Enigmele istoriei naziste: Spioana de top care a jucat pe degete America

Vineri, 31 Mai 2013, ora 07:13
6573 citiri
Enigmele istoriei naziste: Spioana de top care a jucat pe degete America
Foto: dw.de

Visa la o cariera in cinematografie, dar cel mai mare rol l-a jucat in viata reala. Atractiva spioana Hilde Kruger a reusit sa-l seduca pe cel mai bogat om din America, transformandu-se in agenta de top a lui Hitler de dincolo de Ocean.

Pe 9 februarie 1941, un automobil oprea la punctul de granita Nuevo Laredo, la frontiera dintre SUA si Mexic. Printre calatori se afla si o femeie blonda foarte fumoasa, care s-a legitimat ca fiind cetatean american. A aratat o scrisoare de recomandare semnata de Jean Paul Getty, care la acea vreme era cel mai bogat om al Americii, noteaza Deutsche Welle.

Vamesilor nici prin cap nu le-a trecut ca, de fapt, apetisanta blonda este spion german. Misiunea sa: sa se infiltreze in cercurile guvernamentale mexicane. Odata cu ridicarea barierei de la granita si trecerea Hildei, a inceput si misiunea acesteia, care o va aduce in paturile multora dintre influentii politicieni mexicani. Ceea ce o va transforma pe Hilde Kruger in cea mai eficienta arma a nazistilor de peste Ocean.

Nascuta in anul 1914 la Berlin, Katharine Hilde Krueger Grossmann era de profesie actrita. La varsta de 20 ani primeste primul sau rol intr-un film de cinema, iar putin mai tarziu decide sa-si schimbe numele in Hilde. Imediat se gasesc si barbati care sa o curteze, unul dintre ei fiind ministrul propagandei naziste, Joseph Goebbels, recunoscut pentru abilitatea sa de a descoperi noi "talente". Dupa aceasta etapa, Hilde ajunge printre protejatii lui Goebbels, cariera sa cunoscand o ascensiune fulminanta. Au urmat roluri dupa roluri.

Prietenii spioanei

Dupa inceperea razboiului, in 1939, Hilde paraseste Germania si pleaca la Hollywood. In capitala mondiala a cinematografiei nu reuseste sa se impuna: engleza sa era foarte slaba, iar talentul la fel. Dupa ce consulul german o prezinta unuia dintre cei mai cunoscuti germani din America, Gert von Gontard, mostenitorul imperiului Budweiser, Hilde Kruger incepe o aventura amoroasa cu acesta.

Chiria casei in care locuia Hilde, insa, era platita de un alt admirator al acesteia, Jean Paul Getty, un magnat al petrolului si unul dintre cei mai bogati oameni din lume la acea vreme. Astazi stim despe el ca a fost un mare admirator al ideilor lui Hitler.

In decurs de un an, Hilde face naveta intre Hollywood si Saint Louis, unde Gontard detinea cateva domenii. Neavand roluri in filme, Hilde incepe sa joace un alt rol de succes, cel de spion. In 1940 este racolata de serviciul de informatii al armatei germane. Dupa ce Anglia intra in razboi, Germania incepe sa urmareasca cu mare atentie toate miscarile prietenilor Londrei de peste Ocean.

Gestapo si serviciul de informatii al armatei aveau misiunea de a culege toate datele despre potentialul militar al SUA, precum si sa fie la curent cu toate miscarile de trupe ale americanilor. Din moment ce pentru germani era foarte greu sa se miste liber prin SUA, Mexicul este ales ca centrul operatiunilor naziste, din cauza slabei securitati de la granita cu SUA.

La inceputul lui 1941, Hilde se arunca in viata de noapte a Mexico City, unde atractiva blonda este repede remarcata, fiind usor asimilata de inalta societate a capitalei mexicane. Hilde il cunoaste pe secretarul de stat din Ministerul Finantelor, iar putin mai tarziu face cunostinta si cu unul dintre ministrii puternici ai guvernului mexican. Este vorba de ministrul de Externe, Miguel Aleman, care pica definitiv in mrejele tinerei blonde. Ministrul ii asigura o locuinta intr-unul dintre cartierele luxoase ale capitalei mexicane, vizitand-o aproape in fiecare seara.

La acea vreme, Hilde Kruger era urmarita indeaproape de seviciile americane de informatii. In rapoartele americanilor se spunea ca ministrul mexican amintit ajungea acasa la Kuger in jurul orelor 23 si nu pleca mai devreme de 4 dimineata.

Hilde este remarcata si in compania unuia dintre cei mai influenti generali mexicani, mentinand contact si cu ministrul de Interne al tarii. Destul de repede, relatia cu ministrul de Externe da primele roade: din ordinul lui au fost acordate sute de vize de intrare in tara, multumita carora, in Mexic, reusesc sa se infiltreze in jur de 300 spioni germani.

Ultima intalnire cu Hilde

Dupa atacul de la Pearl Harbour, in decembrie 1941, departamentul american de Stat decide sa informeze fortele mexicane despre reteaua de spionaj a nazistilor. Guvernul mexican primeste o lista cu 24 de nume ai unor agenti, printre care se regasea si cel al lui Hilde Kruger.

In scrisoarea departamentului de stat american, ministrul mexican de Interne este descris ca sustinator al intereselor germane in Mexic. Dupa presiunile SUA, Kruger si alte cateva zeci de spioni nazisti sunt retinuti in martie 1942. Putin mai tarziu, Hilde reuseste sa scape multumita legaturilor ministrului de Interne, cu care ea avea o aventura.

Pentru a evita extradarea din Mexic, ea se casatoreste cu un nepot al presedintelui mexican, Porfirio Diaz. In 1946, fostul sau iubit, Miguel Aleman, este ales presedinte al Mexicului, iar intre timp, Hilde reusise sa mai agate inca un barbat de succes al vremii: "regele zaharului" din Cuba, Julio Lobo, cu care Hilde pleaca in Spania. In 1958 ea apare pe marile ecrane, avand un rol intr-o comedie elvetiana.

Ultimele dovezi despre fosta spioana germana sunt dintr-un film documentar, intitulat "Reteaua secreta a nazistilor in Mexic". In el, Hilda Rodriguez, o prietena a lui Hilde, povesteste despre ultima intalnire cu aceasta, care a avut loc in casa sa din New York. Dupa aceea, urmele lui Hilde Kruger se pierd definitv, ea disparand fara urma. Unii martori spun ca ar fi decedat in 1991, in drum spre tara sa natala, Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Hilde Kruger spion, #Hitler retea spioni Mexic, #spion nazist America Mexic , #documentar