De la cititori: Sarbatoarea lui Columb

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 10:09
2591 citiri
De la cititori: Sarbatoarea lui Columb

Americani sarbatoresc pe data de 11 octombrie Columbus Day, Ziua lui Columb, descoperitorul continentului american.

Un genovez in serviciul coroanei Spaniei, acest navigator celebru, pe numele real, Cristobal Colon (1451-1506), a lasat in istorie niste urme de netagaduit, de la semantica (cuvantul "colonie"), la navigatie si comert, intarind pozitia Spaniei in competitia dintre imperiile zilei.

Creand contacte cu civilizatiile autohtone, Columb a adus produse noi in Europa, creand un nou spirit de aventura si imbogatire, care a atras mii de oameni.

Spiritul acesta a avut insa un impact negativ asupra populatiilor indigene din zonele descoperite, care au facut cunostinta cu bolile europene si cu munca fortata.

Populatiile de "americani nativi" (bastinasii), din diverse natiuni sau triburi, au un resentiment, justificabil, pentru toate celebrarile legate de Columb.

El a fost acela care i-a ingenunchiat. Cu el a inceput procesul de expropriere a pamanturilor natale, "deportarea" lor spre rezervatii indiene si crearea unei clase de oameni, de mana a doua, considerata inferioara celor veniti de peste mari.

Despre Columb se spune ca a fost un caracter interesant: a facut voiajele sale pe banii altcuiva (ai reginei Izabela de Castilla), a plecat, dar nu a stiut unde mergea, a ajuns intr-un loc despre care nu stia nimic, crezand ca e India, si si-a pus toate neamurile si prietenii pe posturi importante, in calitate de regenti si guvernatori ai teritoriilor nou-colonizate.

Dupa unele relatari contemporane reiese ca era, de asemenea, un om extrem de brutal, pedepsind imediat, cu moartea, membrii ai echipajului sau localnici.

Columb a atins tarmul insulei Hispaniola (numita de el) pe data de 12 octombrie 1492 (stil vechi), dar in SUA este celebrat, in fiecare an, in a doua zi de luni din octombrie.

Fiind o sarbatoare nationala, nu se lucreaza si se organizeaza parade extravagante, in special in orasele care poarta numele de Columbus, in state cum ar fi Ohio, Georgia, Carolina de Sud si de Nord, Nebraska etc.

Cu toate acestea, continentul american nu poarta numele lui Columb, ci e derivat din cel al unui navigator si cartograf florentin, angajat in serviciul coroanei portugheze, Amerigo Vespucci (1454 - 1512), care in 1500 a descoperit coasta Braziliei si a desenat primele harti ale Americii.

Pentru un amic al meu, ziua lui Columb, acum un an, a fost o zi foarte trista. Capitan de aeronava de pasageri, in zbor peste insula Hispaniola, a spus un banc pasagerilor, pe intercom:

"In timpul potopului, Noe avea o problema cu enorma cantitate de balegar pe care animalele de pe arca o produceau zilnic. Si-a pus feciorii sa dea balegarul cu lopata, sa-l depoziteze la pupa ambarcatiunii, dar, dupa un timp, s-a produs o inclinarea alarmanta. De acea a ordonat sa fie aruncat peste bord. Peste cateva mii de ani, Columb a dat peste acea gramada mare de balegar si a numit-o Hispaniola".

Dupa aterizare, niste pasageri care s-au simtit jigniti de bancul amicului meu, s-au plans conducerii companiei, care l-a concediat, imediat, disciplinar.

Cand Columb a pus piciorul pe insula, in toamna anului 1492, terenul era de o minunatie impresionanta, plin de vegetatie tropicala, bogat in vanat si peste, iar localnicii erau "blanzi".

Dupa 500 de ani, insula e intr-o stare deplorabila. A fost defrisata aproape complet, avand acum doar dealuri golase si munti despaduriti, ceea ce produce, in timpul ploilor, masive alunecari de teren, torenti de namol, eroziune si praf. Putinele regiuni cu paduri tropicale au ramas numai in munti, departe de asezarile omenesti.

Insula Hispaniola, cu o suprafata de 78.000 km patrati, are o populatie de 20 de milioane de locuitori si e ocupata de doua state: Haiti si Republica Dominicana.

In ianuarie 2010, Haiti a trecut printr-un cutremur, sever care a cauzat peste 200.000 de morti, lasand milioane de oameni fara adapost.

Imediat dupa descoperirile lui Columb, Anglia si Franta s-au angajat si ele in "goana dupa aur" si in efortul de colonizare a Lumii Noi.

Spaniolii venind in America, in cautare de aur, l-au gasit imediat. Bastinasii aveau mine de aur extrem de productive, dar nu puneau un pret prea mare pe acest metal. Multi colonisti s-au imbogatit peste noapte.

Englezii si francezii, in schimb, nu au gasit aur. A trebuit sa se descurce de urgenta, cum au putut, pentru a-si asigura supravietuirea.

Spaniolii si portugezii au ocupat latitudini sudice, cu clime extrem de blande, unde au gasit din abundenta alimente noi si interesante.

Englezii si francezii, la latitudini nordice, au trebuit sa infrunte ierni cu geruri crancene sau veri fierbinti, cu ploi si inundatii severe.

Totul a inceput insa, intamplator sau nu, cu ambitia si sansa lui Cristobal Colon, cunoscut in intreaga lume ca navigatorul Columb, descoperitorul Amercii.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ziua lui columb, #cristofor columb america, #columb descoperit america , #documentar