Experimentele lui Minovici: Omul care a sfidat moartea

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 08:45
18199 citiri
Experimentele lui Minovici: Omul care a sfidat moartea
Foto: epaminonda-epaminonda.blogspot.ro

Nicolae Minovici, calcand pe urmele cunoscutului sau frate, Mina Minovici, s-a remarcat si el printr-o cariera in domeniul medico-legal. Probabil cel mai important, dar si neobisnuit studiu al sau a fost cel in care a cercetat moartea prin spanzurare, pe el insusi.

Necesitatea unor teste l-a nevoit sa elaboreze un mecanism simplu incat sa ii permita sa se stranguleze singur.

El si-a legat de gat o franghie pe care a trecut-o de-a lungul unui scripete tintuit de tavan, putand trage de capatul ei dupa bunul plac.

Experimente la limita mortii

Intr-o prima etapa el si-a provocat singur sufocarea, in mai multe randuri simtind ca era cat pe ce sa-si piarda constienta.

Dupa aceea, a cerut ajutorul unor asistenti, indicandu-le sa traga incet de capatul franghiei. Prima oara l-au ridicat la cativa centimetri de podea, dar nu a putut rezista prea mult. Le-a facut semn aproape imediat sa-l dea jos.

Insa experimentele au continuat si, cu mult antrenament, legistul a putut sa atarne de streang circa treizeci de secunde.

In a treia etapa a cercetarii sale s-a legat cu streangul, dar de aceasta data si l-a legat pe sub barbie, asa cum se face in mod obisnuit in cazul unei executii, si le-a cerut asistentilor sa traga de aceasta data cat puteau de tare. Vroia sa reproduca mai fidel efectele unei spanzurari pentru un demers stiintific cat mai riguros.

Numai ca, de indata ce au tras, el a inceput sa dea din maini disperat, cerandu-le sa-l puna jos. Nu durase mai mult de patru secunde, dar trauma a fost atat de puternica incat nu a mai putut inghiti bine pentru urmatoarea luna.

Un studiu de referinta asupra spanzurarii

Concluziile experimentelor sale au fost publicate la noi in tara in 1904 in "Studiu asupra spanzurarei", iar in anul urmator in Franta, sub numele de "Etude sur la pendaison".

Cercetarile lui au reprezentat un pionierat in domeniul stiintei medico-legale, detaliind minutios fiecare etapa a experimentelor. Impreuna cu studiile unor cazuri individuale, lucrarea lui ramane una de referinta cand vine vorba de modalitatea distingerii cazurilor de suicid sau omucidere.

Insa Nicolae Minovici a ramas cunoscut si pentru studiile sale care au zdruncinat temeiul sistemului Bertillon de identificare a criminalilor bazat pe semnalmente si l-au impulsionat pe Juan Vucetich sa se concentreze asupra impresiunilor digitale, uzul dactiloscopiei devenind apoi standardul.

El este responsabil si pentru dezvoltarea primului sistem de urgenta bucurestean, pe care l-a sustinut ani la randul cu propriii bani.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Nicolae Minovici medic legist, #experimente spanzurare Minovici, #sistem identificare Bertillon, #Juan Vucetich impresiuni digitale , #documentar
Comentarii