Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De la Tutankhamon la Chavez - via Lenin si Stalin. Micul ghid al imbalsamatilor

Joi, 14 Martie 2013, ora 23:10
5245 citiri
De la Tutankhamon la Chavez - via Lenin si Stalin. Micul ghid al imbalsamatilor
Foto: Washington Post

Este greu de spus daca practica imbalsamarii conducatorilor defuncti a aparut din sentimente de respect pentru acestia sau din nevoia urmasilor de a se legitima, consolidadu-si pozitia de conducatori.

Aici este loc si pentru superstitii, si pentru imaginatie, si pentru un gand pios. In orice caz, practica mumifierii trupurilor este pe cat de veche, pe atat de interesanta, ca istorie. In acest sens, Washington Post ofera cateva exemple.

Cazul cel mai recent: Hugo Chavez

Anturajul fostului presedinte al Venezuelei a hotarat imbalsamarea corpului celui decedat si expunerea lui in permanenta la Muzeul Revolutiei, pentru a da satisfactie sentimentelor poporului, care doreste sa-l vada pe conducator, in mijlocul lui.

Hugo Chavez nu va mai fi imbalsamat si expus in sicriu de sticla?

Ulterior, presedintele interimar al Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat ca este "putin probabil" ca ramasitele pamantesti ale fostului presedinte Hugo Chavez sa fie imbalsamate si expuse intr-un sicriu din sticla, asa cum tot el anuntase.

Inainte de a muri, Hugo Chavez l-a desemnat drept conducator pe ministrul de Externe, Nicolas Maduro, fost sofer de autobuz. Presa a comentat ca, prin glorificarea fostului presedinte, Maduro va atrage atentia asupra vointei acestuia cu privire la succesiune.

El conteaza ca o parte din marea popularitate a lui Chavez va constitui un credit politic suplimentar pentru propria sa persoana.

Vladimir Ilici Lenin

Lenin a fost imbalsamat rapid si amplasat intr-un mausoleu de lemn, la scurt timp dupa deces, in 1924. Nu exista indoiala ca intrega actiune a fost gandita de Stalin, care urma sa-i ia locul si care, stiind respectul unei parti a populatiei pentru Lenin, astepta sa fie el insusi respectat.

Faptul este cu atat mai interesant cu cat istoricii (adevarati, nu cei sovietici) sunt unanim de acord ca intre cei doi existau divergente atat de serioase, incat s-a lansat si ipoteza ca moartea lui Lenin ar fi fost accelerata de Stalin.

Niciodata insa dupa ce a preluat puterea, Stalin n-a lasat sa se cunoasca divergentele dintre cei doi. Dimpotriva, s-a folosit totdeaua de personalitatea lui Lenin, pentru a si-o intari pe a sa.

Iosif Vissarionovici Stalin

Asa cum asupra decesului lui Lenin planeaza pana astazi unele semne de intrebare, asupra mortii subite a lui Stalin, suspiciunile sunt si mai accentuate. Ele insa n-au rabufnit imediat. Anturajul a organizat funerarii de proportii, iar trupul a fost imbalsamat si istalat in acelasi mausoleu, alaturi cu Lenin.

La scurt timp dupa aceea, au aparut insa critici la adresa conduitei dictatorului, urmasii au scos mumia din incinta mausoleului si au ingropat-o intr-o cripta din zidul gros al Kremlinului, alaturi cu alti luptatori, mai mult sau mai putin importanti.

Lenin insa a ramas si astazi pe loc, iar nostalgicii se perinda din cand in cand, ca sa-si vada eroul.

Vietamezul Ho Chi Minh

Decedat in 1969, liderul suprem al Vietnamului de Nord, Ho Chi Minh, a fost imbalsamat si expus intr-un mausoleu din Hanoi, care il imita apoape perfect pe cel al lui Lenin, aflat la Moscova.

Intrucat insa, la acea data, razboiul din Vietnam nu se terminase, specialistii in imbalsamare (probabil adusi de la Moscova) au fost nevoiti sa lucreze bine ascunsi, intr-o pestera din jungla, aflata in nordul tarii. Mausoleul cu mumia se afla si astazi in Hanoi.

Liderul Chinei comuniste Mao Zedong

Mao Zedong a decedat la 9 septembrie 1976, suferind de scleroza laterala amiotrofica. Constructia mausoleului, situat in Piata Tiananmen (Beijing), s-a terminat abia in luna mai 1977, cand corpul imbalsamat a fost depus in interior.

Intrucat la acea data relatiile dintre China si URSS erau tensionate, specialistii sovietici in imblasamare n-au fost invitati sa execute operatiunea. A fost executata de catre un gurp de vietnamezi, care invatasera aceasta arta tot de la rusi.

Ferdinad Marcos, dictatorul Filipinelor

Ferdinand Marcos a murit in exil, in anul 1989, cand a fost imbalsamat, dar trupul sau n-a putut fi adus in tara decat in 1993, cand a si fost plasat intr-un mausoleu special construit.

Recent, specialistul care a executat imbalsamarea lui Marcos si-a oferit serviciile statului Venezuela, in vederea imbalsamarii lui Hugo Chavez.

Kim II Ser si Kim Jong II

Cei doi presedinti, tatal (1994) si fiul (2011), au fost imbalsamati de specialisti rusi. Ambele sarcofage, construite din sticla, se afla intr-un mausoleu din Phenian.

Tutankhamon

Corpul faraonului din antichitatea egipteana a ramas nemiscat la locul lui si nevizitat de nimeni timp de trei milenii si jumatate, pana cand cercetatorii au descoperit mumia si au gasit cu cale s-o depuna la un muzeu de notorietate mondiala. Poate fi vizitat oricand la muzeul Luvru din Paris.

Legate de mumie, circula numeroase legende care incearca sa blameze cercetatorii, considerandu-i profanatori.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#imbalsamarea trupurilor, #Hugo Chavez Venezuela, #piata Tienanmen , #documentar