Gleiwitz, un Sarajevo al celui de al Doilea Razboi Mondial

Duminica, 31 August 2014, ora 11:06
10973 citiri
Gleiwitz, un Sarajevo al celui de al Doilea Razboi Mondial
Foto: The Sun

Daca pretextul Primului Razboi Mondial a fost un asasinat in toata regula, pretextul celui de al Doilea Razboi Mondial nu s-a ivit de la sine si, pentru ca razboiul sa poata incepe, a trebuit simulat. A fost aleasa ziua de 31 august 1939, acum 75 de ani.

O simulare era necesara, intrucat fondul se ascundea in anexa la faimosul pact Ribbentrop-Molotov, document clasificat care nu putea fi facut public. Acolo se pevedea ca Hitler si Stalin convenisera, intre altele, sa-si imparta intre ei Polonia, ceea ce presupunea un razboi.

Casus belli

Dar cum sa incepi razboiul in baza anexei secrete, cand documentul in sine, Pactul, prevedea intentiile pasnice ale celor doi conducatori, dornici de liniste in Europa?

Intrucat un al doilea episod Sarajevo nu se ivea de la sine, era limpede ca trebuia regizat unul. Iar regizorul pe care si l-a gasit Hitler in acest scop a fost omul de incredere al Fuhrerului, Himmler.

Acesta a fost convocat la Cancelaria Reichului in ziua de 23 iunie 1939, cand i s-a incredintat sarcina sa organizeze o diversiune la frontiera cu Polonia, ceva care sa poata constitui casus belli.

Diversiunea consta intr-o provocare grosiera suficienta pentru ca aceasta sa constituie o riposta militara energica. Asa cum a rezultat din procesul de la Nurnberg si cum documenteaza cu lux de amanunte memorialistul Jaques de Launny, provocarea a constat in atacarea postului de radio in Gleiwitz, din apropierea frontierei de atunci, de catre persoane imbracate in uniforme poloneze.

Himmler n-a avut curajul sa scoata castanele din foc cu mana lui si l-a insarcinat pe Heydrich, iar acesta l-a indemnat spre castane pe Heinrich Muller, seful Gestapo. Muller nu mai avea incotro si trebuia sa apuce castanele cu mana proprie.

Planul prevedea sa fie sacrificati 12 detinuti dintr-un lagar oarecare, care, imbracati in uniforme poloneze si cu promisiunea ca, in schimb vor fi eliberati din lagar, trebuiau sa atace postul de radio german. Cinic, Heydrich le-a dat nume de cod "conserve".

"Atrocitatile" polonze

In buzunarele "conservelor" au fost introduse acte compromitatoare, din care rezulta ca acestia lucrau in numele unor grupari pornite sa rastoarne "ordinea sociala" a lui Hitler si, in final, sa-l asasineze pe acesta.

Astfel echipate, si cu speranta in suflet ca vor fi recompensate prin eliberarea din lagar, "conservele" au trecut la atac in zorii zilei de 30 august 1939, pazite din spate de 6 membri ai SD. Rolul acestora era sa mitralieze respectivele "conserve" de indata ce atacul se va produce si postul de radio Gleiwitz se va pomeni "capturat" de ele.

Actiunea era dirijata de Muller, supravegheata de Heydrich, pandita din umbra de Himmler si urmarita de insusi Hitler. N-avea voie sa dea gres, pentru ca de reusita ei depindea declansarea insasi a celui de al Doilea Razboi Mondial.

Si n-a dat gres. In momentul cand cei 6 membri ai SD au mitraliat "conservele", eliberand astfel postul Gleiwitz "ocupat", a fost instiintat Muller, i s-a trimis veste lui Heydrich, i s-a confirmat faptul lui Himmler si a fost informat Hitler. Au fost instiintate agentiile de stiri si marile ziare, ca sa-si trimita corespondentii, sa vada, sa constate si sa fotografieze "atrocitatile poloneze".

Si asa e bine, nici altfel nu e rau

Faimosul casus belli s-a produs. Germania avea motive sa-si revendice onoarea calcata in picioare. A doua zi, de 1 septembrie 1939, armatele germene treceau frontiera Poloniei, iar razboiul era declarat.

Occidentul era pus in fata unui greu examen: Anglia si Franta garantasera frontierele Poloniei.

Daca Anglia si Franta vor ataca Germania ca sa-si apere aliata, urma sa inceapa un mare razboi european, ceea ce Hitler isi dorea din tot sufletul, daca cele doua tari vor bate in retragere, inseamna ca ele au fost puse definitiv cu botul pe labe, ceea ce pentru Hitler era o mare victorie. Si asa e bine, nici altfel nu e rau - isi zicea desigur Fuhrerul in mintea lui.

Doua zile mai tarziu, Anglia si Franta declarau razboi Germaniei, dar n-au intrat numaidecat in actiune, cu exceptia unor conflice relativ minore. Actiunea lor parea sa aiba ca scop respectarea formala a obligatiilor fata de Polonia.

Marea inclestare, a carei scanteie se aprinsese la Gleiwitz, urma sa inceapa abia peste sapte luni si sa se sfarseasca prin infrangerea Germanei, dupa ce cateva zeci de milioane de suflete vor fi sacrificate pe altarul acestui conflict, pornit sub un pretext regizat ca-n filme la Gleiwitz.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Op%C3%A9ration_Himmler

http://de.wikipedia.org/wiki/Der_Fall_Gleiwitz

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Cel de al Doilea Razboi Mondial, #incindent Gleiwitz, #Adolf Hitler fost lider militar, #Iosif Stalin fost lider sovietic , #documentar