Documentar: Francmasoneria romaneasca (I)

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 23:55
6432 citiri
Documentar: Francmasoneria romaneasca (I)
Foto: Arhiva

Temuta, admirata sau dezavuata, francmasoneria a jucat si continua sa aiba un rol important in multiple planuri ale Romaniei. Sub semnul echerului si compasului de sub ochiul unic, s-au desfasurat evenimente majore ale neamului.

Cum sunt ele percepute? Ce conotatii au capatat de-a lungul vremii? Sunt doar doua din sirul intrebarilor, la care raspunsurile pot fi unanime sau incarcate de inedit.

Ab initio

Zorii Francmasoneriei romanesti sunt greu de precizat. Debutul sau se pierde in legenda si negura veacurilor, fiind asimilata prin intermediul strainilor. Trecatori sau stabiliti aici, acestia au alcatuit celule (ateliere) masonice de "uz personal", pentru ca ulterior sa-i atraga si pe unii membri ai populatiei autohtone.

Multitudinea documentelor de geneza a "Fratiei" determina ambiguitate in ceea ce priveste localizarea temporala a Francmasoneriei pe teritoriul romanesc.

Fiindca aminteam de atributul legendar, ne putem gandi la Mesterul Manole si a sa ctitorie fara capat, in sensul atestarii unei fratii de "zidari-liberi" (de aici notiunea de franc-macons, Frei-Maurer, Free-Mason).

Obiectivul declarat era straduinta edificarii unui templu ideal al umanitatii, azil de pace si de fericire, nu doar pentru fratii masoni, ci pentru toti oamenii, sub egida Marelui Arhitect al Universului (Dumnezeu).

O definitie a sa ii apartine lui Dan A. Lazarescu, care o vedea ca pe o "societate universala, cu obiective intelectuale, culturale, educative si de intrajutorare".

Principalele segmente de timp, excluzand construirea Templului regelui Solomon, la Ierusalim, in care Masoneria s-a dezvoltat pe batranul continent, au fost secolele al XII-lea si al XIII-lea, in Evul Mediu si veacurile al XVIII-lea si al XIX-lea, in timpurile mai apropiate.

Prin preceptele breslei lor, zidarii-liberi erau buni cunoscatori ai numeroaselor secrete tehnologice (calculul boltilor, al ogivelor etc.), pe care le transmiteau initiatic discipolilor. Astfel a fost posibila edificarea catedralelor gotice din Europa romano-catolica.

Secolul al XVIII-lea este si cel in care pot fi consemnate primele apartenente romanesti la Francmasonerie. Una dintre ele apare sub semnul lui Dimitrie Cantemir, inscris in ordinul spiritual secret al Roz-Crucienilor.

Cat i-a folosit aceasta aderare la dobandirea titlului de principe al "Imperiului Roman" ori atunci cand a fost ales membru al Academiei din Berlin este dificil de spus.

S-a afirmat ca si Nicola Ursu (Horea) din Albac, in calitate de vizitator al Lojii Adevarata Intelegere din Orientul de Viena, a urmat un substrat politic de esenta masonica, in rascoala din 1784.

Arc de timp

Dupa ce, in 1734, ia fiinta Loja de Galati, pentru ca un an mai tarziu sa se constituie la Iasi Loja "Moldova", sub domnitorul fanariot Constantin Mavrocordat, Transilvania, aflata sub stapanirea casei de Habsburg, cunostea influentele Francmasoneriei. Acestea au fost "importate" pe filiera austriaca, prin lojile infiintate de etnicii maghiari si sasi.

Eteria constituie un alt punct de referinta in destinul istoric al Masoneriei pe teritoriul Tarilor Romane. Ea isi propusese o ofensiva de amploare a crestinatatii impotriva turcilor si reconstituirea Imperiului Bizantin.

Tudor Vladimirescu i-a inteles resortul realmente sovin, ceea ce nu i-a putut insa impiedica disparitia prematura.

Eteria a fost, totusi, considerata prima activitate masonica de amploare desfasurata pe teritoriile Tarilor Romane, in prima patrime a scolului al XIX-lea.

Nu ratati partea a doua a documentarului Francmasoneria romaneasca, ce va fi publicata joi, numai pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#francmasonerie Romania, #loja masonica Romania , #documentar