Ziare.com

Lupta pentru a ne salva tezaurul: Fotografiile de razboi ale lui Costica Acsinte (Video)

de Ionela Samoila
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 23:04

   

Lupta pentru a ne salva tezaurul: Fotografiile de razboi ale lui Costica Acsinte (Video)
Un roman din judetul Ialomita a inceput sa digitalizeze, pe banii sai si in timpul sau liber, fotografii de o valoare istorica incontestabila.

Este vorba despre Mario Cezar Popescu, un avocat din Slobozia care face cunoscuta in lumea intreaga munca fotografului Costica Acsinte, care a surprins imagini de pe vremea Primului Razboi Mondial.

Povestea lui a ajuns si in Revisa Time, iar stocarea fotografiilor isi propune sa conserve aceste imagini valoroase, dar si promovarea lor, astfel oamenii care le vad sa-si recunoasca, eventual, rudele.

Colectia contine cateva mii de negative pe sticla, dar si cateva sute de poze pe hartie fotografica. Imaginile contin atat scene de razboi, cat si portrete cu persoane necunoscute sau cu regina Maria si regele Ferdinand.

Costica Acsinte a fost un pilot care s-a inrolat ca voluntar in Primul Razboi Mondial, activand ca fotograf de razboi pana in 1920. El a decedat in 1984, iar colectia sa de fotografii a fost preluata de Muzeul Judetean din Ialomita, unde a zacut pana cand Mario Cezar Popescu s-a apucat sa munceasca pentru conservarea acestui tezaur.

Desi a inceput totul cu fonduri proprii, pentru a duce la bun sfarsit opera sa, el are nevoie de sprijin financiar.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6020 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un nr

De cont,nu se stie ,mai sunt si Romani cu suflet....
Si de ce nu o expozitie,cu aceste valori fotografice documente,pt inceput la Bucuresti...si dupa aia mai vedem,in timp....

 

"...a inceput sa digitalizeze...fotografi..."i

Doamna Samoila, ati avut curiozitatea sa verificati DEX-ul in legatura cu expresia "a digitaliza"?...
Ati ramane foarte surprinsa sa constatati ca inseamna trecere de la semnale analogige la cele digitale. Nu prea imi dau seama cu s-ar aplica asta in fotografie!!!...Poate ne explicati dumneavoastra.

 

@grob

- http://www.ziare.com/cultura/academie/biblioteca-academiei-romane-va-digitaliza-documente-din-arhiva-1052410

Da tovarase Nicu

Vom digitaliza poze cind TU erai tinar comunist!!!!!

esti varza ba

In cazul de fata pozele analogice trec in digital. Daca esti habarnist nu mai comenta ***

Grob,eu in locul tau ma mai informam putin inainte de a tranti

...postarea asta.
O pictura sau o fotografie prin impresiune a unei suprafete fotosensibile sunt imagini continue, analogice. O imagine digitala NU este continua, este formata din puncte. Cand numarul de puncte tinde catre infinit, imaginea digitala tinde sa egaleze in perfectiune pe cea analogica. Singurul avantaj al digitalizarii il constituie posibilitatea de a converti o imagine intr-o arhiva de semnale binare (puncte) si a o pastra inalterata fara sa ocupe nici un fel de spatiu fizic.

Eu m-am referit la termenul folsit in articol.

Conform dex:
"DIGITALIZÁ, digitalizez, vb. I. Tranz. (Inform., Electron.) A transforma semnalele analogice in semnale digitale. – Digital + suf. -iza.

Sursa: dex '98 (1998)"

Intre timp am uitat ca ma adresez celor care numesc computerul, calculator...

@Grob. Ca-i calculator, computer sau ordinator,

intrebarea e : cate lovele esti dispus sa-i dai lui Mario Cezar Popescu din Slobozia, dle filolog ?

corecura/completare

Din păcate nu au fost mentionate cateva aspecte important si anume ca respectiva colectie se afla in posesia Muzeului Județean Ialomița, muzeu care are un contract de colaborare cu d-l Cezar Popescu. Mai mult, muzeul i-a oferit lui Cezar tot suportul necesar desfășurării in bune condiții a activității: i-a pus la dispoziția unul din birourile sale, i-a asigurat necesarul de materiale (birotică), i-a oferit acces liber in arhiva de istorie a instituției și, implicit, la colecția Acsinte etc. Desigur efortul, talentul și persuasiunea de care Cezar dă dovadă sunt pe cat de rare, pe atat de lăudabile, insă trebuie recunoscut și meritul muzeului care a achiziționat plăcuțele respective și le-a introdus intr-un program de conservare pentru a stopa sau incetini pe cat posibil degradarea inerentă a colecției. Mai departe, pentru a le scana digital, a fost necesară o persoană cu pregătire specială și cu echipament pe măsură. D-voastră afirmși că această colecție a "zăcut" la muzeu!!! aș dorii să stiu pe ce vă bazați afirmțiile? Plăcuțele și fotografiile executate de către Costică Axinte au făcut subiectul multor expoziții vernisate atat la sediul instituției noastre cat și itinerante.
Cernău Ioan,
muzeograf Muzeul Județean Ialomița

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor