Jertfele Micii Uniri: Represiuni si persecutii impotriva unionistilor (II)

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 23:48
5760 citiri
Jertfele Micii Uniri: Represiuni si persecutii impotriva unionistilor (II)

Impreuna, vom patrunde mai mult ca nicicand in dedesubturile unui complot, care ar fi schimbat pe veci destinul romanilor si vom smulge din uitare faptele indraznete ale femeii care l-a dejucat. O poveste in mare parte lasata nespusa. Impreuna, s-o cunoastem putin cate putin, pe Ecaterina Conachi, eroina Micii Uniri.

Tainele Micii Uniri: Complotul care ar fi naruit unirea principatelor (I)

Pentru un timp sotul ei, noul caimacam s-a dovedit intr-adevar un carmuitor intelept, cel putin pana la sosirea capuchehaiei Fotidiade, reprezentantul Moldovei la curtea otomana. Venise cu instructiuni secrete ale Portii, in mare, promitandu-i lui Vogoride scaunul domnesc in Moldova de va zadarnici unirea.

Ministrii sai raman aceeasi de pe vremea fostului caimacam, numai ca Nicolae Cantacuzino si Costin Catargiu isi schimba functiile intre ei. Niculae Cantacuzino trece la justitie, dupa ce facuse cunoscut ca nu se va putea indeplini de inscarcinarile sale in calitate de ministru al internelor.

Stia mult prea bine ca, daca ar fi ramas, ar fi fost impins spre ilegalitati pentru a deturna votul ce urma sa se desfasoare in scurt timp. Insa, Costin Catargiu imediat se ofera pentru a-i prelua atributiile.

Dupa cum vom vedea, persecutiile impotriva unionistilor vor fi pornite intocmai de internele conduse de Catargiu. Nu degeaba, Ecaterina Conachi cand a auzit ca internele au picat in mainile lui s-a impotrivit, mergand pana acolo incat si-a amenintat sotul ca va divorta de el si-l va lasa fara niciun sfant daca nu-l va demite. Cat timp raspunsul lui se lasa asteptat, Ecaterina nu a precupetit timpul, si-a strans bagajele si s-a retras la mosia ei.

In acelasi timp, fruntasii unionisti il confrunta pe Vogoride. In urma unor discutii avute, ei ii trimit pe Costache Rolla, Dimitrie Rallet, Stefan Catargiu si Petrache Mavrogheni in fata caimacamului cu un numar de intrebari, in principal legate de posibilitatea demiterii ministrilor cu pricina, dreptul la libera intrunire si libertatea presei, abolite inca de pe vremea lui Bals.

Plin de sine, Vogoride le respinge cererile. Drept urmare, membrii respectivei delegatii isi duc plangerile comisiei puterilor straine intrunite la Bucuresti.

Prigoniri puse la cale de autoritati

Cenzura presei era intr-adevar o problema spinoasa. Unionistii nu puteau sa-si publice foile, in timp ce pamfletele contra lor erau raspandite fara restrictii de autoritatile favorabile otomanilor. Si nu s-au oprit aici.

Oamenii caimacamului incep sa imprastie zvonuri, ba chiar si programe fals atribuite unionistilor, care mai de care mai de necrezut, intr-o incercare de a-i compromite.

Pentru ca scrutinul urma sa se tina pe criterii cenzitare, autoritatile au speriat oamenii, lasand sa se inteleaga ca cei care aveau in proprietate cate un hectar si jumatate urmau sa plateasca taxe crescute, vrand sa-i faca astfel sa nu se inregistreze. Era ideal pentru autoritati ca numarul votantilor sa fie miscorat, ca procesul electoral sa decurga precum vroiau ei, sa fie mai usor de controlat.

Numai ca unionistii au reusit sa treaca si peste aceste piedici. Idealul national prinsese radacini mult prea adanci pentru a fi smuls acum cu forta. Insa, masurile draconice au continuat.

Nici intruniri nu au mai fost permise, numai unionistilor desigur, pe motivul ca ar conduce la inraurirea parerilor votantilor si Catargiu le cere oamenilor din subordine sa le opreasca. S-ar fi parut ca nici un pret nu era prea mare pentru a proteja "impartialitatea" procesului electoral.

Pana si discutiile pe tema unirii erau pasibile de pedeapsa, in timp ce revistele antiunioniste continuau salbatic sa ii atace pe unionisti.

La inceput, prefectii nu s-au indurat sa actioneze impotriva lor, fiind nevoie de exemplul personal al lui Catargiu. Sunt intemnnitati un boier si un profesor care-si foloseau locuintele pentru intruniri secrete.

Consulii francezi, rusi si prusaci au protestat fata de respectiva actiune, iar Vogoride le raspunde sustinand ca cei arestati ar fi fost decat niste betivi care sustineau cauze socialiste prin carciumi.

Totusi oamenii indignati se rascoala si le vorbesc consulilor sa trimita un protest comisiei marilor puteri intrunite la Bucuresti pe 6 aprilie.

Imediat, incepe un val de arestari printre sustinatorii cauzei unioniste, ispravnicii lui Catargiu fiind momiti cu functii pentru a-i indupleca sa-i intemniteze.

Nazuintele oamenilor nu pot fi reprimate

Unionistii aflati in randurile administratiei sunt epurati, precum primarul orasului Dorohoi. Un altul, Iacob Racovita, a fost demis de sase ori pe varii motive, numai pentru a fi reales de oameni de tot atatea ori, pe postul de subprefect la Vaslui si spre disperarea autoritatilor.

Si in Barlad are loc un eveniment demn de consemnat. Fortele de ordine ale prefectului ridica un numar de simpatizanti ai unirii, numai ca la auzul vestii, oamenii ies in strada sa protesteze, la un moment dat intovarasindu-se la o hora a unirii, lasandu-i fara raspuns pe cei trimisi sa-i imprastie.

Era evident ca in ciuda fortei masurilor, majoritatea coplesitoare a romanilor moldoveni impartaseau idealul unirii.

In cele din urma, in fata atator abuzuri, reprezentantul francez la curtea otomana, Thouvenel decide sa se intalneasca cu marele vizir, Reschid Pasa si reclama toate ilegalitatile petrecute de pana atunci.

Pentru a pastra aparentele, marele vizir trimite o scrisoare lui Vogoride prin care incearca sa se absolve de orice vina, dezicandu-se de relele caimacamului. Cat despre instructiuni, ele fusesera doar niste sfaturi si atat.

Ca urmare, Costin Catargiu este inlocuit de Vasile Ghica, Vogoride lasandu-si sotia sa creada ca sub presiunile ei l-a demis pe fostul ministru al internelor si pentru moment Ecaterina Conachi este impaciuita.

In ciuda scandalului, persecutiile lui Vogoride nu sunt oprite si vazand ca vointa oamenilor nu poate fi franta decidaesa falsifice listele electorale ale alegerilor. Si asta se intampla pe 19 iulie 1857.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ecaterina Conachi Mica Unire, #Mica Unire cronologie istorie , #documentar