Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ioan Voda cel Cumplit: Masacrele boierilor si persecutiile calugarilor (II) Documentar

Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:54
8243 citiri
Ioan Voda cel Cumplit: Masacrele boierilor si persecutiile calugarilor (II) Documentar
Foto: Arhiva

In urmatorul an, Ioan al III-lea si-a consolidat puterea lovind in marii boieri si in preotime. Cat timp el a condus Moldova sangele lor a curs.

Dupa executiile boierilor din ziua de Paste, Ioan ordona noi reprimari: "Iar din boieri si din cei de cinste sabia lui nu mai esia si cu toate felurile de morti ii omora pe toti i-au covarsit cu vrajmasia lui si cu morti groaznice ce facea, ca vrand sa ia agonista tuturora, nu cu alt mestesug, ci cu varsare de sange."

Ioan Voda cel Cumplit: Ultimul domn razboinic al Moldovei (I)

Calugarul Azarie spunea ca "pe calugari i-a cercetat cu multe nenorociri si s-au umplut temnitele de calugari legati si se goleau manastirile si le-a luat toate veniturile pe care le aveau pentru hrana si vicleanul a adunat la dansul toate averile lor si calugarii erau alungati ca o murdarie."

In aceeasi ordine de idei si Grigore Ureche spune ca "Bagat-au in foc de viu pre vladica Gheorghe de au arsu, dandu-i vina de sodomie, auzind ca are stransura de avutie. Mitropolitul Teofan n-ar fi iesit intreg de dansul, de nu ar fi fugit prin munti de groaza lui. Temnitele pline de calugari si ingroapa de vii pre Veverita si pre popa Cozma si pre Molodet, calugarul."

Ne dam seama de spaima provocata de voievod, daca tocmai mitropolitul Teofan al II-lea, cel care era in fruntea bisericii moldovenesti, si-a lasat enoriasii de izbeliste.

Insa, cand voievodul nu voia sa le verse sangele, lua proprietatile boierilor si le dadea manastirilor sau lua proprietatile manastirilor pentru a le da boierilor, iscand grozave certuri intre ei. Totodata, s-a inconjurat cu boieri din familiile care doreau sa urce pe treptele ierarhice, prin danii de proprietati si privilegii. Motiv pentru care se si casatoreste cu Maria, fiica parcalabului de Hotin, Huru Lupe.

Reformele interne ale domnului moldovean

Si in timp ce el semana discordie intre cei care odata aveau fraiele unei intregi tari, Moldova inflorea. Bate moneda creand o atat de necesara ordine in viata economica a principatului. Totodata, a scazut boierilor cota insusita din castigurile taranilor. Sistemul de colectare al darilor este inasprit si vistieria tarii incepe inca o data sa se umple. Sprijina crearea de noi sate si dezvoltarea targurilor si oraselor.

In timp ce boierii si preotii l-au numit Ioan Voda cel Cumplit, poporul ii spunea cel Viteaz. Cuvintele la adresa lui, chit ca veneau de la oponenti sau de la simpatizanti, erau totusi in mare parte unanime cand venea vorba de caracterul sau. Calugarul Azarie il vedea ca pe "un om foarte primejdios, rau si cu minte adanca, elocvent si invatat din carti", Leonard Gorecki spunea ca era un "barbat inalt de stat, frumos la chip, cu ochii mici si amenintatori, cu un trup puternic, plin de putere." Maximilian Fredro spunea ca "era inzestrat din fire cu cea mai mare intelepciune."

Jocurile de culise instigate la curtea domneasca din Iasi

Si s-a folosit de intelepciunea sa pentru a-i provoca pe turci si pe poloni unul impotriva celuilalt. Nu doar atat, dar Henric al III-lea de Valois era aproape sa nu fie ales rege al Poloniei din pricina masinatiunilor voievodului moldovean.

Ca sa dam un exemplu, la moartea regelui Sigismund August trimite solie la Poarta cerand oameni pentru a ataca Polonia, Ioan al III-lea asigurandu-l pe sultan ca va cuceri intregul regat polonez din pricina anarhiei ce domnea in tara vecina. In acelasi timp insa, trimite solie Dietei polone anuntand ca oprise o armata de 100.000 de turci, tatari si munteni sa navaleasca in Galitia datorita interventiilor sale pe langa vizirul Mehmed-Socoli.

Numai ca zilele voievodului erau numarate. E de inteles ca intrigile sale odata deconspirate au iritat si e putin spus. Nu mai intra la socoteala uneltirile boierilor moldoveni care fugisera din tara, dar si a domnitorului Tarii Romanesti.

Nu rata ultimele doua parti ale acestui documentar de exceptie, care vor fi publicate sambata si duminica, numai pe Ziare.com!

Bibliografie:

  • Ion Voda cel Viteaz, Dinu C. Giurescu, Editura Militara, Bucuresti, 1974
  • Ioan Voda-Armeanul, Th. Holban, extras din revista "Luminatorul", Tipografia Uniunii Clericilor Ortodocsi din Basarabia, 1938
  • Ion-Voda cel Cumplit, B. Petriceicu Hasdeu, Imprimeria Ministerului de Razboi, 1865
  • Istoria artei militare a romanilor, R. Rosetti, Imprimeria Nationala, Bucuresti, 1947
  • Tesauru de monumente istorice pentru Romania, Alexandru Papiu-Ilarian, volumul 3, tipografia nationala a lui Stefan Rasidescu, 1864

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#moneda Ioan Voda cel Cumplit, #persecutii boieri calugari, #cronica Gheorghe Ureche , #documentar