Mandru ca sunt roman: Cine i-a invins pe turci la Plevna?

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 11:09
28162 citiri
Mandru ca sunt roman: Cine i-a invins pe turci la Plevna?

Razboiul din 1877-1878, cand Romania si-a castigat independenta, figureaza in enciclopedii si in manualele de istorie europene sub numele de "Razboiul ruso-turc".

Nu este incorect, dar este incomplet, dat fiind aportul Romaniei decisiv, intr-un moment de cumpana al razboiului despre care multe manuale de istorie straine vorbesc prea putin sau deloc.

"A fost solicitat ajutorul aliatilor romani"

Unii comentatori se rezuma chiar la faptul ca rusii au actionat fara alt ajutor romanesc, in afara acordului principelui Carol de a permite trecerea trupelor pe teritoriul tarii.

Este adevarat, asa au demarat rusii, crezand ca n-au nevoie de ajutorul principatului romanesc, dar evolutia ulterioara a razboiului nu le-a dat dreptate.

Chiar si acum, manualele de istorie si tratatele redactate de istoricii rusi prefera sa nu observe ca interventia romaneasca a fost urmare a telegramei pe care printul Nicolae al Rusiei a trimis-o domnitorului roman, de la Tarnovo, unde isi avea statul major.

Literatura rusa, privind razboiul din 1877, nu spune un cuvant despre respectiva telegrama. Descrierea foarte detaliata a razboiului prezentata de Wikipedia in limba rusa, deci redactata de istoricii rusi, face o singura referire la prezenta romaneasca la Plevna, astfel:

"Au fost cerute urgent intariri din Rusia si a fost solicitat ajutorul aliatilor romani". Atat si nimic mai mult. Asta este totul despre prezenta noastra la Plevna, iar despre Grivita - reduta cucerita de romani - nici nu se pomeneste.

O telegrama disperata

Telegrama se pastreaza in tara noastra. Ea este redactata in limba franceza, originalul se gaseste in Muzeul de istorie a Romaniei si constituie exponat, prezentat publicului vizitator.

Intrucat textul ei a fost tradus si interpretat in mai multe feluri, merita reprodus aici in varianta originala, pentru ca insusi cititorul sa poata observa conformitatea traducerii:

"11/7 1877. Urgent. Tarnovo. Prince Charles de Roumanie a l'endroit ou se trouvera. Les Turcs, ayant amasse les plus grandes masses a Plevna, nous abiment. Prie de fair fusion, demonstration et, si possible, passage du Danube que tu desires faire, entre Djoula et Corabia. Cette demonstration est idispensable pour faciliter mes mouvements. Nicolas".

Tradus, textul suna astfel: "Urgent. Tarnovo. Printului Carol al Romaniei, oriunde s-ar afla el. Turcii, masand o multime imensa, ne distrug. Rog sa faci fuziune, demonstratie si, daca este posibil, sa treci Dunarea, asa cum doresti, intre Jiu si Corabia. Aceasta demonstratie imi este indispensabila, pentru a facilita miscarile mele".

Merita sa ne aplecam atentia asupra unui mic fragment: "asa cum doresti". Asta confirma faptul ca printul Carol si-a dorit sa participe de la inceput la aceasta campanie, dar tarul nu a dorit sa-l aiba asociat - ceea ce de altfel se cunoaste.

Nu incape indoiala ca documentul este rezultatul unui gest disperat. Este disperarea adresata domnitorului, caruia tarul ii refuzase interventia. Se stie ca printul Carol a intervenit prompt, dupa ce i s-au acceptat conditiile.

Sabia lui Osman Pasa

Telegrama a fost inspirata. Trupele romane odihnite au fost de folos trupelor rusesti obosite, pricinuind daune grave trupelor turcesti, si mai obosite. Turcii au facut o ultima manevra, incercand sa iasa din incercuire, dar manevra a fost zadarnicita de trupele romane, carora li s-a si predat Osman-Pasa, ranit, impreuna cu 45.000 de oameni.

Conform documentelor istorice, Osman-Pasa a oferit sabia sa colonelului roman Mihail Cristodulo Cerchez, care insa a refuzat s-o primeasca, neavand autorizarea domnitorului.

In aceste conditi, sabia a fost preluata de generalul rus Ganetki, caruia tarul i-a conferit ulterior titlul de feldmaresal, titlu inexistent pana atunci in armata rusa.

La randul sau, domnitorul Carol i-a conferit colonelului Cerchez decoratia "Steaua Romaniei", cu grad de ofiter, precum si "Virtutea Militara, de aur". Istoriografia rusa insa consemneaza altfel situatia: "Osman Pasa, ranit, a predat sabia generalului Ganetki", fara alte detalii.

Fireste, nu trebuie sa minimalizam lucrurile. Razboiul ruso-turc nu se limiteaza nici la episodul Plevna, nici la cel de la Grivita. A fost un razboi de amploare, care a cuprins nu numai peninsula Balcanica, ci multe zone limitrofe Marii Negre. A fost un razboi al Rusiei, in care ea a invins.

Dar asta n-o impiedica sa treaca usor cu vederea aportul armatei romane, in momentul cel mai delicat al luptei.

Mai corecti, bulgarii s-au ingrijit sa se ridice un Mausoleu al Ostasului Roman la Grivita, unde sta si acum un piedestal cu bustul colonelului Cerchez, cel care a refuzat sa preia sabia, pentru ca nu avea ordin de la domnitor.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Mihail Cristodulo Cerchez, #Razboi ruso turc Romania, #Romania Plevna Grivita, #ne mandrim cu ei , #documentar
Comentarii
Poza janvaljean
janvaljean
rank 5
Unde sunt acum cei care ar trebui sa ne scape din razboiul de
Poza ulivia
ulivia
rank 1