Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Destinul tragic al unui geniu precoce: Iulia Hasdeu

Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 21:42
19385 citiri
Destinul tragic al unui geniu precoce: Iulia Hasdeu
Foto: Wikipedia

Ziua de 29 septembrie 1888 a lovit zguduitor viata unuia din cei mai de seama filologi ai Romaniei, el insusi scriitor, Bogdan Petriceicu Hasdeu: i-a decedat de tuberculoza, la numai 19 ani, singura sa fiica, Iulia, un copil supradotat.

Pierderea copilei a zdruncinat mintile parintelui, care a devenit deodata mistic, frecvent practicant al spiritismului, obsedat de ideea ca poate intra in relatii pe cale paranormala cu cea care nu mai exista.

Geniul care a uimit Parisul

Astfel, savantul cu o statura care se impune si astazi in lumea literelor, s-a prabusit spiritual, fara sa-si mai poata reveni la nomal, in toti cei 19 ani, cat mai avea de trait.

Orice om sensibil are motive sa inteleaga lovitura. Iulia era un copil supradotat. La doi ani si jumatate stia sa citeasca, la opt ani vorbea curent franceza, germana si engleza. Tot atunci, a cerut sa fie examinata pentru intrega programa a primelor patru clase primare, pe care le-a promovat cu lauda.

La 11 ani absolvea Liceul Sf. Sava, urmand in paralel si cursurile conservatorului de muzica din Bucuresti: avea o apeciata voce de mezzosoprana.

La 16 ani, tatal ei a trimis-o pentru studii la Paris, unde a fost imediat admisa la Sorbona, impresionand intregul corp didactic cu capacitatea ei deosebita. Dupa doi ani, a inceput sa-si pregateasca teza de doctorat cu tema "Filosofia populara la romani: logica, psihologia, metafizica, etica".

A fost prima romanca absolventa a Sorbonei si cea mai tanara absoventa a acestei prestigioase universitati. Stapanea la perfectie mai multe limbi straine, dar s-a atasat cu predilectie de literatura franceza. Studenta fiind, a inceput sa scrie versuri si piese de teatru in aceasta limba.

Nu era numai copilul precoce care uimise Bucurestiul. Reusise sa uimeasca Parisul. Dar la 17 ani s-a imbolnavit brusc de tuberculoza. In acea vreme, boala era fara vindecare, era cea ce este astazi cancerul. Soarta Iuliei era pecetluita.

Intervine paranormalul

Tratamentele care i s-au aplicat prin grija si cheltuiala tatalui nu erau decat simple paleative, destinate sa usureze suferinta si sa amane deznodamantul.

Dar deznodamantul s-a produs in acea zi de 29 septembrie 1888. Tot ce a mai putut face indureratul parinte pentru fiica sa a fost un cavou monumental la cimitirul Bellu, unde se gaseste ingropata, si un ciudat castel in orasul Campina, la 40 km de Ploiesti, unic in felul sau.

Castelul consta din trei copuri in forma de turnuri, arhitectura continand obsesiv cifrele 3 si 7. In afara celor trei turnuri, are trei pivnite, trei scari formate din cate sapte trepte si alte elemente care cauta sa repete aceste cifre. Nimeni nu le stie talcul.

Poate sub influenta superstitiilor lui Hasdeu, poate din alte motive, in localitate au inceput sa circule legende pe seama castelului, cea mai raspandita fiind legata de pianina la care cantase candva Iulia Hasdeu si despre care se spune ca uneori, noaptea, incepe sa cante singura.

Una dintre cele mai ciudate incaperi ale castelului este camera pentru spiritism. Hasdeu era convins ca are capacitatea sa comunice cu spiritele si ca descoperise chiar o cale pentru comunicarea cu fiica sa. Camera are prevazuta o fereastra speciala, prin care veneau fantomele invocate de el, inclusiv fantoma Iuliei.

Hasdeu pretinde ca a primit chiar unele mesaje de la fiica sa. Astfel, in lucrarea "Sic Cogito", el se confeseaza textual:

"... fara ca s-o stiu, mana mea lua un creion si-i rezema varful de luciul hartiei. Incepui a simti la tampla stanga batai scurte si indesate, intocmai ca si cand ar fi fost bagat intr-insa un aparat telegrafic. Deodata mana mea se puse intr-o miscare fara astampar. Vreo cinci secunde cel mult. Cand bratul se opri si creionul cazu dintre degete, ma simtii desteptat dintr-un somn, desi eram sigur ca nu adormisem. Aruncai privirea pe hartie si cetii acolo foarte limpede: Je suis heureuse; je t'aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu" (Sunt fericita; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui sa-ti fie indeajuns. Iulia Hasdeu).

Se pare ca atat castelul de la Campina, cat si cavoul de la Bellu au fost construite dupa directive primite de nefericitul tata dintr-o lume paranormala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bogdan Ptriceicu Hasdeu filolog, #Iulia Hasdeu scriitoare, #comunicari paranormale, #lume paranormala , #documentar