Ziare.com

Jaful Budapestei: Fara pereche in istorie (III)

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 11:00

   

Jaful Budapestei: Fara pereche in istorie (III)
Politica interna a Ungariei a fost lasata in seama oamenilor de stat maghiari, oferindu-le o larga autonomie, desi inca erau sub ocupatie. Folosindu-se de aceasta libertate ei au cautat sa ii discrediteze pe romani, invinuindu-i pentru starea disperata a tarii.

Desi au existat cazuri de violenta si abuzuri, ele nu au avut nicidecum un caracter generalizat asa cum s-a lasat sa se inteleaga.

In afara tarii s-a creat un intreg serviciu de propaganda antiromaneasca, fiind in permanenta alimentat de influenta aristocratilor si a politicienilor cu trecere.

In acest fel, presa londoneza si americana in special, incepe un razboi mediatic impotriva romanilor. Corespondentii care ajungeau in Ungaria erau repede luati in primire de autoritatile ungare si deveneau repede victime ale dezinformarilor.

Marsul spre Budapesta: Caderea capitalei bolsevice (I)

Bunavointa in Budapesta: Salvati de la infometare (II)

Confiscarile au ucis copii

Un delegat al comisiei americane la Budapesta raporta astfel ca moartea unor copii din cauza lipsei de lapte in maternitati a fost cauzata de rechizitiile trupelor, respectiva stire facand apoi ocolul continentului.

Chiar daca mai tarziu, un comitet aliat a demonstrat ca totul a fost cauzat de o epidemie la cea mai mare laptarie a orasului, reputatia tarii era deja zdruncinata.

Prizonierii au fost maltratati

S-a mai spus ca prizonierii de razboi bolsevici ar trai in conditii mizere din pricina lipsurilor grave in materie de paturi, cearsafuri sau medicamente, romanii supunandu-i astfel celor mai groaznice chinuri.

Totusi, nu s-a mentionat ca ele erau greu de obtinut chiar si in Bucuresti, din cauza confiscarilor germane si austro-ungare ce au urmat pacii de la Buftea.

Caii de rasa, o marfa pretuita

Putem aminti si de cele declarate de capitanul veterinar Diossy Aladar care sustinea ca 1.000 de iepe din herghelia Mezoheghies ar fi fost date italienilor de bolsevici, in schimbul materialului de razboi.

Insa, lucrul acesta nu a impiedicat sa se spuna ca toti caii de rasa, de fapt, ar fi fost luati de romani.

Spitale jefuite de cele intrebuincioase

In aceeasi ordine de idei, ni se imputa ca spitalele au fost pradate de medicamente si mancare lasand bolnavii in stare grava.

Incriminarile au fost starnite de incercarile trupelor de a ridica anumite marfuri si ustensile sanitare romanesti jefuite in timpul ocupatiei Puterilor Centrale a Romaniei si care acum se gaseau in Ungaria.


Material sanitar depozitat in Budapesta, "Campania pentru desrobirea Ardealului"

De altfel, in urma protestelor vehemente ale guvernului ungar si a comisiei aliate am ajuns in situatia de necrezut de a nu ne putea recupera avutul luat cu forta din tara, aflat in capitala ungara.

O legenda a Budapestei este nascuta

In Palatul Regal au fost gasite arhivele furate din biblioteca Academiei Romane, dar si inca o suta de lazi cu diferite obiecte din muzeele transilvane, care ar fi apartinut de drept Romaniei.

Generalul american Bandholtz, delegatul american in cadrul comisiei aliate din Budapesta, se arata mandru de faptul ca ii oprise pe romani din a-si lua inapoi patrimoniul istoric, care acum era ascuns in depozitele Budapestei.

Respectiva intamplare a servit crearii unei povesti anecdotice, Bandholtz biciuind nu doar niste soldati romani pradalnici, dar insusi pe generalul insarcinat cu rechizitiile, Serbescu.

Cativa ani mai tarziu generalului american i se ridica o statuie in fata ambasadei Statelor Unite din Budapesta, in semn de recunostinta pentru serviciile aduse.

Paguba facuta in Ungaria de rechizitii

Insa, cand a venit vorba de materialul rulant, atunci situatia a devenit intr-adevar sensibila. Din Ungaria, pana la sfarsitul ocupatiei, fusesera luate peste 1.000 locomotive, 2.000 de vagoane de pasageri, 37000 de vagoane de marfa, pe langa echipamenul, masinariile, dar si captura de razboi impresionanta.

Paguba facuta statului ungar este calculata undeva la circa 29 miliarde de coroane austro-ungare (n.r. 13 miliarde de euro), cifra cu adevarat colosala.

Totusi este indeajuns sa comparam respectivul numar cu cele 15 miliarde de franci (n.r. 19 miliarde de euro) ce au costat Romania ocupatia Puterilor Centrale.

Nu exista pic de incredere in sistemul de compensare dezvoltat de Aliati, mai ales dupa ce acestia au refuzat sa recunoasca Romaniei nu doar statutul de putere cobeligeranta egala, dar si restul clauzelor Tratatului de la Bucuresti semnat in 1916.

Deci, putem afirma ca tara noastra a tinut doar sa acopere pagubele facute de austro-ungari si germani, neavand baza ca Antanta ii va despagubi pentru toate aceste pierderi suferite.

Mai este interesant de vazut ca inainte de inceperea Primului Razboi Mondial, Romania detinea 900 de locomotive, 1800 de vagoane de calatori si 24.000 de vagoane de marfa, iar dupa plecarea germanilor si austro-ungarilor mai ramasesera 300 de locomotive si doar 8.000 de vagoane de marfa.

Nu mai vorbim de cele aproape doua sute de poduri de cale ferata dinamitate sau de sinele luate pe de-a intregul.

Cu toate acestea, problema rechizitiilor a rasunat mult mai puternic in cazul Ungariei decat in cazul Romaniei, care nu a beneficiat de aceleasi vocale simpatii.

Conspiratii dejucate in Budapesta

Nu degeaba legaturile dintre noi si Aliati devin din ce in ce mai tensionate, mai ales cand s-a pus pe masa discutiilor cresterea numarului ofiterilor de politie.

Guvernul ungar insista crearea unei forte in capitala, in afara celei deja existente, de 6.000 de oameni inarmati cu pusti si baionete, o cerere considerata de generalul Holban mai mult decat exagerata, mai ales ca deja se planuise reformarea armatei ungare prin crearea a doua divizii de infanterie si a uneia de cavalerie.

In cele din urma se ajunge la un compromis, adoptandu-se propunerea generalului roman pentru numai 4.000 de oameni fiecare avand la dispozitie o sabie si un pistol, lucru ce l-a indignat pe generalul Bandholtz.

O forta ca cea ceruta de guvern ar fi reprezentat o amenintare mult prea mare, putand fi folosita contra trupelor romane. Banuieli confirmate dupa descinderile facute in Budapesta la inceputul lunii septembrie, in urma careia o conspiratie militara a devenit aparenta.

Este arestat maiorul Politowsky, fiind gasite seturi intregi de acte si documente care trasau in linii mari felul in care se va desfasura o insurectie armata. Este descoperit tot cu aceasta ocazie un depozit ce continea sute de arme.

Cateva zile mai tarziu este arestat generalul Letay, identificat ca fiind seful intregii organizatii. Se descopera ca deja aveau loc recrutari la nivelul Budapestei pentru o actiune de amploare impotriva armatei romane.

Bibliografie:

"Jurnal de Operatiuni al Comandamentului Trupelor din Transilvania (1918-1921)", volumele I si II, editii ingrijite de Viorel Ciubota, Gheorghe Nicolescu si Cornel Tuca, editura Muzeului Satmarean, Satu Mare, 1998

"Romanii la Budapesta", Radu Cosmin, Editura Fundatiei "Moise Nicoara", Arad, 2007

"Istoria razboiului pentru Intregirea Romaniei: 1916-1919", Constantin Kiritescu, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1989

"Major General Harry Hill Bandholtz: An Undiplomatic Diary", Harry Hill Bandholtz, editata de Andrew L. Simon, Columbia University, 1933

"United Roumania", Charles Upson Clark, Editura Dodd, Mead and Company, New York, 1932

"Campania pentru desrobirea Ardealului si ocuparea Budapestei", Gheorghe Mardarescu, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1922

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7638 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa vina forumistul RASIST ungur "bohica" !

Sa ne scrie el cum "miticii, oltenii si moldovenii" sunt parsivi si hoti.
Doar cine nu a avut de-a face cu unguri, inca mai crede ca acestia sunt normali. Ca nu degeaba spunea fostul premier moghior Ferenc Gyurcsany la Bruxelles acum fo 2 ani : "Noi suntem..deosebiti".
Ungaria cheltuie anual peste 400.000 $SUA pentru denigrarea Romaniei, asa cum a facut-o si acum 93 ani, cf. acestui articol.
Pana una, alta, sunt surprins ca pe Ziare.com apare un astfel de articol care infiereaza Ungaria si moghiorimea pentru parsivismele, marsaviile comise contra romanilor.
"Miticii" sa mearga sub Arcul de Triunf pentru a observa ceva : Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a cerut ca numele "Budapesta" sa fie sters de pe bolta arcului, acolo unde sunt mentionate LOCURILE unde Armata Romana a luptat in 1919 !!
"Mascarea cu ciment reprezintă nu numai o culpă penală cvasi-obisnuită, care ar intra doar sub incidenta articolelor 319 si 360 din Codul Penal si a art. 54 din Legea nr. 422/2001, ci, după cum am relevat, constituie crima cea mai gravă, prin circumscrierea juridică a acestei fapte penale: am indicat art. 155-156 si 163 din Codul Penal si art. 3 al Legii nr. 51/1991 privind siguranta natională, referitoare la trădarea prin ajutarea inamicului, pe timp de pace sau război. In această spetă, trebuie să se aplice, intr-adevăr, situatia de război deoarece, in realitate, Romania este in război informativ – din păcate, defensiv – cu Ungaria, incă de la semnarea, la 4 iunie 1920, a Tratatului de la Trianon. Si, mai mult, intrucit este vorba de re-acoperirea cu ciment a inscriptiei, fapta constituie o recidivă, reprehensibilă in cel mai inalt grad." - col (r) Vasile I. Zarnescu. Aici articol + poze : http://ro.altermedia.info/politica/plagierea-studiilor-despre-profanarea-inscriptiei-budapesta_24061.html
Va recomand si cartea "Urmasii lui Attila" de Radu Theodoru..date, documente, fapte, crime..alte hotii si acolo !

 

poate ne spui si cand a fost acoperita cu cimet inscriptia

separat, reiau mai jos un comentariu pe care l-am facut ieri.
Sa nu intelegeti gresit, sunt de acord ca ungurii au facut propaganda, dar nici noi nu am fost mai prejos, poate doar mai putin talentati.
Sa credem dupa 90 de ani propria propaganda de razboi.

Sa fim seriosi, sursele mai obiective decat noi nici nu se refera la atrocitati, dar in niciun caz nu elogiaza binefacerile ocupatiei romanesti a Budapestei. Sunt unele surse romanesti care pluseaza si afirma ca din Romania s-ar fi trimis cereale la Budapesta, cand colo, ce sa vezi? Zice si mai sus, in articol, s-a trimis hrana, dar nu din Romania, ci tot din Ungaria (din ale zone, cum ar veni, de dincoace de Tisa, dar de la contribuabili unguri).
Credeti voi (asa cum ne stim, mai ales pe birocratii din armata si mai ales din acea perioada) ca daca armata romana a facut rechizitii ca sa hraneasca pe budapestani, cel putin o parte nu a ajuns si in buzunarele coloneilor?
Va rog sa cititi si surse mai obiective si sa observati ca ne-am comportat ca orice ocupant "cu fata umana" - ce-i drept.
Poate daca procedam la fel si-n Cadrilater altfel ar fi fost relatiile cu bulgarii in vara lui '40.

Bulgarii, in vara lui 40...

au primit "moaca", un teritoriu pe care ei nu-l stapanisera cu acte in regula NICIODATA!

Detalii

Citeste ma atent Tratatul de la Trianon. Conform acestui tratat granita de vest era cu inca 20 Km in interiorul Ungariei. Tehnic vorbind daca Transilvania, Banatul,Maramuresul si Tarile Crisului ramaneau in componenta unui stat maghiar, acum erau deznationalizati ungurii complet. Pur si simplu i-am salvat ca natiune, i-am ajutat sa se redefineasca. probabil asa se explica si zelul vamesilor maghiari chiar si in ziua de azi la granita de Vest. O chestie interesanta se intampla si azi, in timp ce ungurii nu mai recunosc nici un drept de mostenire de dinainte de 1945, noi suntem invitati sa facem zilnic reimproprietari de inainte de 1918.Inca o data suntem in fata lor incercand sa refacem niste legaturi firesti economice, sociale si chiar administrative.

Romania din acei ani,

era infinit mai combativa si mai insufletita de idealuri decat cea de astazi.Pacat!

 

Neam de traista

Puteti sa suciti cum vreti istoria ca tot neam de hoti si baditi ramaneti.Spuneti o tara unde romanii sunt bine vazuti sa nu zic bine promiti,nici mcar moldovenii de dincolo de Prut nu va vreau sa nu vorbin de tarile din jurul Romaniei.Oriunde te duci in lume cand e vorba de romani fuge lumea de ei ca de ciuma fiind socotiti hoti,necivilizati galagisi si murdari.

 

In toate tarile civilizate, la un anumit nivel,

si nu la piciorul cocosului, de unde privesti tu, Romanii sunt apreciati. Vulgul, peste tot in lume, este stupid, inept si anost. Fui, tzagare!

Zero Minus

Atit esti de mic. Nu mai fii tu atit de sigur de cele spuse. Si eu si multi altii suntem nemultumiti de Administratia Romaneasca, coordonata de o gasca de hoti pe Dambovitza, nu inseamna ca mie rusine de cultura mea sau sa spun unde m-am nascut samd.Si sa stii ca mi s-a intamplat, nu o data , sa-i infrunt relaxat pe cei care-mi dau exemple aranjate la BBC si RusiaToday.

ungurii sunt prost vazuti mai peste tot in lume

Iar ungurii crezi ca sunt mai breji ? ungurii au o reputatie foarte proasta in occident . Mai nou sunt trecuti la capitolul "can you belive that ?" Din pacate pentru ei , inca traiesc in trecut si nu s-au adaptat la lumea in care traim.

Fraza Cheie

Din tot comentariul ar trebui sa retineti ca Tratatul semnat la 1916 cu Antanta era apa de ploaie. Ptr noi razboiul s-a extins inca un an.Prostia politicienilor maghiari de a se declara komunisti a facilitat legalizarea lui. Ideea ca Franta si Imperiul Britanic nu planuiau respectarea tratatului a aparut in presa acum 10-15 ani.Ei se asteptau la un colaps total al Micului Regat, cunosteau perfect situatia noastra militara si politica.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor