Fiul pribeag al Fagarasului: Ciobanul roman care a cazut de pe Columna lui Traian

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 15:22
16539 citiri
Fiul pribeag al Fagarasului: Ciobanul roman care a cazut de pe Columna lui Traian
Foto: romanianmuseum.com

In primavara lui 1896, presa italiana a vremii titra cu litere de-o schioapa o intamplare neobisnuita petrecuta in capitala tarii. Aceasta relata cum un dac cazuse de pe Columna lui Traian.

Insa acest dac nu era nimeni altul decat Gheorghe Cartan, un cioban care se tragea din Tara Fagarasului. Schimbase patru perechi de opinci in calatoria sa de aproape doua mii de kilometri din satul natal pana la Columna lui Traian, monumentul ce poarta pecetea nasterii poporului roman.

Ultimul dintre daci este trezit

Intr-o dimineata racoroasa de februarie, un grup de vizitatori da peste un barbat ce isi gasise adapostul la poalele Columnei lui Traian. Straiele si infatisarea sa sunt remarcate, fiind deosebit de asemanatoare cu cele ale dacilor descrisi pe basoreliefurile monumentului inchinat imparatului roman.

Este luat in primire de mai multi oameni de ordine, iar unul din ei, uitandu-se atent la chipul sau batut de vreme, cojocul gros, camasa legata la brau si la incaltarile sale, isi exprima surprinderea spunand ca ar fi fost ca si cum unul dintre daci ar fi cazut de pe Columna lui Traian.

Printre zecile de oameni curiosi se afla si un gazetar, iar povestea ciobanului roman a ajuns la presele de tiparit. Prin insolitul exotic al acestei intregi situatii, badea Cartan a captivat imaginarul european.

Intr-o vreme in care romanii nu aveau drepturi

In momentul nasterii lui Gheorghe Cartan, Transilvania era o parte a Imperiului Habsburgic. Inca de mic, acesta a manifestat o curiozitate iesita din comun pentru istoria neamului si a originilor poporului roman, dar accesul la educatie era limitat, copiii romanilor ardeleni putand invata in propria-i limba doar in scolile confesionale, ce se gaseau intr-un numar restrans.

Neavand alte posibilitati, s-a angajat ca mocan la o stana si a imbratisat meseria oieritului, pe cand avea doar zece ani.

In lipsa unei educatii, tot ceea ce stia el despre poporul roman si implicit despre sine era din legendele si miturile spuse in tihna casei sau in compania altor ciobani.

O intalnire ce i-a schimbat viata

Norocul a facut ca in lungile sale calatorii sa intalneasca in Tara Barsei un pastor invatat, pe numele sau Ion Cotiga, de la care a reusit sa-si insuseasca citirea si scrierea.

Prima oara cand a trecut cu turma sa muntii in Principatele Unite era impreuna cu dascalul si prietenul sau, iar cei doi s-au stabilit in zona Baraganului, unde si-au facut o stana ce numara peste o mie de capete.

Iubirea pentru cultura

A fost un iubitor de carte si a vrut sa-si imparta cunostintele acumulate cu romanii ce cu greu faceau fata politicii de maghiarizare inceputa dupa fondarea dublei monarhii austro-ungare.

A inceput singur o rascoala a literelor, trecand clandestin carti considerate la acea vreme periculoase si prin care a incercat sa anime miscarea de emancipare romaneasca din Ardeal.

Nu se poate sti exact cate carti a carat badea Cartan de-a lungul anilor, dar ne putem face o parere amintind de faptul ca in urma unor confiscari efectuate de autoritatile austro-ungare peste 75.000 de lucrari i-au fost arse.

Lupta pentru independenta Vechiului Regat

Odata cu izbucnirea Razboiului de Independenta il vedem pe badea Cartan cum se inroleaza voluntar, insa pe cand se afla inca in instruire vine vestea caderii Plevnei.

Este consemnata contributia impresionanta la efortul de razboi, impreuna cu Ion Cotiga cedandu-si aproape intreaga stana armatei romane.

Miscarea memorandista

Din cauza faptului ca Memorandumul Transilvaniei inmanat imparatului austro-ungar Franz Josef in 1892 a fost voit ignorat, elita ardeleana a trecut la masuri mai drastice, tiparind documentul in mai multe limbi de larga circulatie si raspandindu-l, aducand in atentia internationala problemele romanilor transilvaneni.

In scurt timp fruntasii miscarii memorandiste au fost arestati, judecati si condamnati pentru actiunile lor impotriva statului. Badea Cartan i-a vizitat in inchisorile unde erau incarcerati si atunci cand nu era lasat sa ii vada se plimba de-a lungul zidurilor si le canta celor inchisi.

Citeste si partea a 2-a a acestui documentar de exceptie

Fiul pribeag al Fagarasului: Ciobanul roman care a cazut de pe Columna lui Traian (II)

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#Badea Cartan, #columna traian roma, #Badea Cartan Roma , #documentar