Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fotografiile care au facut istorie si povestile din spatele lor

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 15:40
9038 citiri
Fotografiile care au facut istorie si povestile din spatele lor
Foto: City of Atlantic

Multumita evolutiei tehnologice, de la inventarea aparatului foto, istoria nu mai este o aglomerare de fapte povestite. De cand oamenii au putut face fotografii, istoria a devenit vizuala, momente importante au ramas inghetate in timp si ne transmit astazi, asa cum o vor face de altfel si peste o mie de ani, emotia punctuala a unui eveniment ce a marcat omenirea.

Unele dintre aceste imagini au devenit un simbol al libertatii. Altele ne amintesc de marile tragedii ale lumii. Dar toate inseamna istorie.

"Cred ca cea mai importanta latura a acestor fotografii este ca ne ating la un nivel emotional, iar emotiile la care apeleaza sunt printre cele mai puternice: eroism, teama, durere, fericire. Daca iei spre exemplu fotografia facuta de Alfred Eisenstaedt in care un marinar saruta o asistenta in 1945, in ziua in care Japonia a capitulat in razboi, poti sa o duci in orice tara si sa o arati oricui si ai primi acelasi raspuns peste tot: ca aceasta imagine transmite un sentiment de bucurie.

Si desi in unele tari poate ca nu este acceptat ca un barbat sa sarute o femeie in public, aceasta fotografie tot ar placea celor care o vad, pentru ca transmite o stare de bine", a declarat Peter Howe, fost director de imagine si fotografie la revista The New York Times, pentru CNN.

O alta latura foarte importanta a celor mai cunoscute fotografii din lume este aceea ca ele au surprins momente irepetabile, momente care au definit evenimente unice din istorie.

"Doua dintre cele mai socante fotografii publicate sunt cea cu prizonierul de la Abu Ghraib si omul care s-a aruncat in gol din cladirea World Trade Center in ziua atentatelor. Aceste doua imagini sunt tulburatoare. Privitorul surprinde intr-o secunda semnificatia acelor fotografii", este de parere John Loengard, fost editor de imagine al revistei Life.

Fotografia facuta de Joe Rosenthal in 1945 a devenit un simbol al Statelor Unite. Este vorba despre momentul in care soldatii americani ridica steagul dupa victoria din Iwo Jima in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta fotografie a castigat premiul Pulitzer dar in acelasi timp a fost acuzata ca ar fi falsa, ca ar fi vorba despre o inscenare. Intr-adevar, soldatii mai instalasera un steag pe muntele Suribachi dar acela era prea mic pentru a putea fi observat de jos. Asa ca au decis sa instaleze un al doilea steag, moment in care a fost facuta fotografia.

Un detinut cu fata acoperita aflat in custodia trupelor americane in timpul conflictului din Irak sta pe o cutie, cu mainile intinse, avand fire electrice prinse de varfurile degetelor. Imaginea a devenit un simbol al inchisorii Abu Ghraib, tinta unui scandal monstru a avut loc dupa ce s-a aflat despre abuzurile care se petreceau in spatele usilor inchise. Aceasta imagine a facut ceea ce un raport nu a reusit: a aratat si demonstrat lumii intregi ca prizonierii erau abuzati si torturati de militarii americani.

Urmatoarea fotografie este probabil cea mai socanta imagine a secolului XXI. A fost facuta in timpul atentatelor asupra cladirilor World Trade Center din America. Dupa ce cele doua turnuri au luat foc, multi dintre cei prinsi in interior au ales sa se arunce pe fereastra, preferand o moarte rapida uneia lente in incendiu, intoxicati cu fum sau striviti de cladirea care se prabusea. Se pare ca peste 200 de persoane au ales sa moara asa in acea zi groaznica de 9 septembrie. Publicarea acestei fotografii a fost considerata de unii ca fiind un gest insensibil dar fotograful spune ca aceasta imagine este de fapt un simbol al "soldatului cazut la datorie", o imagine care ii reprezinta pe toti cei care au murit in acea zi.

O alta imagine care a facut inconjurul lumii este cea in care un marinar saruta o asistenta in ziua in care Japonia a capitulat in 1945. Aceasta fotografie a devenit un simbol al bucuriei fata de faptul ca razboiul se sfarsise. Imaginea este cu atat mai impresionanta cu cat cei doi nu se cunosteau. A fost o reactie de bucurie a marinarului. "Nu a fost neaparat un sarut cat un act de bucurie ca nu trebuia sa ne intoarcem pe front", a declarat, ulterior, marinarul indraznet.

Fotografia pe care Yousuf Karsh a realizat-o in 1941 a ramas in istorie drept cea mai reprezentativa imagine cu Winston Churchill. Potrivit relatarilor, Churchill apare atat de incruntat pentru ca fotograful tocmai ii luase trabucul din mana. "Pana cand am ajuns la camera, arata atat de nervos ca am zis ca o sa ma manance de viu", a declarat fotograful.

Atletii americani de culoare Tommie Smith si John Carlos au facut un gest memorabil atunci cand, pe podiumul olimpiadei din 1968, au ridicat pumnii in aer in timp ce era cantat imnul american. Fotografia a devenit un simbol al luptei pentru drepturile civile ale americanilor de culoare.

Marilyn Monroe ramane chiar si acum un simbol al frumusetii si al elegantei. Cea mai cunoscuta fotografie a sa a fost realizata in 1954 in timpul unor filmari. Se pare ca din cauza acestei fotografii, sotul sau de atunci, Joe DiMaggio, a facut o criza de gelozie. Cateva luni mai tarziu, cei doi s-au despartit.

Capturarea lui Osama bin Laden a fost unul dintre momentele cheie ale istoriei moderne iar fotograful Pete Souza a reusit sa suprinda tensiunea din camera in care cei mai puternici lideri ai Statelor Unite urmareau evenimentele cu sufletul la gura.

Alberto Korda a realizat una dintre cele mai cunoscute fotografii cu faimosul Che Guevara, atat ca element biografic cat si ca un simbol al rebeliunii si al dreptatii sociale. Fotografia a fost realizata in timpul unei slujbe religioase pentru victimele unei expolozii ce avusese loc in Havana, Cuba.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#fotografii istorie poveste, #fotografii impresionante istorie, #fotografii Churchill Guevara Monroe , #documentar