Enigmele istoriei: Soarta dramatica a "rusilor nemti"

Marti, 30 Iulie 2013, ora 09:38
7664 citiri
Enigmele istoriei: Soarta dramatica a "rusilor nemti"

In urma cu 250 de ani, Ecaterina cea Mare, imparateasa a Rusiei, a facut o oferta interesanta pentru straini: ea le propunea sa se stabileasca in Rusia, promitandu-le o serie de privilegii. Astfel a inceput si istoria "rusilor nemti".

22 iulie 1763 - o tanara doamna sta la masa de scris in Palatul Peterhof (Petrodvorets,tr. in rusa), aflat langa Sankt Petersburg, scriind urmatorul decret: "Eu, Ecaterina a II-a, imparateasa tuturor rusilor, tar al Moscovei, Kievului(...) ingadui tuturor strainilor sa vina in imperiul nostru si sa se stabilesca in toate raioanele, unde le place". Documentul istoric, care se afla in arhivele de stat rusesti, a intrat in istorie ca "manifestul invitatie".

Imparateasa a invitat toti strainii, mai ales pe germani. Acest manifest reprezenta prima actiune majora a sa in postura de imparateasa.

"Cu el, Ecaterina a II-a, care a ajuns imparateasa dupa ce sotul sau, Petru al III-lea, a fost detronat si apoi ucis, spera intr-o dezvoltare economica, dar mai ales intr-una spiritual-sociala a imperiului ramas in urma, pe care trebuia sa-l conduca", spune istoricul rus Ecaterina Anisimova.

Promisunile imparatesei

Scopul imparatesei era urmatorul: sa creasca numarul populatiei si sa poata stapani, din punct de vedere economic, asa-numitele "campuri salbatice". Evident, era vorba si despre consolidarea propriei puteri, pentru ca o parte din aristocratia rusa era impotriva noii imparatese.

In decretul sau, Ecaterina le promitea strainilor tot felul de privilegii: scutirea de stagiul militar, drept de autoguvernare, impozite mai mici, un capital de start si 30 ha de pamant arabil pentru fiecare familie nou-venita. Special pentru imigrantii germani, imparateasa promitea si dreptul la libera exprimare in limba materna, iar pentru toti era valabila "libertatea religioasa, in concordanta cu propriile obiceiuri".

...si incep sa vina

Majoritatea imigrantilor straini a venit datorita promisiunii ca va avea parte de libertate religioasa, cum a fost, de pilda, si cazul familiei Schtutz. In 1780, familia din orasul protestant Haunstetten, din actuala provincie germana Rheinland-Pfalz, s-a mutat in Rusia, mai exact in colonia "Lunca Rotunda" aproape de orasul Cernauti, din actuala Ucraina. Documentel de mutatie au ramas si astazi drept docvada. In ele, fortele rusesti notau cu ce venea familia: carute, femei, copii, animale.

Numai in primii 5 ani de la publicarea decretului au venit in Rusia 30.000 de oameni. Majoritatea dintre ei erau germani. Acestia populeaza cu preponderenta imprejurimile Sankt Petresburgului, Rusia de Sud, tarmul Marii Negre si malurile Volgai. Numai pe malurile Volgai se ridica 100 de noi sate.

Istoria familiei Schtutz

Prin cunostintele lor comerciale si a spiritului de afaceristi de rasa, noii locuitori contribuie la cresterea prosperitatii in zona. In timpul razboaielor napoletane, in Rusia veneau inca oameni, iar la mijlocul secolului al 19-lea in tara se gaseau 500.000 de "rusi nemti".

"Lunca Rotunda" inflorea. La inceputul secolului 20, biblioteaca sateasca facea deja abonamente pentru publicatii germane. Tot aici a fost deschisa si o scoala germana.

Odata cu inceperea Primului Razboi Mondial, aici debuteaza si problemele. Acestea pun capat vietii linistite din "Lunca Rotunda". Chuar daca multi dintre locuitori lupta alaturi de trupele Armatei Rosii, toti "nemtii rusi" sunt suspiciosi, si catalogati drept tradatori potentiali. "Fortele rusesti au inchis scoala germana, dar acest eveniment a fost minor in comparatie cu ce a urmat", spune Galina Schtutz, un urmas al familiei amintite.

Ce a urmat dupa aceea? Prigoana "rusilor nemti". Ani de foamete in Ucraina de azi, nationalizarea pamanturilor. Al Doilea Razboi Mondial a dus si mai multea durere. In acea vreme, toti cei care vorbeau germana erau considerati "fascisti". Cu votul Consiliului Suprem al URSS, in 1941 toti "rusii nemti" sunt deportati in Siberia. La fel si familia Schtutz. Dupa moartea lui Stalin, chinurile familiei continua. Ei sunt mutati in Kazahstan, apoi in Kalmukia, unde, in urma cu 50 de ani, s-a nascut si Galina Schtutz.

Un viitor mai bun in Germania

In 1990 URSS se destrama. "Atunci, viata, mai ales in partile laturalnice ale imperiului, devine si mai grea. Astfel, 2 milioane de "rusi nemti" decid sa se intoarca in patria mama. Germania ii preia ca "imigranti intarziati".

Familia Schtutz, de asemenea, se reintoarce in Germania in 1995, la exact 210 ani dupa prima mutare. Fara carute si vaci, dar in schimb cu multi copii. Familia s-a instalat in Koln, pentru a fi mai aproape de oraselul natal al strabunilor, Haunstetten. In Rusia mai traiesc si astazi in jur de 800.000 de cetateni cu radacini germane, majoritatea in Siberia.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Ecaterina cea Mare Rusia, #nemti imigranti Rusia, #decret Ecaterina cea Mare , #documentar