Ion Basgan, inginerul roman care a revolutionat industria petrolului

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 22:02
28685 citiri
Ion Basgan, inginerul roman care a revolutionat industria petrolului
Foto: pavaza.ro

In timp ce furtul tezaurului de catre bolsevici a mentinut o prezenta constanta in constiinta romaneasca, altul de proportii inimaginabile ne-a scapat printre degete.

Inginerul Ion Basgan a brevetat in perioada interbelica o noua metoda de forare pentru petrol ce a schimbat fata lumii, sute de miliarde de dolari in profituri luand astfel calea companiilor americane. Insa, acestea nu au achitat niciodata drepturile de autor ce i se cuveneau inventatorului roman.

Problemele pentru inginerul Ion Basgan au inceput odata cu izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Autoritatile americane au sechestrat toate brevetele de inventie ce apartineau cetatenilor tarilor aliate cu Germania nazista, din acestea facand parte, desigur si cele romanesti.

La finele conflagratiei acestea au fost eliberate, in afara de cele ale lui Ion Basgan. Timp de peste doua decenii industriasii americani s-au folosit de proprietatea intelectuala a inginerului roman fara a rasplati in niciun fel uzul muncii sale intelectuale. De tinut minte ca in toata aceasta perioada, Ion Basgan a fost nevoit sa plateasca taxele de protectie pentru brevetul sau, inregistrat tocmai in Statele Unite.

Inceputul unei cariere promitatoare

Ion Basgan inca de tanar a lasat sa se intrevada ca avea sansa unui viitor stralucitor. Dupa absolvirea Liceului Internat din Iasi, obtine o bursa din partea societatii petroliere "Steaua Romana", prin care se obliga sa lucreze pentru cel putin cinci ani pentru aceasta, daca ii vor fi platite studiile la Scoala Superioara de Mine si Metalurgie din Leoben, Austria.

La intoarcere, conform contractului, este angajat ca inginer si lucreaza in zona Moreni-Gura Ocnitei. Cu timpul, experienta si-a spus cuvantul sub forma nelamuririlor legate de procedeele de foraj care se faceau de multe ori fara o baza stiintifica riguroasa.

Din aceasta pricina, incepe sa experimenteze si sa gaseasca solutii pentru a le imbunatati. A integrat principiile sonicitatii descoperite de George Constantinescu metodei sale, revolutionand astfel forajele de adancime.

Industria petrolului este pe veci schimbata

Brevetul "Metoda pentru imbunatatirea randamentului si perfectionarea forajului rotativ prin rotatii percutante si prin amortizarea presiunilor hidromecanice" ii este acordat in tara pe 1 iulie 1934, iar in Statele Unite ii este recunoscut patentul drept "Aparat rotativ pentru forare puturi" pe 21 decembrie 1937.

Acest nou tip de foraj, prin care se atingea o adancime fara precedent de cinci kilometri intr-un timp cu mult redus, scadea in acelasi timp costurile operationale cu mai mult de 30 de procente.

In contextul acestei inovatii, metoda sa a inceput sa fie aplicata nediscriminat in Statele Unite de peste 118 companii, inclusiv de cele mai puternice cinci conglomerate ale vremii, ca Standard Oil New Jersey (astazi Exxon Mobil), Standard Oil California, Golf Oil Corporation si Texaco (astazi integrate in Chevron) sau Shell Oil Company.

Sechestrul pus pe brevetul lui Basgan

Pe 17 decembrie 1941, patentul sau este luat in custodia americana, autoritatile de peste ocean avand obligatia ca orice profit derivat din uzanta lui sa fie pus intr-un cont special pana cand acesta i-ar fi revenit proprietarului, la sfarsitul razboiului. Acest lucru nu s-a intamplat.

Dupa semnarea Tratatului de Pace de la Paris toate patentele au fost restituite in afara unuia singur, Statele Unite refuzand sa i-l atribuie inapoi inginerului roman. Ion Basgan nu a reusit sa intreprinda vreun demers in urmatorii ani datorita regimului comunist care isi insusea pe deplin proprietatea brevetului.

O lupta cu titanii petrolului american

Abia din 1961 isi incepe lupta impotriva Statelor Unite, de data asta cu acordul si sprijinul regimului comunist, dar este jenat de fiecare data de coruptia din tribunalele americane. Industriasii, fiind foarte influenti, au putut prelungi sau chiar opri judecatile.

De pilda, avocatii acestora au cerut oprirea unui proces pe temeiul ca Ion Basgan ar fi murit. In acest sens au prezentat si un certificat de deces falsificat.

Totusi, dupa patru ani de eforturi a reusit sa obtina deblocarea patentului sau retinut in mod ilegal dupa ce o delegatie condusa de Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a intalnit cu presedintele american Lyndon B. Johnson.

Desi ii era recunoscut patentul, acum trebuia sa invinga in instanta companiile si sa le oblige sa plateasca daune.

Nu rata, duminica, a doua parte a materialului "Furtul intelectual al secolului: Sechestrarea de Statele Unite a unei inventii romanesti revolutionare", doar pe Ziare.com

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ion Basgan, #istorie romani, #inventator inginer roman, #Ion Basgan daune , #documentar