Louis de Funes - centenarul unui monstru sacru

Joi, 31 Iulie 2014, ora 07:54
14102 citiri
Louis de Funes - centenarul unui monstru sacru
Foto: Hoerzu

La 31 iulie 1914, se nastea in localitatea Courbevoie, Franta, unul dintre marii comici ai cinematografiei din secolul trecut, cel care ne-a facut si pe noi sa radem cu hohote in fata ecranului, intr-o perioada cand nu ne prea ardea de ras si nici nu se prea importau filme din Occident: Louis de Funes.

Cifrele sunt impresionante: a lasat in urma lui peste 140 de filme, pe care si astazi le privim pe YouTube, iar numarul spectatorilor care l-au privit in salile cinematografice din intreaga lume se ridica numai intre 1960-1980 la 270 de milioane.

La inceput, blanar

Dar sa lasam cifrele, pentru ca adesea evenimentele sunt mult mai atragatoare decat acestea.

Tatal lui Louis de Funes provenea dintr-o familie de nobili spanioli scapatati, iar mama era fiica unuia dintre cei mai renumiti avocati din Madrid, care s-a opus categoric casatoriei fiicei lor cu nobilul scapatat.

Temperament fierbinte de spaniol, tatal viitorului actor a rapit-o pe viitoarea mama, ceea ce a potolit furia avocatului, determinandu-l sa accepte un fapt, care era deja implinit.

In conditii neclare, intreaga familie a parasit rapid Spania, instalandu-se in Franta, unde tatal n-a mai reusit sa profeseze ca avocat si a plecat in Venezuela, ca sa se realizeze acolo, dar s-a intors bolnav de tuberculoza si a murit dupa o lunga suferinta.

Talentul micului Louis a fost remarcat de mama sa, care i-a dat primele lectii de vioara de la varsta de 5 ani. Totusi, el nu s-a indreptat spre o cariera artistica. La 16 ani, Louis de Funes se inscria ca ucenic la o scoala de blanari din Paris. S-a angajat cojocar, nu si-a prea vazut de treaba si, cat ai zice peste, s-a pomenit somer cu acte in regula.

In 1932, la 18 ani, incerca un profil nou, inscriindu-se la scoala tehnica de fotografie si cinematografie. N-a terminat-o, s-a angajat ca ajutor de fotograf, dar patronul l-a concediat rapid, pentru indisciplina.

Anevoiosul drum spre glorie

Astfel a devenit iarasi somer, iar dupa ce a mai incercat alte cateva locuri de munca, toate nereusite, s-a casatorit la 27 aprilie 1936. La 12 iulie 1937, sotia i-a nascut un baiat, dar mariajul n-a durat mult si sotii s-au despartit dupa trei ani.

Ca sa-si castige existenta, Louis de Funes se angajeaza pe rand vanzator la un magazin, lustrangiu de pantofi, liftier si pana la urma pianist la un bar, numai in baza urechii sale muzicale. Nu cunostea notele.

Dintr-o data, in 1942, a decis sa se faca actor. A reusit la examenul de admitere dintr-o scoala privata, pe care a urmat-o in paralel cu incercarile improvizate de a-si castiga existenta ca pianist si chiar ca actor, facand figuratie.

Ascensiunea lui incepe brusc in anul 1950, cand il cunoaste pe Sacha Guitry, care il gaseste potrivit pentru rolurile secundare si il distribuie in mai multe filme. Intr-adevar mimica lui atrage, gesturile par iesite din comun, este mai altfel decat altii.

Sacha Guitry este multumit de noua sa achizitie, dar nu se grabeste sa-i incredinteze roluri de prima mana. Incepe sa fie remarcat de public in momentul cand apare ca partener lui Fernandel in "Oaia cu cinci picioare" si cu faimosul comic Bourvil.

Gloria

Consacrarea ii vine incontestabil incepand cu 1963, cand primeste roluri principale, de a caror importanta devine constient si pentru interpretarea carora incearca si reuseste sa se faca inimitabil.

Momentul de glorie a fost fara indoiala Jandarmul din Saint Tropez, un suces nu numai european, ci chiar mondial. Succesul il incanta, isi da silinta sa fie agreat de producatori si, numai dupa doi ani, incepe seria de filme Fantomas. Filmele din aceasta perioada sunt un succes imens, obtinand un record de vanzari, cu 17 milioane de spectatori numai in Franta.

Caracterul sau vulcanic, pe care l-a culivat exacerband succesul filmelor sale, nu i-a priit insa sanatatii. La 65 de ani a suferit primul atac de cord, urmare caruia a incetat activitatea artistica, dar eforturile depuse in lungul vietii nu l-au iertat nici in contiuare si, la 27 ianuarie 1983, o comotie cerebrala punea capat vietii unuia dintre cei mai mari actori de comedie ai planetei.

A fost inmormatat in gradina castelului ultimei sale sotii.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Louis de Funes actor, #cinematografie glorie, #cinematografie succese, #Fernandel actor, #Bourvil actor , #documentar