J. Edgar Hoover, FBI - istoria controversata a unui om fara scrupule

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 21:41
16401 citiri
J. Edgar Hoover, FBI - istoria controversata a unui om fara scrupule
deutsche Welle

J. Edgar Hoover, una dintre figurile emblematice ale FBI, este personajul principal al unei carti-document, recent aparute in SUA. In decursul a jumatate de secol, Hoover a fost seful de necontestat al FBI, serviciul federal de care se temea pana si Casa Alba.

Politia federala americana a fost infiintata in 1908, fiind cel mai mare serviciu de acest fel din lume. Biroul Federal de Investigatii (FBI) se afla pe urma mafiotilor, extremistilor, spionilor, politicienilor si oamenilor de afaceri corupti. In plasa FBI, insa, au cazut si multi oameni nevinovati. Astazi, aceasta institutie are in jur de 35.000 angajati, scrie Deutsche Welle.

Jurnalistul publicatiei americane New York Times, Tim Weiner, autor al catorva carti premiate, aduce in fata publicului un alt fel de monografie, "FBI, povestea adevarata a unei organizatii legendare". Pentru noua sa carte, el a studiat peste 70.000 de documente din arhiva FBI, recent declasificate. Rasplata pentru munca sa se afla in cele 700 de pagini ale cartii mentionate, un adevarat document pentru posteritate.

Comunistii sunt pretutindeni

Peste doua treimi din carte sunt dedicate portretului unui om si actiunilor sale controversate. Legendarul J. Edgar Hoover, director al FBI intre 1924 si 1972, "sta in centrul secolului american, ca o statuie acoperita cu noroi", spune autorul. Obsesia pentru comunisti, principalii inamici ai lui Hoover, a transformat societatea americana intr-un imens camp de vanatoare.

Inca din anii '20 ai secolului trecut, Hoover arunca asupra comunistilor vina pentru toate lucrurile care nu-i conveneau in America. Zeci de mii de suspecti intrau pe lista sa neagra. In decursul a jumatate de secol, FBI, sub conducerea lui Hoover, spioneaza si hartuieste politicieni si magistrati, figuri publice cunoscute si critici ai sistemului politic american. "Puterea informatiilor secrete este o arma incarcata pe care Hoover o purta cu el intotdeauna", scrie Weiner.

In centrul cartii acestuia sta povestea-document a unei campanii de contraspionaj desfasurate in decurs de 15 ani, intre anii 1956-1971. Este vorba de 12 operatiuni sub acoperire ale FBI, purtate impotriva comunistilor, anarhistilor, aparatori ai drepturilor omului si pacifisti. FBI a falsificat documente, raspandind informatii prefabricate si pline de ura, prin care distruge renumele, cariera si viata privata a numerosi oameni. Inamicul numarul unu al lui Hoover a fost "cel mai periculos negru", dupa cum insusi il numea, Martin Luther King, pe care l-a denigrat in toate modurile posibile.

Hoover asocia comunismul cu homosexualitatea, pe care o considera "un mod dezgustator de viata". Tim Weiner nu a gasit, in schimb, nicio dovada in sprijinul numeroaselor zvonuri care spuneau despre Hoover ca ar fi fost homosexual. Obsesia comunista l-a impiedicat pe Hoover sa evalueze corect alte amenintari la adresa sigurantei SUA.

Dupa moartea lui Hoover, FBI a fost temperat, pana la Geroge W. Bush, crede Weiner. Atunci, presedintele Bush Junior a reinviat modelul Hoover. Daca oamenii FBI-ului si-ar fi facut in mod responsabil treaba, nu cumva atacul terorist de la 11 septembrie 2011 ar fi putu fi prevenit, se intreaba Weiner, care nu da un raspuns la aceasta intrebare, lasandu-si cititorii sa completeze.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#J Edgar Hoover FBI, #FBI Hoover comunisti, #Tim Weiner carte , #documentar
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Se vorbeste de baselul sau am gresit personajele ,seamana
Poza soso
soso
rank 1
atacul terorist de la 11 septembrie 2011