Ziare.com

Macelarul de la Interne: Bruta din pivnitele Securitatii - Documentar

Vineri, 31 August 2012, ora 10:55

   

Macelarul de la Interne: Bruta din pivnitele Securitatii - Documentar
Fara mila si scrupule, in temnitele intunecate ale Securitatii, numele de Gheorghe Enoiu rasuna teroare in inimile celor care au avut nenorocul sa incapa pe mainile lui. Timp de patru decenii a fost o unealta indispensabila conducerii comuniste, ba mai mult de atat, modelul prin excelenta al ofiterului de Securitate.

La fel ca multi altii, el s-a inscris in partidul comunist dupa ce sovieticii au impus Guvernul lui Petru Groza, ca la doar un an de la infiintarea Directiei Generale a Securitatii Poporului, in 1949, sa il intalnim pe Gheorghe Enoiu printre cadrele active ale institutiei.

Urmase un curs de doar patru luni de pregatire, schimbandu-si postul umil de tipograf pe unul de anchetator al Securitatii.

Un om marunt printre nume mari

La inceputul carierei sale s-a ocupat de interogatoriile unor oameni politici importanti ai vremii, cum ar fi Lucretiu Patrascanu, in timp ce eliminarea factiunii moscovite il pune pe acelasi Gheorghe Enoiu fata in fata cu fosti fruntasi comunisti, ca Vasile Luca.

Membrii partidului comunist arestati in urma epurarilor lui Gheorghiu-Dej sunt torturati personal de tanarul anchetator.

Cruzimile tortionarilor de la Pitesti nu au fost nici ele neglijate, oamenii insarcinati cu programul de reeducare fiind interogati si supusi unor violente fizice de acelasi Gheorghe Enoiu. La sfarsitul anchetelor, tribunalul condamna la moarte douazeci si doi de inculpati.

Macelarul de la Interne

Totusi, el isi dobandeste renumele infiorator cand peste trei mii de tineri sunt arestati ca urmare a solidarizarii studentilor romani din Bucuresti si Timisoara cu cei maghiari, in timpul miscarilor studentesti din 1956.

Zvonurile unor manifestatii in capitala la Piata Universitatii au atras raspunsul autoritatilor comuniste, care au deblocat forte impresionante pentru a-i prinde pe instigatori.

Interogatoriile studentilor bucuresteni au fost coordonate de un Gheorghe Enoiu, ajuns capitan, el insusi ocupandu-se de batai.

In cadrul plangerii penale formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in 2007 impotriva lui Gheorghe Enoiu sunt incluse marturii ale victimelor din acei ani, tineri torturati, batuti pana la un pas de moarte si fortati sa recunoasca fapte imaginate, tineri care din cauza violentelor si a tensiunii psihice au incercat sa se sinucida.

Ei au fost loviti cu rangile de fier peste picioare, tinuti atarnati de maini pana cand oasele le erau desprinse, au avut capetele zdrobite de podeaua camerei de interogatoriu, obligati sa alerge in cerc ore la rand si loviti incontinuu cu biciul.

Pentru a nu se pata de sangele victimelor, capitanul Enoiu purta adeseori un cearceaf.

Jaful de la Banca Nationala

Un rol la fel de important l-a jucat si in cazul jafului de la Banca Nationala din iunie 1959. Dupa o desfasurare impresionanta de forte si nenumarate arestari, in cele din urma sunt acuzati Alexandru Ioanid si fratele sau Paul Ioanid, Sasa Musat, Haralambie Obodeanu si sotii Monica si Igor Sevianu.

Torturati in arest ei isi marturisesc vina. Toti inculpatii sunt executati, in afara de Monica Sevianu.

Un motiv de mandrie pentru cel supranumit "Macelarul de la Interne" este reconstituirea filmata a jafului sub indrumarea sa, pelicula care a avut o circulatie limitata.

Luat la bani marunti sub conducerea ceausista

In putin peste zece ani, Gheorghe Enoiu a trecut prin intreaga stratificare securista, detinand si postul de sef al directiei de anchete penale, din 1963 pana in 1967.

Insa, un an mai tarziu este anchetat de o comisie a partidului care avea misiunea depistarii ilegalitatilor produse pe vremea lui Gheorghiu-Dej.

Neregulile semnalate au avut ca urmare trecerea in rezerva a lui Gheorghe Enoiu la inceputul lui 1968, firea sa deosebit de violenta si incalcarile flagrante ale legii surprinzand membrii comisiei. El insusi este descris ca fiind o "bruta".

Nepedepsit pentru crimele sale

Insa, la sfarsitul aceluiasi an este iarasi integrat cadrelor active ale directiei de anchete penale, iar odata cu Revolutia Romana si desfiintarea Securitatii, fostul capitan al politiei secrete a lucrat ca jurist pana in 1997, data la care s-a pensionat.

Desi vinovat de acte de o incomensurabila cruzime el nu a fost niciodata judecat pentru faptele sale in perioada postdecembrista, in ciuda eforturilor de a fi pus sub acuzare de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Isi gaseste sfarsitul pe data de 5 decembrie 2010 in satul natal, la inaintata varsta de 82 de ani.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12600 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, cinea zis ca bataia ie rupta din Rai, ala na fost drac !

Ala a fost tot un ingeras !
Pai da, ce acuma nu sa bate ?
Sa bate toarasi, da nu vedeti dumneavoastra !
Treaba ie ca nu sa bate dastul, ca daca sar bate dastul, atuncea nar mai fi atatia malagambisti in tara asta in care da 20 da ani incoace, sa infintat Campionatu National de care fura mai mult !
Ca daia zic io sa vie chinejii, ca aia stie sa bata, nuca ai nostri !
+ ca la chineji , aia care ia bataie ie fericiti, finca ie siguri ca nu ia inchisoare cu ezecutare, ca la chineji inchisoarea cu ezecutare, ie cu ezecutare, nu cala noi !
Sa traiti !

 

Exista

vreo legatura intre personajul din articol si Bogdan Enoiu,seful unei prestigioase agentii publicitare?

 

Nu. Si pe fiul tortionarului il cheama tot Bogdan,

dar este o simpla coincidenta de nume. Citez: "Securistul Gheorghe Enoiu nu are legatura cu Bogdan Enoiu de la McCann Erickson. Ofiterul de securitate Gheorghe Enoiu este acuzat in Evenimentul Zilei de catre IICCMER drept unul dintre tortionarii de la Aiud.
Oficialii de relatii publice ai grupului McCann au declarat ca intre Bogdan Enoiu, fiul lui Gheorghe Enoiu care face subiectul articolului, si Bogdan Enoiu, managerul grupului McCann Worldgroup, nu este nicio legatura, tatal acestuia din urma fiind decedat de mai multi ani.
Dealtfel, jurnalistii de la Evenimentul Zilei au facut o nota la finalul materialului in care se arata ca "Persoanele la care se fac referiri in cadrul textului, Gheorghe Enoiu si Bogdan Enoiu, nu au nicio legatura cu directorul agentiei McCann Erickson, Bogdan Enoiu, fiind doar o coincidenta de nume".

BATEA in numele poporului...

ce vi se pare deosebit. In 90 Iliescu chiar a instigat la bataie si e bine merci. Ce o tot plimbati pe langa gard sa se faca dreptate ACUM, dar cu ponta si restul la guvernare slabe sperante.

sunt multi din astia care tropaie pe strazi

care se aduna fie sub comanda banoasa a unuia ca vintu , ca voicu , ca Dogaru , samd .

Din pacate statul roman nu este capabil sa-i apere pe oamenii simpli de unii ca asta !

Toti comunistii de ieri,

si socialistii de azi au luptat si lupta, contra propriului popor in numele poporului.Pacat ca a fost ascultat si dus la indeplinire acest indemn al eroilor neamului: "Nu ne razbunati !".

Pt cine nu știe :...

...Gheorghe Enoiu era prieten,coleg și tovarăș cu generalul de securitate Vasile Gherghescu...cum cine este Vasile Gherghescu?

Tatal Monicai Macovei a fost generalul de securitate Vasile Gherghescu

Pentru cine nu stie de unde provine rautatea Monicai Macovei, imi permit sa semnalez ca tatal Monicai Macovei a fost general de securitate, fiind seful Securitatii Giurgiu.

Tatal Monicai Macovei este generalul de securitate Gherghescu Vasile, care in calitatea lui de sef al Securitatii Giurgiu, a avut grija ca Monica sa ajunga procuror sef la Giurgiu.

Pentru ca biografia oficiala a Monicai Macovei are foarte multe lacune cu privire la trecut, e bine de stiut ca Monica Luisa Macovei s-a nascut pe 4 februarie 1959 in Bucuresti, iar parintii sai sunt Vasile si Silvia Gherghescu.

Monica Macovei a fost porcurorul care se ocupa de arestatii din Piata Universitatii in timpul mineriadei din iunie 1990.

Brevic din coteț=Gadafi.............

Eroare, mon cher!

Generalul Gherghescu nu poate fi decat tatal d-rei Gorghiu.

Ai sapat prin arhiva tovarase, ai sapat !!!

Dar tot bazaconii debitezi, tovule !

Contrasăpătorilor perciunati :

Monica Luisa Macovei (născută Gherghescu) s-a născut la data de 4 februarie 1959 in București. Tatăl ei, Vasile Gherghescu, era originar din Giurgiu, fiind de profesie jurist. Mama este originară din Transilvania, dintr-o familie romană unită din Sangeorz, Bistrița-Năsăud. A studiat la Facultatea de Drept a Universității București (1978-1982), absolvind-o cu diplomă de merit. Monica Macovei a lucrat ca procuror intre anii 1983-1989 in Romania socialistă și după căderea regimului comunist pană in anul 1997. Concret, după absolvirea facultății, a fost repartizată ca procuror in cadrul procuraturii locale Giurgiu. La scurt timp după definitivat, s-a transferat ca procuror la procuratura sectorului 1 din București, unde a activat pană la inceputul anului 1990.
Datele despre tov. M. Macovei sunt publice si nu-i nevoie de sapă, deci lăsati-o mai domol cu "stirbirea" sapei, măi perciunatilor, măi.
Intr-adevăr, tov. MM a fost cea care si-a arătat RĂUTATEA si fidelitatea fată de PCR, atunci cand a ACUZAT "golanii" din Piata Universitătii. Era mai mult decat zeloasă, era diabolică contra anticomunistilor arestati de Ion Iliescu si Petre Roman.
Nici nu-i de mirare ascensiunea ei fulminantă in timpul FSN-ismului : "In 1990, a fost numită in funcția de șef al biroului de supraveghere cercetări penale din procuraturii municipiului București, fiind promovată in 1993 in cadrul Parchetului General, la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică – Serviciul pentru drepturile omului și criminologie. In perioada 1992-1994, a fost bursieră la Universitatea Statului Jew York"
Moa...comunistilor !
Pe pagina sa web oficială, Paul Goma (evreu care acuză evreimea criminală) a publicat o "Listă a securiștilor, 1949-1989". Despre Gheorghe Enoiu, Goma scrie : "ENOIU GHEORGHE - căpitan in 1956, cand se ocupa de legionari și de studenți. Altfel numitul "Măcelarul" - erau mulți măcelari in Securitate. M-a bătut și pe mine (floare la ureche pe langă ce au pătimit Petrișor, Ivasiuc, Cocioran, Costică Iliescu) el este vinovat de moartea studentului Ștefan Negrea; l-a bătut - in cap, numai in cap - pană a innebunit - s-a spanzurat la Gherla."
Moa..comunistilor !

Lămuriri

Este doar o coincidență de nume, cei doi nefiind inrudiți.

Stimate domnule Dologa,

Si dacă nu ar fi fost vorba despre o coincidentă de nume, ce s-ar fi intamplat?

@Ambidextru

- cu tata lu' geoana sau oprescu , n-a fost coleg ?

Mai multe date despre acest tortionar securist

Cine stie mai mult despre acest Nicolae Enoiu sa spuna pe forum.Unde s-a nascut,care este satul natal unde a si murit?

Indivizii de teapa acestui Enoiu

sunt o adevarata rusine pentru poporul nostru.

 

Corect

Dar urmasii lui (daca ar fi cazul) nu sunt responsabili pentru ce a facut bruta. Daca i-am implica am utiliza aceiasi practica. Daca era suspect un om (in ochii lor) se trecea la agresiune impotriva familiei, rudelor si prietenilor. Uneori si a altor persoane numai ca i-a raspuns la intrebarea : cat e ceasul? Nu uitati... "ORDONANTELE DV. DOMNULE"

Asa o fi, dar au trait fericiti pana la adnaci batraneti !

.

Gheorghe Enoiu

Mai multe informatii la :
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Enoiu

Elita Romaniei

Cam ce pensie manca ilustrul purtator al hainei militare?

 
 

Dece va mirati ca

acest Enoiu nu a fost judecat ? Judecati sunt numai "colaboratorii" securitatii nu si fostii ofiteri.Apoi oare dece s-a asteptat atat ca sa se poate scrie despre el dupa 2 ani dela moarte. Nu stiu in ce masura judecarea si condamnarea unor comunisti de catre comunisti,are legatura cu fenomenul Pitesti.Comunistii s-au rafuit intre ei in lupta pentru putere.Apoi Jaful dela Banca Nationala,trebuia explicat.Cine l-a facut,cu ce scop,cat s-a furat ce s-a facut cu banii ?.Acel film "Reconstituirea nu a avut "vizionare limitate" ci au fost dusi oameni cu camioanele dela unitatile unde lucrau ca sa-l vada,bineinteles ca folosit ca propaganda.Dar acum ar trebui sa vedem adevarul.

 

Ce oroare. Ar trebui judecate si considerate crime de razboi.

Josnica specie comunistii astia.

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor