Dosarele istoriei: Latinismul britanic

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 15:14
12545 citiri
Dosarele istoriei: Latinismul britanic

Pentru cineva care n-a studiat istoria limbii engleze, notiunea de latinism in vocabularul britanic pare un nonsens, cu atat mai mult cu cat vocalele "clasice" latine, "a", "e", "i", "o" si "u" nu pot exista, decat, rareori, in diftongi.

Cu toate acestea, peste 40% din fondul principal de cuvinte al limbii engleze este de origina latina. Daca adaugi terminologia stiintifica si de drept, procentajul acesta se ridica la un nivel semnificativ. Explicatia?

Englezii sunt un popor de extractie germanica (anglo-saxoni) care, in decursul istoriei lor, au fost cuceriti de popoare latine, de doua ori. In anul 43 i.Hr., imparatul roman Claudius a cucerit insula numita Britannia, (care a ramas sub stapanirea Romei pana in anul 410 d.Hr.), iar in 1066 a fost cucerita de normanzi.

Limba romana, in contrast, are un fond principal de cuvinte de origina latina de vreo 50%. La fel francezii, italienii spaniolii si portughezii. Toate natiile "neo-latine" au incorporat, in limba, o multime de cuvinte de la vecini: francezii de la gali si germani, italienii de la germani si greci, spaniolii de la arabi si berberi, romanii de la slavi si turci etc.

Ca element de comparatie, Dacia a fost cucerita de imparatul roman Traian, in 106 d.Hr. Romanii au parasit-o cam prin anul 275, cand imparatul Aurelian a trebuit sa mute legiunea a patra, din Dacia spre Britania, unde rascoalele bastinasilor le dadeau Romanilor dureri de cap.

Aceasta "Legio IV Scythica" a dus cu ea, in Anglia, un instrument musical compus dintr-un burduf de piele cu un fluier special. Instrumentistul umfla burduful cu aer si-l presa spre piept, manevrand gaurile de ton.

Acest instrument musical a fost mentionat de Herodot in "Istorii", cartea IV, si de Strabos, in "Istoria" lui, in cartea VII, numindu-l "kimpo".

La fel, Ovidiu, in timp ce era exilat in Scitia, se plangea de sunetul oribil produs de o basica din pile de oaie, fara par, cu doua tevi de lemn, pe care "acesti barbari o folosesc zi si noapte, prevenind un om de buna crestere sa doarma la orele care trebuie". El spune intr-o scrisoare ca aceasta monstruozitate e numita "cimpo". Este evident, de acum, ca e vorba de cimpoi.

Concluzia mea personala este ca acest instrument musical a ajuns din Dacia in Britania cam prin anul 300 d.Hr., si de acolo in Scotia, unde a devenit instrumentul national, dupa ce i s-au mai adaugat inca cateva fluiere.

Cand Anglia a fost cucerita, in anul 1066, de William Cuceritorul, Duce de Normandia, (nordul Frantei) acesta a impus limba normanda (franceza timpului) ca limba de stat.

Asa se face ca fondul de cuvinte de origina latina din limba engleza s-a majorat din nou. Nu uitati ca structura gramaticala a englezei a continuat sa ramana anglo-saxona (germanica) in timp ce terminologia diplomatica, de drept, medicala si de geografie a continuat sa ramana in limba latina. Astfel o multime de expresii si cuvinte de specialitate au migrat spre limba "vulgului" facand, astazi, parte din vocabularul de fiecare zi.

Influenta latina in Anglia poate fi observata in cele mai diverse domenii: agricultura, arhitectura, industrie, urbanism si in stiinte. Vestigiile marilor ziduri construite pentru stavilirea triburilor razvratite contra Romei se mai pot vedea si azi. Marele zid construit de imparatul Hadrian, in 122 d.Hr., si cel al lui Antoniniu, in anul 142 d.Hr. au devenit atractii turistice.

Ca o natiune ce facea comert peste mari, englezii au venit in contact strans si frecvent cu spaniolii si portughezii, imprumutand o multime de cuvinte de specialitate, pentru care nu exista nici un echivalent autohton, in materie de navigatie, geografie si marina.

Socotind toate neologismele de origina latina intrate in limba engleza, dupa maturizarea acesteia, in Evul Mediu, e usor de vazut ca are un fond principal de cuvinte de origine latina, la un nivel de aproximativ 50% din tot vocabularul in uz, ceea ar putea califica limba engleza ca o limba de extractie latina.

Faptul ca acesta nu este punctual de vedere al specialistilor, se datoreaza, in primul rand, traditiei si in al doile rand, necesitatii de reevaluare a caracterului national, un fapt pentru care nu exista nici un fel de suport din partea specialistilor sau a omului de rand.

In conflictele internationale, societatea cu tehnologia cea mai avansata invinge, totdeauna, dar, in acest caz, Anglia pierzand doua conflicte armate contra unor natiuni latine, a iesit victoriasa.

A fost puterea care a reusit sa instaureze imperiul colonial cel mai mare, din toate timpurile, ajungand sa se laude ca "pe Imperiul Britanic soarele nu apune niciodata".

Este adevarat. Imperiul se intindea peste 24 de fusuri orare. Dar asta a fost. Acum Anglia este cucerita de fostii "supusi" din coloniile ei. Sic transit gloria mundi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#influenta latina engleza, #limba engleza baza cuvinte, #william cuceritorul britania , #documentar