Dezvaluiri despre Stalingrad, sangeroasa batalie din Al Doilea Razboi Mondial

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 21:26
16589 citiri
Dezvaluiri despre Stalingrad, sangeroasa batalie din Al Doilea Razboi Mondial
Foto: The Independent

Noi dezvaluri au fost facute despre batalia de la Stalingrad, cea mai sangeroasa din cel de-Al Doilea Raazboi Mondial, intr-o carte scrisa de un istoric german, care a consultat arhiva secreta de la Moscova.

In zorii zilei de 31 ianuarie 1943, cea mai sangeroasa batalie din cel de-Al Doilea Razboi Mondial de la Stalingrad ajunsese la final pentru comandantul trupelor germane, Friedrich Paulus, potrivit Spiegel.

Soldatii rusi stateau la intrarea intr-un subsol transformat in refugiu de catre ofiterii de rang inalt germani. Cu o zi mai devreme, Adolf Hitler il promovase pe comandantul trupelor germane de pe frontul de la Stalingrad la rangul de maresal, nu ca un semn de recunoastere, ci implicit ca un ordin de a-si pune capat vietii, mai degraba decat de a fi capturat.

"El (Paulus -n.red.) statea intins pe pat cand am intrat. Parea sa-si fi pierdut tot curajul", a spus locotenent-colonelul, Leonid Vinokur. Ascunzatoarea finala a comandantului Armatei a 6-a germane semana cu o latrina.

A trecut doar putina vreme pana cand germanii au fost obligati sa se predea. "Ei ar fi putut cu usurinta sa se impuste. Dar Paulus si personalul sau a ales sa nu faca asta. Ei nu au avut nicio intentie sa moara. Au fost lasi", a declarat general-maiorul, Ivan Brumakov.

Batalia de la Stalingrad a marcat un punct de cotitura in razboiul psihologic purtat de Germania nazista. "Stirile de la Stalingrad au avut un efect de soc asupra poporului german", a recunsocut ministrul propagandei Reich-ului, Joseph Goebbels pe 4 februarie 1943.

"Dupa Stalingrad, toata lumea stia ca infrangerea finala a Germaniei nu era decat o chestiune de timp", a explicat istoricul britanic, Erci Hobsbawm.

Pretul bataliei de la Stalingrad

Sute de mii de oameni si-au pierdut viata in duelul celor doi dictatori, Hitler si Stalin. Aproximativ 60.000 de soldati germani au murit la asediul de la Stalingrad. Din cei 110.000 de prizonieri germani capturati acolo, doar vreo 5.000 s-au mai intors acasa.

De partea sovietica, intre 500.000 si 1 milion de soldati ai Armatei Rosii au murit.

Istoricul german, Jochen Hellbeck, care preda la Universitatea Tutgers din New Jersey a reusit sa consulte o arhiva de 10.000 de pagini de la Moscova. El a publicat acum o carte, intitulata "Protocoalele Stalingradului", in care sunt prezentate interviuri ale combatantilor de la Stalingrad.

In lumina acestor documente, iatoria bataliei de la Stalingrad nu poate fi rescrisa, dar are nevoie de a corecta anumite informatii. Aceste ultime dezvaluiri demonteaza complet teoria invocata de nazisti si repetata de occidentali in timpul Razboiului Rece, potrivit careia soldatii sovietici s-ar fi batut cu atata inversunare, deoarece in caz contrar ar fi fost impuscati de catre agentii politiei secrete.

Nu exista nicio indoiala ca au existat executii. Dar amploarea acestora a fost supraestimata. De exemplu, istoricul britanic Antony Beevor citeaza ca peste 13.000 de soldati sovietici au fost executati, numai la Stalingrad.

In schimb, in documentele secrete din arhivele ruse se arata ca au existat mai putin de 300 de executii, pana la jumatatea lunii octombrie 1942.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#dezvaluiri batalia Stalingrad, #arhive secrete batalia Stalingrad, #Stalingrad cea mai sangeroasa batalie , #documentar