Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Ion Basgan, inginerul roman care a revolutionat industria petrolului (II)

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 22:21

   

Ion Basgan, inginerul roman care a revolutionat industria petrolului (II)
In timp ce furtul tezaurului de catre bolsevici a mentinut o prezenta constanta in constiinta romaneasca, altul de proportii inimaginabile ne-a scapat printre degete.

Inginerul Ion Basgan a brevetat in perioada interbelica o noua metoda de forare pentru petrol ce a schimbat fata lumii, sute de miliarde de dolari in profituri luand astfel calea companiilor americane. Insa, acestea nu au achitat niciodata drepturile de autor ce i se cuveneau inventatorului roman.

Furtul intelectual al secolului: Sechestrarea de Statele Unite a unei inventii romanesti revolutionare (I)

O comisie germana a bancii Lommen-Reiter-Dresner a evaluat in 1965 dreptul lui Basgan de a primi opt miliarde de dolari, marile companii americane folosindu-se de inventia sa la forajul a peste un milion de puturi ce au generat un profit de peste treizeci de miliarde de dolari timp de aproape doua decenii.

Omul cel mai avut al planetei

Luand in calcul inflatia, castigurile americanilor s-ar ridica la 210 miliarde de dolari, iar Ion Basgan ar fi fost de departe cel mai bogat om al lumii, cu o avere de 56 de miliarde de dolari.

Dupa victoria simbolica a deblocarii brevetului a fost amenintat ca nu-si va primi niciodata ceea ce i se cuvine, companiile americane asigurandu-se ca il vor tari toata viata prin tribunale, pe el, dar si pe fii acestuia.

Mai mult, manuscrisul cartii "Principiul lui Arhimede si sonicitatea" i-a fost retinut de unul din editorii sai si i s-a cerut o suma de bani considerabila pentru revendicarea propriei lucrari. Se pare ca si aceasta actiune a fost fatada unei alte operatiuni de furt intelectual.

De altfel, in timpul acestei batalii sisifice descopera un grup de interese american care a operat in sud-estul european si care vana orice inventie profitabila, existand un interes deosebit pentru cele romanesti.

Cetatean al statului Israel

I s-a facut si o propunere cu totul neobisnuita din partea guvernului israelian, pe care a refuzat-o. Daca Ion Basgan ar fi devenit cetatean al acestei tari, ar fi fost ajutat in procesul sau, dar banii urmau sa fie trimisi in Israel.

Lupta sa cu firmele americane continua, trimitand dovezi peste dovezi ale nedreptatii la care este supus, cerand sa i se faca dreptate. A fost ignorat chiar si atunci cand a sugerat ca banii ce ii reveneau sa fie reinvestiti tot in Statele Unite.

Un intelectual roman de vaza

In schimb, isi continua activitatea prodigioasa. Participa la zeci de conferinte, ii apar lucrari pe diferite teme, este spijinit in demersul sau de oameni cunoscuti ai vremii si devine un nume cunoscut in cercurile intelectuale si politice occidentale.

In octombrie 1968 primeste vestea imbucuratoare ca a fost propus pentru un premiu Nobel in urma inventiilor si descoperirilor sale. In 1970 breveteaza in mai multe tari "Procedura si sistemul de forare rotativa cu vibratie sonica impuse fluidului de foraj" prin care adancimea la care se putea fora ajunea la aproape 15 kilometri.

Inginerul care a revolutionat o industrie

Toate aceste inovatii au fost asimilate rapid de aproape toate companiile petroliere si procedeele sale brevetate devenisera deja o proprietate universala a umanitatii, dar remuneratia pentru perioada in care ele s-au aflat sub protectia legilor americane intarzia sa apara tocmai din cauza sumelor exorbitante ce i se cuveneau.

Companiile americane ar fi creat in cele din urma un cont secret unde au transferat o parte din banii datorati, dar acestia au disparut fara urma.

O mare tragedie avea sa se intample si in tara. In timpul cutremurului din 1977 i-a fost distrusa locuinta si a pierdut documente si lucrari de o importanta inestimabila.

In acelasi an isi paraseste tara si incearca din nou sa se judece cu marile afaceri americane pentru drepturile sale, dar lipsa de bani il forteaza sa renunte.

Mostenitorii lui Basgan nu se lasa induplecati

Trei ani mai tarziu, in luna decembrie a anului 1980, Ion Basgan moare, dupa ce suferise un nou infarct, lasand in urma opere monumentale ce au schimbat fundamental lumea moderna.

Procedeul sau de forare a permis cresterea adancimii de la care putea fi extras titeiul, intr-un moment in care intreaga industrie era in pericol din cauza epuizarii campurilor de suprafata.

Administratia americana i-a blocat patentul pentru mai mult de doua decenii, timp in care petrolistii au scos profituri uriase. Procesele pentru revendicarea drepturilor sale i-au macinat anii, iar lupta continua si astazi prin fii inginerului roman.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11164 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
mandrucasuntroman@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inginerul Gogu Constantinescu a facut cadou OSIM-ului

vreo 70 de brevete legate de sonicitate si de industria petroliera. Comunistii au furat banii, iar domnul Basgan, bun prieten cu domnul Constantinescu, a gasit niste solutii adiacente.

 

de ce a fost propunearea statului israel asa de neobisnuita?

si cind sa mutat din tara unde sa mutat si de ce? Cine sunt fii dinsului si unde?

 

samanta raului.....izvorand din israel

creste in multe domenii

Mostenitorii lui Basgan nu se lasa induplecati

atunci carei problema. Cind se termina procesul, miliardele merg in Romania si sa terminat........Ha ha ha in romania.

In fine, securitatea care monitoriza prietenia

domnului Basgan cu domnul Constantinescu (inventatorul stiintei sonicitatii) de ce nu a facut nimic?
Va spun eu de ce. Erau incompetenti si cu 4 clase.

Asa ?

pai si in Romania se fabrica de 50 de ani utilaj petrolier printre care si utilaj de forat la mare adincime. Domnul Ing. care si -a brevetat inventia in Ro cit a primit pentru idea lui de la fiecare sonda produsa si exportata la arabi si in alte tari ale lumii??? nimic ? pai cum ? da vrea de la americani fara un precedent din alta tara ??? Hai sic tir

... am fost super buni in domeniu

... romanii au fost super buni in domeniu

... in domeniul extractiei ... si al petrochimiei romanii au fost super buni la nivel mondial, marturie stau rafinariile si exploatarile de petrol din Orientul Mijlociu si nu numai. Referitor la personalitati in domeniu, inventii patentate si furate ... poate mai bine te documentai la fata locului la IPG Ploiesti, la exploatarea de la Moreni-DB, la Berca in BZ... a uitamn poate arhivele de la fostul 1 Mai Ploiesti iti pot oferi noi subiecte...poate scrii si despre super metoda de inghetare folosita in anii 80 la noi la construirea metroului bucurestean, ai sanse sa castigi 3 mil de $ de la americani... se vinde bine la bursa(asta asa pt a fi rautacios!)

chiar asa mai c.acanare

in 1977 pleaca din ro in america de parca a plecat la gara!.In alta ordine de idei ar trebui sa sti ca in SUA nu avea nevoie de bani pt ca sa se judece,aici avocatii lucreaza pe un anumit procent din sumele cuvenite,dar tu sustii sus si tare aberatiile-ti timpite

 

Aiurea

Un avocat te va reprezenta pentru un procentaj numai in cazuri exceptionale cand este absolut sigur ca va casiga procesul. Chiar si atunci cere CEL PUTIN jumatate din eventualul castig. Nu sunt multi avocati care isi pot permite sa suporte cheltuielile intr-un proces impotriva marilor corporatii petroliere, ele pot ajunge la zeci de milioane de dolari.

Se presupune ca populatia terrei crede intr-un dumnezeu

dar cica god cand a creat universul asta,terra oamenii...
nu le-a cerut bani pe inventia creatiei daca vor sa traiasca pe terra si sa se bucure de toate bunatatile si frumusetile naturii !!dar oamenii desi
au inteligenta de la god daruita gratis,au devenit egoisti escroci,avari, hoti,ucigasi,pt semenii lor.
Majoritatea inventiilor sau descoperiri nu sunt puse
in folosul omenirii ci pt a aduna bani avarii obsedati de putere ,control......halal

 

Partea a doua a unui articol penibil inca din partea intii

De ce, Laure, iti faci temele pe net?

 

Articol tendentios.

Din acest articol se sugereaza ca tezaurul romanesc de la Moscova e un fleac.Adevarata vinovata este Ameica cea care a furat miliarde de dolari Romaniei.
Dar ce a facut Romania pentru aceste presupuse miliarde.
La ajutat statul Roman cu ceva autorul ca sa-si primeasca drepturile?

A declarat razboi Americii.Apoi dupa venirea comunistilor a nationalizat societatile americane care investisera in Romania.Apoi daca ar fi cistigat drepturile le-ar fi luat statul comunist.
Calculele facute sint exagerate si doar un specialist ar putea face un studiu si nu un ziarist atotstiutor.

 

furii care striga "sariti hotii!"

“octombrie 1968 ( ing. Ion Basgan n.n.) primeste vestea imbucuratoare ca a fost propus pentru un premiu Nobel in urma inventiilor si descoperirilor sale. In 1970 breveteaza in mai multe tari "Procedura si sistemul de forare rotativa cu vibratie sonica impuse fluidului de foraj" prin care adancimea la care se putea fora ajunea la aproape 15 kilometri" duminica, 25 decembrie 2011, ora 22:21 sursa: ziare.com, autor laurentiu dologa, editor

“cel mai adanc foraj din lume este cel realizat de catre compania americana Exxon Neftegas in Extremul orient rusesc. Forajul a atins pe data de 27 ianuarie 2011 adancimea de 12.345 metri (12,345 km) in cadrul exploatarii petrolifere Project Sahalin-1 in campul petrolifer Odoptu din insula Sahalin."http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_deepest_oil_well_in_the_world
din anul 1970 si pana in anul 2011 sunt 41 de ani. este greu de crezut ca nimeni nu a reusit pana in 2011 sa foreze un put de foraj adanc de 15 kilometri desi, potrivit editorului ziaiuareaist laurentiu bologa, exista inca din anul 1970 procedeul si tehnologia de forare la adancimea de “aproape 15 kilometri" !!!!
intre recordul de adancime de 12,34 km si 15 km este o diferenta apreciabila. in opinia mea editorul ziaiureaist laurentiu dologa scoate din burta si inventeaza date false care sunt dovedite ca atare la cea mai mica cercetare.
p.s.
1. chiar in prima parte a acestui material laurentiu dologa a facut o afirmatie istorica total falsa, lucru pe care l-am semnalat in comentariul meu legat de primul articol semnat de laurentiu dologa. in loc sa recunoasca raspandirea de informatii false, numitul editor ziaiureaist laurentiu dologa continua a raspandi informatii false si in cel de-al doilea articol aici de fata.
2. in alta ordine de idei, de ce nu ne informeaza editorul ziaiureaist dologa cate milioane de dolari sau lei tramvai a primit ing. Ion Bosgan de la statul roman si de la companiile straine care i-au folosit inventia brevetata in anul 1970 in tara si in strainatate? In opinia mea probabil ca statul roman i-a platit probabil cateva zeci de mii de lei tramvai deoarece titularul breveturilor era preacinstitul stat roman caruia inventatorul Ion Bosgan era obligat conform legii in vigoare la acea data sa cedeze statului roman, sau uneia din institutiile sale, cedeze drepturile de inventator. si atunci, cine fu furul cel mai mare, cetatene redactor ziaiureaist dologa?

 

Aveti dreptate cu jaful statului comunist.

Comunistii imputiti i-au dat probabil o butelie drept premiu.
Dar despre Premiul Nobel, ma indoiesc ca s-ar atribui pentru foraje sau tehnologii, ci pentru deschiderea de noi orizonturi in stiinta.

Pretentii exagerate

Am mai spus in alta interventie ca nu se poate atribui acestei metode aproape nici o realizare in domeniul forajului industrial, la momentul 1965. Adia dupa 1970 s-a definitivat o metroda care in decursul timpului, cu contributia a nenunarati ingineri si companii s-a dezvoltat in ceva aplicabil. Intre 1974 si 1983 doar 12 forari s-au executat cu aceasta metoda, inca experimentala la vremea aceea. Nu e destul sa enunti un principiu, sunt multe probleme practice care trebuie rezolvate. Probleme majore datorate uzurii materialelor au obligat compania Hawker-Siddeley, care a detinut o vreme brevetul sa abandoneze dezvoltarea proiectului si sa vanda afacerea. Azi exista doar o mana de companii (canadiene)care aplica sistemul, al carui patent e detinut de Sonic Drilling din Columbia Britanica. Cum a ajuns acea companie sa detina drepturile, e treaba ei dar pentru autorul articolului senzationalismul cu orice pret pare mult mai important decat realitatea. Articolul mi se pare penibil.
Pentru naucii care citesc si se inversuneaza impotriva "hotilor": detinerea unui patent, drepturile de autor si plata unor drepturi sunt chestiuni diferite. In lipsa unui contract care sa stipuleze de la bun inceput cat se plateste autorului sau detinatorului patentului e foarte greu, daca nu imposibil sa vina respectivul cu pretentii dupa ani si ani. De fapt chiar si brevetarea unei inventii (adica a o face publica) implica intr-un fel pierderea controlului si asumarea riscului ca ea sa fie insusita sau folosita ilegal. Nu ai luat masuri de la inceput, pa si pu.

mai explica-i odata.....

...chestia asta studentului "Licentiat in Afaceri Internationale cu lucrarea "Perspectivele asistentei financiare internationale pentru dezvoltare", obtinand note maxime in cadrul examenului oral, dar si scris."
poate ne povesteste si noua cine l-a licentiat ca sa ne lamurim unde a studiat de a invatat sa scrie adevarul istoric falsificat cum l-am prins de mai multe ori cu matza'n sac.

1965 ca. 30miliarde profit

deci in 1965 din 30 de miliarde profit i se cuveneau 8 miliarde ing. Din Ro .Atunci dupa calculele mele Fa . Dunlop care a inventat cauciucurile pentru masini si utilaje care anual fac un profit de 4-500 Miliarde de dolari i sar cuveni anual cam 100 miliarde de $ si atunci lui Otto care a inventat motorul pe benzina cit i sar cuveni ? si lui alfred Diesel cit i s-ar cuveni si lui Bosch cit si lui Toyota cit ????... Socoteli timpite Masina de gaurit cu percutie care la inspirat pe Ing. din Romanica a fost fabricate deja la 1860 de Flottmann-Werke in Germania si folosirea lor sa invatat si in Germania si in Austria unde Ing. din Romanica a mers la scoala.Si atunci ce a inventat ? Ceva care exista deja da nu in domeniul de forare dupa titei ci in domeniul de facut tunele in minerit ... Asta e ca aia cu stefan cel mare care de fapt avea 152 cm inaltime !!!

 

Stefan Cel Mare

Stefan cel Mare a fost denumit domnitorul iar u Stefan cel Inalt. Aceasta denumire se datoreaza faptelor sale si nici decum insusirilor fizice.

A aduce in discutie inaltimea in contextul numelui e pur si simplu o aberatie. Dar asa e romanul se crede destep si cind debiteaza ineptii.

Desteapta-te romane!

Nu ma mir !

Porcii astia de imperialisti americani cred ca tot ce este in aceasta lume li se cuvine. Incet vor atrage ura tuturor natiunilor si vor sfarsii tragic. Au adus numai rau lumii. De fapt la ce te poti astepta de la un popor care a luat fiinta din aventurierii si raufacatorii pripasiti pe un nou continent in scop de jaf.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor