Impresionanta poveste de viata a lui Neagu Djuvara, care implineste 100 de ani

Joi, 18 August 2016, ora 07:55
110761 citiri
Impresionanta poveste de viata a lui Neagu Djuvara, care implineste 100 de ani
Foto: Arhiva (Realitatea TV)

Istoricul si diplomatul Neagu Djuvara implineste 100 de ani.

Desi in certificatul sau de nastere scrie 18 august, aceasta data este pe rit vechi, asa incat istoricul isi serbeaza acum aniversarea pe 31 august.

S-a nascut in Bucuresti, intr-o familie de origine aromana asezata aici la sfarsitul secolului al XVIII-lea si care a dat tarii mai multi oameni politici, diplomati si universitari.

In 1937, devine licentiat la Sorbona (istorie), iar in 1940 isi ia doctoratul in drept la Paris. Avea sa reia mai tarziu studiile de filozofie la Sorbona, unde obtine in 1972 doctoratul de stat, sub indrumarea cunoscutului sociolog si filosof Raymond Aron, cu o teza de filozofie a istoriei. In 1987, a obtinut Diploma Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale (INALCO) din Paris.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a participat la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie-noiembrie 1941), fiind ranit in apropiere de Odessa.

Citeste si ce crede Djuvara despre Ponta, Basescu si Iliescu, dar si de ce spune ca, daca ar fi cu 20 de ani mai tanar, ar candida la presedintie

Diplomat, exilat si apoi... african

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm la 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica. Numit secretar de legatie la Stockholm, va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, dupa care alege calea exilului in Franta si militeaza in diverse organizatii din diaspora.

A fost secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani de la Paris, si a activat la Radio Europa Libera, Fundatia Universitara Carol I, Casa Romaneasca etc.

In 1961, a plecat in Africa, in Republica Niger, unde a stat 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine (1961-1984), calatorind mult in Africa, Europa si America.

Concomitent a fost si profesor de drept international si de istorie economica la Universitatea din Niamey.

Revenirea in tara

Din 1984, a fost secretar general al Casei Romanesti de la Paris, iar dupa Revolutia din decembrie 1989 a revenit, in 1990, in Romania.

A fost profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti (1991-1998). Este membru de onoare al Institutului de Istorie A.D.Xenopol din Iasi si al Institutului de Istorie Nicolae Iorga din Bucuresti.

Preocupat in mod special de filosofia istoriei si de istoria Romaniei, Neagu Djuvara a semnat mai multe lucrari de referinta, dintre care:

  • "Le droit roumain en matiere de nationalite" (teza de doctorat) (Paris, 1940) "Civilisations et lois historiques. Essai d'etude comparee des civilisations"
  • (Paris, 1975), carte premiata de Academia Franceza in 1976;
  • "Le pays roumain entre Orient et Occident. Les Principautes danubiennes dans la premiere moitie du XIXe siecle";
  • "O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri" (2008) ;
  • "Mircea cel Batran si luptele cu turcii";
  • "De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul" (editia I - 2003, editia a II-a - 2007), cu o traducere in engleza aparuta in 2011;
  • "Insemnarile lui Georges Milesco" (roman) ;
  • "Amintiri din pribegie" (2005, in 2012 aparand cea de-a zecea editie)
  • "Exista istorie adevarata?" (2004) ;
  • "Thocomerius-Negru Voda, un voivod de origine cumana la inceputurile Tarii Romanesti" (2007) ;
  • "Razboiul de saptezeci si sapte de ani (1914-1991) si premisele hegemoniei americane. Eseu de istorie-politologie" (2008) ;
  • "Ce au fost 'boierii mari' in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX) " (2010) ;
  • "Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 si unele amanunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulari" (2012) ;
  • "O scurta istorie ilustrata a romanilor" (2013) (aparuta, in 2014, si in traducere in limba engleza).

"In umbra civilizatiei majore, inainte ca aceasta sa dispara la randul ei, cate alte culturi n-au pierit fara urma! Aceasta imensa drama e astazi traita de multi cu nespusa intensitate. Trebuie sa apartii unei asemenea culturi pe cale de a se stinge, sau care moare chiar inainte de a inflori, pentru a intelege nesfarsita disperare a acelora care asista neputinciosi la disparitia inexorabila a celor mai pretioase valori ale lor.

Cu fiecare cultura care moare, o floare unica se vestejeste pentru a nu mai renaste, o mireasma incomparabila se risipeste pentru totdeauna. Exista comori de intelepciune si poezie in cele mai mici idiomuri, ca si in conceptia despre lume a celui mai mic trib destinat disparitiei", noteaza Neagu Djuvara in cea de-a sasea editie a volumului "Civilizatii si tipare istorice", lansata la 29 august 2014.

De asemenea, in prefata volumului "Intre Orient si Occident. Tarile Romane la inceputul epocii moderne (1800-1848) ", Djuvara scrie:

Steaua Romaniei

In 2006, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul National "Servicul Credincios" in grad de Mare Cruce.

In 2010, a fost decorat de catre ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, cu ordinul Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter.

La 9 august 2016, istoricului Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

La 30 octombrie 2012, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, iar la 5 decembrie 2012, titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost atribuit si de catre Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Neagu Djuvara biografie, #Neagu Djuvara 100 ani, #Neagu Djuvara aniversare, #Neagu Djuvara documentar , #documentar