cealalta in America de Sud sub unul dintre fondatori (Papanace ) la care se alaturase si legionarii din Canada !
La acea intilnire s-au cintat imnuri si cintece din anii 20-40. Personajul principal cu care a dialogat M.E. a fost H.S.,in CONTRADICTORIU privind deciziile politice din 1940 ! La o intrebare pusa cu duritate de catre H.S. privind credinta actuala a lui M.E.,RASPUNSUL A FOST NEASTEPTAT.
- Domnule S.,am cunoscut toate religiile importante direct de la sursa,am cunoscut si idei Samaniste ( in cautarea celui ce se denumea Maitre du Monde ),am sfatuit presedinti si inalti prelati,dar acum daca ma intrebi cum cred ,am sa-ti raspund. Asa cum credea si Capitanu,bunicii si strabunicii mei,si mai toata popularia tarii noastre. Nici mai mult si nici mai putin.
Credinta in Dumnezeu nu trebue sa fie dusa pina la fanatism,pentru ca acolo este pericolul.
Ca simplu ....hai sa-i spunem ...insotitor,am ramas marcat de acest om si savant.Mai tirziu am cautat sa citesc tot ce aparuse in franceza de M. Eliade,dar ca sa-l intelegi total...trebue sa fii un cercetator.

Tot nepoliticos ai ramas ?!

Dupa ce m-ai facut "tzigan nespalat , ciumpalac si mincinos" (privind ocupatzia mea in Montréal) am crezut ra am reglat lucrurile ,desi dumneata nu ti-ai cerut scuze niciodata pt. insultele pe care mi le-ai adresat. Cred ca ai observat ca nu ti-am mai raspuns la comentarii pe forum iar daca am facut-o am facut-o in mod civilizat si in special pt. a-ti da dreptate (cand aveai). Acum vii din nou si dai cu bata-n balta ! Mi te adresezi ca intre ciobani cu "BAI NEUTRULE". Stiu ca limba romana nu este limba dumitale materna (se pare ca esti rus originar din Moldova) dar nu se poate sa nu stii ca "BAI" este modul de adresare al marlanilor !

O intrebare, cu intirziere :

al caror presedinti americani a fost consilier Mircea Eliade si in ce domeniu?

Multumesc

Ce importanta mai are ? A fost mare, mare de tot !

Incepand cu anul 1933, profesor asociat de filosofie la Universitatea din Bucuresti, tine numeroase cursuri de filosofie si de istoria religiilor, bucurandu-se de o numeroasa audienta din partea studentimii nationaliste. Laureat cu premiul I al Societatii Scriitorilor din Romania in anul 1937, in urma publicarii unei editii critice in doua volume despre Bogdan Petriceicu Hasdeu cu titlul: "B. P. Hasdeu - Scrieri literare, morale si politice" aparuta in cadrul Fundatiei pentru Literatura si Arta, Mircea Eliade este preocupat in egala masura si de politicã, fiind candidat pe listele partidului "Totul Pentru Tara" (expresia politica a Miscarii Legionare) in alegerile din Decembrie 1937 si dupa victoria din alegeri, deputat legionar in Parlamentul Romaniei.
Dupa instaurarea dictaturii carliste la inceputul anului 1938 si prigoana indreptata impotriva Miscarii Legionare, Mircea Eliade este arestat alaturi de ceilalti conducatori ai Legiunii si intemnitat in lagarul dela Miercurea-Ciuc .
Mircea Eliade a desfasurat o intensa si variata activitate publicistica1), colaborand la numeroase ziare si reviste nationaliste, intre care: "Calendarul", "Vremea", "Cuvantul", "Credinta", "Buna Vestire", "Sfarma Piatra", "Gandirea", "Tinerimea Romana", "Criterion" s.a., sustinand in acelasi timp numeroase conferinte la Radio Romania: "Secretul Indiei", "Eseul european si eseul romanesc", "Mesaj cultural de 6.000 de ani", "Arta si tehnica criticii", etc.
Atasat cultural al ambasadei Romaniei la Londra (1940-1941) si apoi al legatiei romane din Lisabona (1941-1945), dupa instalarea fortata a comunismului la conducerea Romaniei se stabileste in Franta, la Paris, unde ramane pana in anul 1957, timp in care preda istoria religiilor mai intai la "Scoala Practica de Inalte Studii" (1945-1948), iar dupa aceea la Sorbona (1945-1957).
Sosit in Statele Unite la invitatia mai multor profesori si cercetatori ai istoriei religiilor in anul 1956, tine cursuri pana in anul 1957 cand accepta postul de profesor titular si de coordonator al Catedrei de Istoria Religiilor dela Universitatea din Chicago, dela care datã se stabileste definitiv in aceasta tara.
Ca o recunoastere a savantului pentru marile sale merite aduse la studiul si cercetarea istoriei religiilor, catedra mai sus amintita a fost numita Catedra "Mircea Eliade" incepand cu anul 1985.

 

Bobitic-o !

Nici tu nu stiai ca M.E. a fost Consilier Prezidential la Casa Alba ? sub 5 Presedinti ? In plus,nu a fost antisemit,asa cum sustin comunistii.Cel ce la recomandat a fost un evreu !!!!

E dificil de aflat care este adevarul despre apartenenta sa la miscare datorita putinelor dovezi pe care la avem.

Dar as fi curios sa stiu daca a dezavuat vreodata in mod neechivoc miscarile de tip fascist, asa cum a fost cea legionara. Stie cineva de vreun articol, interviu sau carte care clarifica situatia?

 

In presa romaneasca a aparut in anii '90

un articol despre activitatile legionarilor din exil (anii '50). Numele lui Eliade si semnatura apareau in procesul verbal al unei "sedinte de lucru".
Spre deosebire de Cioran, Eliade nu s-a dezis public de Garda de fier.
Carti despre subiect : Alexandra Laignel-Lavastine : "Cioran, Eliade, Ionesco. L'oubli du fascisme : trois intellectuels roumains dans la tourmente du siècle", Paris 2002.

Cred ca articolele lui Eliade aparute in "Buna Vestire" (printre care si celebrul "De ce cred in biruinta miscarii legionare") se pot gasi si pe net.

Nici ca se putea alta recomandare romanule Naef:-) Alexandra Laignel-Lavastine, lobby anti Romania

"Mircea Eliade a fost puternic format intru simtirea romanească de mediul de acasă, de arhetipurile culturale din familie. Mircea Eliade era cel de al doilea fiu al căpitanului roman Gheorghe Ieremia. Din admiratie pentru marea operă de romanism intreprinsă de Ioan Eliade Rădulescu, căpitanul Gheorghe Ieremia simte că trebuie să isi schimbe numele de familie in Eliade. Ne-am fi asteptat ca Alexandra Laignel-Lavastine, inversunată in blamarea numelui de familie Eliade, să sublinieze si sursa rationalismului francez in nasterea acestei familii spirituale, repet, spirituale. Dacă ar fi fost crestină, prin această uitare tendentioasă Alexandra Laignel-Lavastine ar fi comis cel mai mare păcat. Intrucat nu este crestină, problema "păcatului" nu se pune pentru autoarea cărtii amintite."

http://blogideologic.wordpress.com/2009/07/04/neo-voltairienii-ataca-romania/

@naef: Multam. Deci ca sa inteleg mai bine,

in aceasta carte se dovedeste apartenenta sa la miscare, dar nu prezinta o renegare neechivoca a fascismului (din partea lui Eliade). Cam asa am auzit si eu. Pina cind noi informatii vor apare, se pare ca trebuie sa ne multumim cu ce avem.

Si daca ar fi fost legionar sau simpatizant nu mai are aceeasi valoare opera lui?

Vai de capul vostru, spalati pe creier de holocaustici:-)

Westrop, desi esti monoman, m-ai facut sa rid in hohote. Poate tocmai de aia.

Cine-i Titus Filipas ???? Calinescu, Perpessicius, Lovinescu, Manolescu ? Un necunoscut in istoria literaturii.
Ti-a placut tie ca "nu-i crestina". Hodoronc tronc !
Necrestinii mint ? Nu pot fi referinte in domeniul lor ?
E comica dorinta ta infantila de-a te arata specialist in toate.

Scrie-i Mmei Lavastine si plinge-te

Uite ce scrie un alt "holocaustic" :

"J'ai connu beaucoup de Juifs extrêmement intéressants, ce sont les personnes les plus intelligentes, imprévisibles, les plus généreuses dans les relations humaines. Lorsque je suis arrivé en France, les seuls à s'intéresser à moi et à se demander comment je parvenais à vivre étaient des Juifs."

Ghici cine e autorul. Soros ?

Mi-e mila de tine si-ti vind pontul : Cioran (Oeuvres, Gallimard, 1995).

La fiecare bufeu rasist o sa-ti bag textul asta sub nas. Meriti

@westrop: Deci opera spala mizeria morala?

Nu cred. Vezi alte cazuri mai faimoase, cum ar fi Heidegger.

Intrebarea este simpla

De ce Eliade s-a ascuns ca era legionar? Ca era membru al miscarii de dreapta extremista si era pentru uciderea evreilor? Aceasta este intrebarea si nu balivernele cum ca era un mare istoric. A fost istoric antisemit care era amanat de idei rasiste.

 
 

Raspunsul este si mai simplu!

Mircea Eliade nu a fost un istoric.

"...intr-un articol din publicatia "Toladot" din Israel"

Hai, luati-i la rand pe toti, a iesit de la inchisoare ca s-a facut turnator, a colaborat cu securitatea...Multe por scorni zvonacii. Exista oameni de cultura pe care nu-i merita acest popor care nu stie sa respecte. Shoparlitzele evreilor si latratarilor democrati si humanisti au de lucru. Ieri Neagu Djuvara, azi Eliade, maine altul care a fost legionar. Aveti azi cultura, intelectuali curati, nepatati, democrati:-)))
Raul pe care l-a facut iudeo-bolsevismul Romaniei este nemasurat si ireparabil.

 
 

Raul pe care l-a facut iudeo-bolsevismul Romaniei este nemasurat si ireparabil.

@Naef, esti in minoritate, aici, pe forum:-)
Daca citesti toate comentariile, probabil, pentru tine si tr2006, toti suntem legionari si incoerenti.
Sunteti probabil evrei, sau sörosisti, si este de inteles ura voastra impotriva legionarilor si a oricarei persoane care a simpatizat sau simpatizeaza cu Miscarea. Bunicul meu a fost legionar (legionarii n-au fost criminali asa cum ne-au spus la scoala si cum spun azi ideologii evrei) si cunosc despre istoria Romaniei din casa, nu din minciunile iudeo-bolsevice cu care au spalat creierul la cateva generatii.
Si referitor la citatul din Cioran, manipulare ieftina:-) Bineinteles ca exista oameni interesanti evrei, oameni de cultura, care n-au nicio legatura cu sionismul, cu Ana Pauker, cu latratorii evrei din forumuri care improasca cu noroi romanii si Romania.

Un exemplu la intimplare: Legionarii l-au executat pe Iorga.

Un om de o inteligenta exceptionala si un mare roman. Sau poate e vreo conspiratie la mijloc?

In romaneste avem o vorba: Spune-mi cine-ti sint prietenii si-ti spun cine esti.

@Westrop

Iti dau un raspuns partial.
Nu l-am improscat cu noroi (in calitatea mea de presupus sorosist, tigan, evreu, ce mai, ne-roman) pe Eliade, mare istoric al religiilor, dar si legionar (tema articolului in discutie).
Am dat doar o referinta bibliografica.
Iubitii tai legionari erau blinzi si buni, adevarati democrati. In timpul liber asasinau : pe Manciu, Stelescu, I.G. Duca, Armand Calinescu, Iorga, Madgearu si pe atitia altii. Crime peste crime.
Precum bolsevicii.

A propos de obsesia ta privind originile celor care te contrariaza, oare pe Zelea (Zelinski) Codreanu, roman get-beget (!) in ce categorie l-ai clasat ?

As fi preferat

As fi preferat un articol,sau comentariu fie el si critic, pe marginea operei lui,eventual "Aspecte ale mitului in opera lui Mircea Eliade"
Poate in masura in care voi avea timp liber,sa abordez un asemenea subiect.

 

ziaristii lui peste

bravo, aruncati si tiriti in noroi toate valorile neamului, pe Eminescu l ati terminat de mult, acum l ati luat la rind pe Eliade. Asta oare sa fie oare soarta tuturor geniilor pe planeta asta, sfirsesc cu un glonte in cap la fel ca si ioan petru culianu sau terfeliti in noroi pentru ca indraznesc sa gindeasca mult mai sus decit la mocirla in care ne zbatem ... noi sintem de vina ca permitem asa ceva, am ajuns vai de capul nostru.

 

Cine vrea sa afle

Adevarul despre ME,nu au decit sa se duca direct la sursa,la cimintir si sa vorbeasca cu el.Pt toti Romanii corecti,el ramine un adevarat Roman,chiar si dupa moarte, ce vor alti sa insinueze,este problema lor.Nu si-a tradat convictiile,neamul si a reusit sa se impuna pe planul Spiritualitatii Mondiale si cum acolo,nu e loc pt toti i s-au gasit bube...Romani respectati-va Inaintasii si nu luati de bun ce se spune in presa si media in general......

 

Nu, domnule ,nu in cimitir ca spectatori ci direct sub braza la 2 metri la o intrevedere cu profesorul....

.... pentru eternitate.

hm... nu cred

p.rostii au locul lor , nu sunt sanse sa-i intalneasca pe Eliade, Brancusi, Hermann Oberth , Coanda sau Ion Mincu,numai pe lumea asta ii pot improsca cu noroi, doar-doar ii vor cobora mai la nivelul lor de cautatori in gainaturi....

Istoria adevarata nu se invata la scoala.

Ea se invata dela parinti si dela bunici.Dele cei care au trait pe atunci.Mai trebuie sa dam cu barda si in N.Iorga pentruca a fost primul antisemit si seful partidului nationalist Roman,si in A.C.Cuza care a fost mentorul lui Codreanu,si in M.Polihroniade,si in Ghica,si in Prof.Paulescu cel care a descoperit cu adevarat insulina si in arhitectul care a avizat planurile Cladirii sediulu8i ONU,si ceia ce unii numesc generatia de aur altii generatia 22,Acum macar poate se mai invata la scoli despre Cotrus,Crainic,Goga,si multi multi dar se ocoleste politica lor prof.Univ.D.Gazdaru, Radu Demetrescu Gyr,Nichifor Crainic,Erns5t Maftei,Aron Cotrus,Mihail Sturza,C.Cantacuzino,Oare cine ar mai ramane in istorie daca i-am sterge pe toti Mai vtrau sa scriu pentru curiosi.Mihail Sebastian,(evreu)dramaturgul a fost ajutorul lui Nae Ionescu,iar la pactul electoral Maniu-Codreanu,a fost parte si seful Partidului evreilor pamanteni.Teatrul Evreesc de Stat din Bucuresti"Baraseum"are certificatul de nastere a lui Radu Gyr,compozitorul"Sfintei Tinereti"asa ca se vede "antisemitismul.Legiunea a fost nationslista,nu altceva.Exista insa o vorba.Legiunea,daca e creata de Dumnezeu,va trai,,daca e creata de om,va muri.

Boala adevarurilor partiale

Ai scris un comentariu frumos si aproape corect dar ai uitat sa spiui ca Zelea Codreanu a fost criminal iar urmasii lui politici au savarsit la randul lor crime impotriva romanilor si l-au ucis inclusiv pe Nicolae Iorga. Masacrul impotriva evreilor si a opozantilor politici a incetat numai cand a intervenit in forta Armata la ordinul generalului Ion Antonescu.

ADEVAR

Ideile de renastere nationala,de identificare spirituala si asanare morala au facut ca miscarea sa capete priza la tineret rapid,asa cum s-a mai aratat,ideile si o parte din modul de aplicare,perfect normale, dar cind unii din miscare au deviat incepind sa caute vinovati care sa ascunda faptele reprobabile care nu conveneau,atunci miscarea a deviat spre totalitarism ,la fel ca ulterior sau inainte in istorie, cea mai la indemina metoda a fost: sint vinovati cei care nu sint de religia noastra.Degeaba virfurile intelectuale aveau alta parere,baza umana a miscarii a reactionat violent la unison cu deviatiile unui Horia Sima.Eu am informatii sigure in care intelectuali din miscare comandau si plateau cinstit costume de haine la un croitor evreu pe Calea Mosilor.Nu este normal sa acuzam un ,,OM" si mai ales un intelectual pentru idei,poate fi acuzat numai pentru fapte, ASA CA SEPARATI NEGHINA DE GRIU, lasati intelectualii in pace,si condamnati criminalii indiferent de culoarea politica ,apartenenta, lingvitica, rasa ori religie.Istoria estompeaza ideile si activitatile politice daca nu au produs victime si pastreaza valoarea stintifica si culturala.

Mircea Eliade si legionarismul

Mircea Eliade nu a respins niciodata "acuzatiile"de a fi fost legionar pentru ca a fost permanent un om de caracter,vertical,care nu s-a dezis niciodata de crezul sau national(spre deosebire de Cioran).
In primul rand trebuie sa restabilim adevarul despre miscarea legionara,atat de hulita si fals prezentata de comunisti si sionisti.Mi s-a spus tot timpul in scoala,familie,maculatura tiparita de comunisti etc.ca aceasta miscare a fost ce putea fi mai rau in Romania.Cum sunt roman si ,prin consecinta,sceptic,nu am acceptat orbeste demonizarea legionarismului.Asa cum am reactie la orice demonizare sau idealizare absoluta.Surse de informare nu existau prea multe sub comunisti.Am avut ocazia sa vorbesc cu "fosti"legionari care trecusera prin multe persecutii.Am fost surprins sa constat ca acesti oameni erau intelectuali de clasa care nu si-au pierdut crezul legionar niciodata.O tarie de caracter care din pacate a disparut azi la romani.
Atunci m-am intrebat: care este adevarul despre legionari?Am inceput sa citesc primele lucrari publicate in spanioala despre legionari.Ulterior sursele s-au multiplicat.Concluzia mea este ca Miscarea a fost creatia unor intelectuali de varf,autentici(nu pitigoi din zilele noastre),patrioti,care si-au propus purificarea societatii romanesti pe baza traditiilor nationale si a spiritualitatii crestin-ortodoxe.Programul lor social era in esenta,socialist .Capitanul,un intelectual cu o prestanta si carisma care a cucerit tineretul din toate straturile sociale, a fost de neclintit in credinta sa .Anti semitismul nu era o problema prioritara a Legiuniii.Principala sa preocupare era asanarea societatii romanesti pe baza de cinste,munca si credinta.La sfatul lui Iorga,de a dezvolta spiritul comercial si intreprinzator la romani,legionarii au reusit sa deschida in satele romanesti magazine tip cooperatist(cu zecile de mii)care eliminau intermediarii .Aceasta a fost una din cauzele antipatiei evreilor fata de legionari.
Ce s-a intamplat cu Miscarea si de ce a degenarat in faza finala?Totul a inceput cu Carol II,care urmarind sa instaureze dictatura proprie a declansat persecutiile anti legionare(ocazia i-a fost oferita in mod stupid de Iorga care i-a prezentat regelui o scrisoare ,de altfel extrem de decenta,a Capitanului),care au culminat cu asasinarea Capitanului.Reactia legionarilor a fost isterica(asasinatele de la Jilava a celor considerati vinovati pentru asasinarea a numerosi legionari si torturarea bestiala a tinerilor legionari inclusiv femei).
Miscarea legionara nu a fost de tip fascist,in ciuda defaimarilor ulterioare.La Nuremberg Miscarea Legionara a fost absolvita de orice vina si nu a fost condamnata.Fata de aceasta succinta prezentare a istoriei legionarismului,ma intreb dece sa-i fi fost rusine unui om de talia lui Eliade,pentru a se dezice de Legionarism?Teo

 

Domnului LUPTATOR

Sunt de acord cu Dvs,sa lasam intelectualii in pace.Dar pe toti,nu pe unii sa-i mototolim iar pe altii sa-i p3rim.Dvs intelegeti foarte bine ce spun,si nu m-am referit la Dvs.E$ adevarat ca au avut trecere la tineret si studenti,dar oare revolutia din 89 s-a facut cu altcineva ?Iar scaunele conducerii s-au ocupat de fostii locatari? Eu am pus problema vechii Garzi,pentruca asta era esenta.Nu am pus-o pe cea a celor ramasi dupa uciderea celor 13 conducatori,care slava Domnului au ucis poate o zecime din cati au fost ucisi dintre ai lor.Si oare dece nu va intrebati,Chiar dece trebuiau sa-si ascunda trecutul ?Pentruca si cand nu si-l ascundeau ei erau persecutati.Uitati-va si acum cam cine vorbeste impotriva lor ?Oare romanii nu pot cere o tratare egala cu a oricaror minoritati in tara lor ?Daca orice stat isi apara populatia sa de alte influente(Franta de araboaica si de obiceiuri straine)dece nu am avea dreptul sa fim romani ?Nu-mi place radicalismul sau extremismul,dar vrerau nici mai mult nici mai putin decat alte natii.Dupa ce ucizi intreg creerul unui partid,nu te mira cand corpul da din picioare lovind in altii.A lasa in pace pe cineva,inseamna a nu acuza si a nu scuza.Parerea mea.Devierile nu se cinfunda cu linia,Apreciez felul cum puneti problema si de aceia exista aceste discutii,NU pentru injuratur' de care forumul e plin.Ceva din curiozitate/.La ora cand am scris eu,in Romania era ora 3 noaptea.In cateva minute au aparut 5 vot5uri de 1. Acum am vazut ca e 4.2,Desigur ca nu ma afecteaza,dar se vede dela o posta ca Ziarecomul vegheaza.In interesul cui ? Inca ceva.Cu privire la uciderea evreilor.Nu am absolut nimic cu ei.Dar intreb si eu Dece Antonescu sau Groza sau Ana Pauker chiar nu a facut juridic un proces legiunii ?Domnule ,ucigasii acestia,erau t6oate haimanalele,profitoare ucigasi de meserie,iar presa(Sarindar) a gasit imediat "vinovatii" Mai vad ca despre zecile de mii,dintre ei care au infundat puscariile comuniste nu se sufla o vorba Poate gresesc si eu,dar fiecare sa ne multumim macar cu dreptul de a gandi si a ne pune intrebari.

am o singura curiozitate:

Care va fi urmatoarea tinta a netrebnicilor care incearca sa murdareasca orice om de valoare?
De ce nu stati dr.... in cotetul vostru, pocitaniilor? Nu ati facut destul rau pana acum? Nu ati adus generatiile tinere in punctul in care nu mai cred in nimeni si nimic? Ce mai vreti? Aneantizarea romanilor? A Umanitatii in general?
Si, daca vreti distrugerea totala, de ce nu incepeti de aproape, cu voi insiva? Faceti un pui de bine si dispareti!

 

Cercetatorii ?! Specialisti ? In ce domeniu ?!

Orientarea politica a lui Eliade nu era un secret ptr nieni din cei nascuti in anii 1900-1920. Le-gi-o-nar!!! Asta o stiu din familie ...
Insa .. insa e un insa . La inceput Legiunea avea multe simpatii. Era si o moda intelectuala sa fii legionar. Findca Legiunea era si o reactie sociala la disparitatile si disfunctiile societatii romanesti (mai multe decat suntem dispusi sa acceptam). Plus in epoca fascismul era la mare moda ... chiar si Churchil a fasit ceva merite lu Musolini ..Multi tineri scoliti au aderat la Legiune gasind-o mai potrivita decat contestatia marxista . Poate printre ei si Eliade (si Cioran!).
Insa e un insa ... dupa 1945 nu mai era la moda sa fii legionar! Daca mai stateai si in America ...cum zicea si Neutru era bine sa nu te afisezi ! In oplus se prea poa ca odata inaintat in varsta Eliade sa nu mai fi fost ata de incantat de legiune si deliruluile mesianice ... deci inca un motiv de negare.
Dar pana la urma sa observam ca Eliade legionaru a fost un .. oarescare ... fara "merite legionare". Opera stiintifica a lu Eliade nu poate fi contestata si cartile pe care le-am citit nu sunt tributare cu nimic legionarismului ori macar fascismului in sens larg. Iar unii sutin ca ar fi fost si un scriitor bun (nu ma bag. Ce este ciudat este ca scritorul de literatura Eliade ma face sa adorm ori ma enerveaza prin stil insa cartile lui "serioase" le-am citit de parca erau carti politiste!)
Asa ca pana la urma ce importanta are ? Sau ma rog este un mod ca unii cu pretentii sa isi afiseze ineptia.

Si ceva despre Nae Ionescu. ciudat dar mereu i se zice ideologul legionar. Nu a fost legionar ! O da , Legiunea a preluta mult din Nae Ionescu! Insa cam toata lumea din perioada aia a preluta de la Ionescu , personal imi vine sa zic ca Ionescu a sistematizat si a publicat - cu succes!- cam ce simtea toata lumea romaneasca. Si oare de ce se uita ca Pandrea Petru si mai ales Mihail Sebastian erau printre discipolii sai? Sau ca Mihail Sebastian era preferatu (legionarii poate l-ar fi "scarpinat" nitel insa nu doreau sa supere pe profesor!!). Sau de ce dracu nu zice nimeni Heidegger Nazistu ?! Ori Arendt amanta nazistului ?!
Nu cumva ptr ca Nae supara si azi pre .. catolici ?!

 

De fapt, se zice "Heidegger Nazistu" tot timpul.

In America de Nord, nu am intilnit un singur curs despre Heidegger care sa nu discute pe larg apartenenta lui la miscarea fascista. Nimeni nu il scuza. Iata un exemplu nedemn de un urmas al lui Socrate, nu conteaza cit de bine i-a mers mintea:

Heidegger fired Müller from his position as a student leader because Müller was "not politically appropriate." Then in 1938 Müller discovered that Heidegger had blocked him from getting a teaching position at Freiburg by informing the university administration that Müller was "unfavorably disposed" toward the regime.

http://en.wikipedia.org/wiki/Heidegger_and_NazismVezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor