Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Jaful Secolului: Cea mai mare spargere din istoria Bancii Nationale - Documentar

Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 17:55
18369 citiri
Jaful Secolului: Cea mai mare spargere din istoria Bancii Nationale - Documentar

Pe 28 iulie 1959, o masina a Bancii de Stat este jefuita de aproape doua milioane de lei in mijlocul Bucurestiului. La scurt timp incepe o vanatoare de oameni cum nu se mai vazuse, autoritatile comuniste rascolind intreaga tara pentru faptasii celui mai indraznet jaf vazut vreodata in spatele Cortinei de Fier.

Desi se implineau 15 ani de la evenimentele de la 23 august 1944, nu trecuse nici un an de cand trupele sovietice se retrasesera. Gheorghe Gheorghiu-Dej, vigilent supravegheat de Kremlin, inca era nevoit sa demonstreze ca regimul sau putea tine sub control intreaga tara.

Si totusi, un numar de indivizi inarmati jefuisera aproape doua milioane de lei dintr-o masina care transporta bani la una din filialele Bancii de Stat a Republicii Populare Romane pe calea Giulesti. Pentru a inrautati lucrurile, totul s-a intamplat la cateva strazi distanta de o sectie de militie.

Imediat incep si cercetarile. Puncte de control apar in intregul oras. Fortele de ordine sunt puse in alerta in toata tara. Sunt arestati sute de oameni si mii sunt chemati pentru interogatorii. Suspectii sunt batuti cu salbaticie in temnitele militiei, chiar si atunci cand nu aveau dovezi impotriva lor. Sunt prinsi nenumarati alti oameni cautati de autoritati ani de-a randul, dar autorii jafului inca erau in libertate.

Lipsa rezultatelor a dus la implicarea Securitatii. Se decide largirea cercului de suspecti incat sa-i includa si pe membrii de partid, lucru ce a starnit nemultumire printre oficialii comunisti. In cele din urma primeste acordul sa inceapa urmaririle, iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

Curand sunt arestate sase persoane. Fratii Alexandru si Paul Ioanid, sotii Igor si Monica Sevianu, impreuna cu Haralambie Obedeanu si Sasa Musat. Vestea prinderii lor a venit ca un soc. Cu totii erau evrei si membri vechi ai partidului, inca de dinainte de razboi, avand relatii la cele mai inalte niveluri ale conducerii.

Faptasii Jafului Secolului

Incepem cu cel considerat capul bandei, Alexandru Ioanid, locotenent-colonel de militie si fratele sau mai mic, Paul, seful catedrei de studii aviatice in cadrul Academiei Militare.

Sunt urmati de Igor Sevianu, un cunoscut sabotor comunist al celui de-al Doilea Razboi Mondial, care ajunsese locotenent de militie. Sotia lui, Monica, lucrase pentru presa comunista, la fel si Haralambie Obedeanu, un timp decan al Facultatii de Jurnalism.

Ultimul dintre cei arestati, Sasa Musat, preda la Facultatea de Istorie din Bucuresti si era var primar cu sotia lui Emil Bodnaras, vicepresedinte al Consiliului de Ministri si unul dintre oamenii de baza ai lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Prinderea inculpatilor si procesul

Daca ar fi sa credem versiunea oficiala, lucrurile s-ar fi desfasurat in felul urmator:

"Pe 28 iulie 1959, orele 8:00 dimineata, un grup de cinci indivizi inarmati, patru barbati si o femeie, purtand masti pe fata si manusi, au atacat si jefuit masina Skoda Station, proprietate a Bancii de Stat a orasului Bucuresti, ce stationa in fata filialei B.R.P.R. a raionului Gheorghe Gheorghiu-Dej, de unde au furat suma de 1.686.000 lei.

Dupa comiterea atacului banditesc, autorii au disparut, folosindu-se de un autoturism, indreptandu-se spre punctul numit Ciurel. Pe malul Dambovitei, in apropiere de moara Ciurel, banditii au abandonat suma de 138.000 lei. Continuandu-si drumul, banditii au abandonat masina in Str. Dr. Teohari, cartierul Panduri, lasand in interiorul ei suma de 213.000 lei, plecand cu suma de 1.335.000 lei asupra lor.

Datorita muncii informative desfasurata de organele securitatii de stat, la data de 17 septembrie 1959, orele 19:00, au fost arestati autorii acestui act banditesc si unii din complicii si favorizatorii lor".

Motivul jafului reiese din interogatoriile luate de Securitate. In cuvintele lui Alexandru Ioanid: "Organizatia noastra subversiva a avut scopul de a jefui bunuri de stat cu care sa ajutam unele elemente de nationalitate evrei care voiau sa plece din tara".

Judecata lor nu a durat mai mult de trei zile. Toti sase s-au declarat vinovati si sunt condamnati la moarte, mai putin Monica Sevianu, care isi gaseste sentinta comutata la munca silnica pe viata.

Jaful este folosit apoi in scopuri propagandistice de autoritati, vinovatii jucandu-si propriul rol intr-un film de propaganda ajuns celebru, "Reconstituirea."

Un mister neelucidat

Totusi, la mai bine de cincizeci de ani de la acel eveniment, ramane incert ce s-a intamplat cu siguranta. Confesiunile obtinute prin batai, inconsistenta, dar si lipsa probelor, i-au indemnat pe cei care au studiat problema sa puna sub semnul intrebarii cele intamplate.

Inca nu se cunoaste daca cei sase s-au facut intr-adevar responsabili de cel mai grav jaf armat din interiorul blocului comunist sau daca ei au fost numai tapii ispasitori ai unui regim care se confrunta cu o grava problema de imagine.

Insa, unii merg si mai departe, sustinand ca jaful nici macar nu a fost real, ci o inscenare intocmita cu grija de autoritati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Banca Nationala spargere, #Marele Jaf Comunist, #evrei romani ilegalisti, #jaf armat Banca Nationala , #documentar