Ziare.com

Fata inumana a Americii: Experimentul Tuskegee

Duminica, 20 Martie 2011, ora 10:28

   

Fata inumana a Americii: Experimentul Tuskegee
Experimentul Tuskegee a fost unul dintre cele mai notorii experimente americane ale secolului trecut si unul dintre cele mai indelungate, desfasurandu-se intre 1932 si 1972.

Celor 400 de barbati infectati cu sifilis le-a fost interzis tratamentul pentru a observa efectele pe termen lung ale acestei boli si la sfarsitul experimentului majoritatea murisera din cauza bolii, sotiile lor au fost si ele infectate si multi copii s-au nascut cu o forma congenitala a acestei afectiuni.

Experimentul Tuskegee a marcat o deteriorare si mai puternica a relatiilor afro-americanilor cu guvernul Statelor Unite, in contextul luptei lor pentru egalitate rasiala.

Subiectii au fost doar barbati de culoare din zone sarace, iar efectele experimentului se resimt si in prezent. Afro-americanii ezita in a merge la controale periodice si privesc cu neincredere comunitatea medicala, tocmai prin prisma a astfel de actiuni rasiste si imorale ale guvernului american.

Abia in 1997, presedintele Bill Clinton si-a cerut public scuze pentru ceea ce s-a intamplat la Tuskegee.

Studiul clinic din Tuskegee

Tuskegee, Alabama era o zona nevoiasa locuita predominant de negri ce lucrau pamantul. Serviciul Public de Sanatate impreuna cu Institutul Tuskegee, o universitate locala, au recrutat 399 de barbati ce au fost diagnosticati cu sifilis.

Lor nu li s-a comunicat de ce anume sufereau si au ascuns de fiecare data adevarata afectiune, aruncand vina spre o serie de alte boli pe care ei ar fi incercat sa le trateze.

In anii '40 s-a descoperit ca penicilina poate trata sifilisul, dar inca o data li s-au ascuns aceste detalii. O parte din barbatii ce participau in cadrul experimentului au vrut sa se inroleze in armata americana pentru a lupta in cel de-al doilea razboi mondial.

Ei au fost din nou diagnosticati cu sifilis, dar de aceasta data au fost informati. In ciuda acestui fapt supraveghetorii studiului le-au interzis un tratament adecvat si au inceput sa le ofere placebo, spunandu-le ca primesc penicilina.

Dupa ce razboiul s-a incheiat si adevarata tragedie umana a Holocaustului a prins contur, au fost date legi pentru a impiedica astfel de abuzuri sa se mai produca vreodata. Consecinta a fost adoptarea codului de la Nuremberg in 1947 fiind intarit prin declaratia de la Geneva din 1948 si cea de la Helsinki din 1964.

Tocmai aceasta tara care s-a aflat in fruntea acuzatorilor atrocitatilor realizate de regimul nazist si care a aderat la aceste coduri etice a permis ca studiul sa continue pana in anul 1972.

Sfarsitul experimentului si reactii

Experimentul cu siguranta ar fi mers mai departe daca nu ar fi fost Peter Buxtun, ce lucra in cadrul Serviciului Public de Sanatate. In 1966 a cerut incetarea studiului si a informat in acest sens Centrul pentru Combaterea Bolillor (CDC), ce supraveghea in acest moment operatiunea, dar raspunsul primit a fost negativ.

Intentionau continuarea pana ce toti subiectii ar fi murit din cauza bolii. Eforturile lui Buxtun de a aduce la cunostinta publicului larg de ceea ce se petrecea la Tuskegee au fost recompensate abia in 1972.

Atunci presa a preluat subiectul si un adevarat val de proteste au inceput in tara pe masura ce detalii legate de acest studiu erau facute publice. Ca urmare a unei astfel de reactii vehemente din partea populatiei, CDC a incheiat imediat studiul si pentru a calma spiritele guvernul american a despagubit familiile afectate cu circa 10 milioane de dolari.

O alta consecinta a fost infiintarea unor institutii specializate ce urmau sa verifice studiile clinice pe oameni, dar increderea comunitatii afro-americane a fost zdruncinata in asa masura incat si astazi persista prejudecati fata de medici.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5314 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania, experiment pe milioane de cetatenii.

A noastra tara, constituie camp de experimentare de mai bine de 60 anii, nu se aplica ,,discriminarii,, Experimentul a purtat/poarta diverse etichete, socialism, tranzitie, reforma, etc. De retinut ca experimentul ro., este practic complect: medical, alimentar, invatamant, cultural, social, samd.

 

Te credeam daca ai fi stiut sa scrii!!!

"De retinut ca experimentul ro., este practic "complect":"
Aluzii irationale dle, de grammaire, ce sa mai vorbim!

Sifilisul este o problema cronica a Romaniei

Niciodata nu a fost mai actual.

 

 

Flacau, de-a lungul timpului s-au facut erori si se vor mai face, asa e lumea reala.

Dar trebuie sa ai simtul proportiilor si sa inveti din erori. Principiile se "descopera" prin experienta si ratiune, nu au fost "date" de vreun creator (sint peste 10.000 de pretendenti la titlul de "creator" la ora actuala :)

Lumea de azi nu mai este o colectie de dictaturi izolate in care psihopati si idi.otzi pot face ce le trece prin cap. Datorita integrarii economice, mijloacelor de comunicare in masa si unitatii cunoasterii (stiinta), lumea de azi e un singur village. Asa cum avem nevoie de politie pe strazile satului in care traim, tot asa avem nevoie de un jandarm mondial. In locul tau, as petrece un weekend sa citesc Leviathan.

CUM DE NU TE-A VAZUT JANDARMU' MONDIAL LA GARD, CU COARNELE PRINSE INTAMPLATORIU SI POSTERiORU' OFERIT GENEROS ORICARUI TAURE ... :)):)):))

Rezon !
D'Aia este Nevoie de un Jandarm Mondial !

Sa NU se mai intample Cestii D'Astea InDecente pe Pashunea Lumii !
Ce ? OriCare TaurinA 2006 sa se poate DEDA InEstetic si I_Moral la Exhibitziuni Sexuale ?

@gabier: Intr-un alt mesaj tot azi ai scris asa:

IO SCRIU PE ROAMNESHTE CU O ORTOGRAFIE SPECIAL ALEASA TOCMAI PENTRU A PUNCTA IDEILE ...

Deci fa-ma sa inteleg, ce intelegi matalutza prin "idee"? Asta cu taurina e idee?

Nu ai standArde prea inAlte.

ESTE DREPT, STANDARDELE MELE NU SE RIDICA LA INALTZIMEA NECESARA INTROMISONARII DE CATRE TAURELE OCAZIONAL SI OPORTUNIST ....

Si, vezi ca, Oparit de Cestia cu Gardu' si Taurele, pui Majusculele UNDE nu trebuie ... :)):)):))

Este Bine sa ramai in Stilu' Propriu, Nu sa imitzi ...
Mai ales cand NU esti Sincer, ci scrii CE tzi se indica ...
Tzi-am zis ca ai Matalutza o Misie P'Aci ...
Asta Nu ar fi o problema, Fiecare ishi cashtiga Hrana CUM poate si, INDIFERENT de Cauzele Prezentzei pe Forum, Ideile BINE Expuse, chiar Contrare sunt Fermentul Aflarii Adevarului ...
Problema Matale este ca esti Nesincer si, mai ales, Banal ...
Se vede In_Formarea ...

Deci, Valoarea ca Agent de Influentza este Mica ...

Vei fi retras si, Vorba Unuia, "vei primi Alte Insarcinari" ... :)):)):))

A ! ERA SA UIT ... MATALE, CARELE INSINUAI CA IO AS FI RASIST, ADMITZI EXPERIMENTU' TICALOS SI AUTENTIC RASIST IN CARE, VREME DE DECENII O COMUNITATE DE OAMENI, CHIAR DACA SUNT FU_NEGRI LA PIELE, A FOST TRATATA CA SUB_OAMENI ...

Uite, D'Aia ma innebunesc Io dupa Anti_Rasistii ASHTIA Feroci, Umanistii Perversi si Aparatorii de Drepturi Ale Omului la Simpozioane si TV-uri ... :)):)):))

IDEEA DE BAZA RELATIV LA MATALE ESTE CA SCRII ANTI_ROMANESC ...

Este SUFICIENT pentru a intzelege DE CE NU te iau in Serios ...
ESTE o Idee Esentziala ...
Alta Idee Importanta este Aceea ca potzi scrie Ce vrei, da' cu Dorintza de a afla Adevarul ...
Ori, Matale ai Idei Fixe si Rele Fatza de Romani si Romania ...

SI, nici NU sunt PROPRII ...

@gabier

Nu admit nicidecum experimente rasiale, dar stiu ca nu am cum sa-ti dovedesc asta. Pentru ca TU sa intelegi ceva, nu depinde prea mult de MINE, ci de capacitatea TA de intelegere :) Adica TU-MINE-TA!

In ce priveste misiunea mea de 2 lei pe acest forum... iar n-ai inteles. Voi, astia cu creier religios, aveti tendinta sa exagerati peste firea OM-eneasca :) Calci pe o crenguta care pocneste sub picior si, de aici, cu o baza factuala solida, inventezi un zeu, o taurina si o morala in care cazi totdeauna in pici-oare...

NENE, VAZ CA FACI E X A C T CUM IMI REPROSHEZI MIE ... INVENTEZI O LOGICA APARTE, SI O APLICI ... ESTE DREPT, CAM CU PLANSU' IN GAT, CA NU MA POTZI "BATe"E'

Uite, aplici PROST chiar Artificiile mele Stilistice ...

De Necaz Mare ca te batjocoresc SUBTIL, ba chiar si TIPTIL nu pricepi Regula dupa care Io pun Majuscule ;;; :)):)):))

Pe Urma intzelegi Enorm si vezi Patrat ... :)):)):))
UIO si Religios, cand am scris CLAR ca Io consider ca Zeii si DumneZeii sunt Creaturi Extra Terestre sau Terestre Vechi ?

ASTA este Una ...
Iar Sentimentul Religios, care, Vrei Matale sau NU vrei Matale este UN DAT FAPTIC, o Realitate Obiectiva la 90 la Suta dintre Indivizii Umani ...

DACA Sentimentul Religios este FOLOSIT Corect, adica pentru a INCERCA macar Scoaterea Raului din Om

(A Dreaqqului, cum scriu Io ...)

CARE este Chichirez Galceava ?

Totu' Toa'rashi este sa MEARGA ...

Iar Faptu' ca Io consider drept Cea Mai Blanda Dintre Religii Creshtinismul este DERANJANT pentru Matale ?

OARE ?

On dit long ca !

PE URMA, DA' NU LA URMA, A D M I T Z I EXPERIMENTE TERESTRE, CHAIR LA POSTAREA ASTA, CAND SUSTZII CA S-AU FACUT GRESHELI EXPERIMENTALE ...

NU poate fi Gresheala Infectarea si Lipsirea de Tratament vreme de Decenii a unor Grupe Etno-Sociale ...

Stii Bine si nu ma feresc sa scriu ca io NU ma omor prea mult dupa Rasele FuNegre IN ANSABMLU ...

Cu Exceptziunea UNORA dintre Femeile lor ...

DACA as avea bani Multzi, Milioane de Euro, as face Cel Putzin 20 de Copii cu Cekl Putzin 20 de Mame Frumoase de OriCare Rasa ...

DAR a NU itzi PLACEA, mai ales OBLIGATORIU, de o Rasa Umana

NU inseamna RASISM,

DECAT in Mintea Mica, Rea, Chircita si Uscata a UNORA, ... :)):)):))

Am intzeles ca te deranjeaza Apelativele mele de Batjocura ...

DACA este asa, TREBUIE sa itzi spui ca si pe mine ma deranjeaza APELATIVELE tale Insidioase la Adresa Romanilor ...

Eshti OM cu Noi, Romanii,
SUNT si Io OM Civilizat cu Talika ... :)):)):))

ERATA, EXPERIMENTE "RASISTE" ...

Se mai intampla, ma gandeam la o FuNegressa Frumoasa, FARA Sfilis ...

Faptele sint fapte si trebuie sa le iei asa cum sint. Admit/accept ca au existat (pozitie strict existentiala), nu admit/accept ca trebuiau sa se petreaca (pozitia morala).

De-a lungul timpului s-au facut erori si, pentru ca sintem mereu pusi in fata unor situatii "noi", exista potential mare sa mai gresim. Insa, a sti ca putem gresi este o lectie invaluabila si cu consecinte practice imediate. Trebuie sa tragem o linie undeva, cit de sus "putem", pentru ca sa evitam consecinte nedorite, care pot fi chiar catastrofale (morale, ecologice, etc). Pentru mine, linia se trage la nivelul "umanism" (ceea ce implica secularism) asa cum este definit de iheu - "Pe aici nu se trece!"

Conversind cu dta timp de citeva saptamini am ajuns la concluzia ca felul in care te exprimi face un deserviciu interlocutorilor si chiar tie insuti. Tolerantzele pe care le aplici sint prea mari pentru lumea in care traim azi :)Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor