Mandru ca sunt roman: Iuliu Maniu, sfinxul de neclintit, care nu admitea compromisuri

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 10:51
17622 citiri
Mandru ca sunt roman: Iuliu Maniu, sfinxul de neclintit, care nu admitea compromisuri

Iuliu Maniu a fost una din cele mai puternice personalitati ale vietii politice romanesti, care a luptat in intreaga sa viata impotriva oricarei forme de dictatura, de asuprire si de incalcare a valorilor democratice.

In Ardealul anului 1918, s-a opus ferm stapanirii austro-ungare. Trimis pentru tratative cu reprezentantul Budapestei, privind viitorul acestui teritoriu, a refuzat orice compromis, punand capat brusc "negocierilor" si a declarat ca nu exista alta solutie, decat numai unirea teritoriilor romanesti de peste munti cu Vechiul Regat, reusind sa se impuna.

Omul care s-a opus regimului comunist

Dupa Unire, venit la Bucuresti, a militat pentru reintoarcerea pe tron a principelui Carol, dar cand acesta, ajuns rege, a hotarat desfiintarea partidelor politice si infiintarea unui singur partid (FRN), in 1938, a intrat in conflict deschis cu insusi regele.

Tot in conflict a intrat mai tarziu si cu maresalul Antonescu, protestand in scris atat fata de dictatura cat si fata de continuarea razboiului dincolo de Nistru, al carui scop nu-l vedea.

In mai 1946, este invitat ca martor la procesul maresalului Antonescu. Face atunci un gest pe care nu l-a mai facut nimeni altul: la intrarea in sala, s-a apropiat de boxa auzatilor, ca sa-i intinda mana prieteneste fostului sau adversar politic.

Gandul omului politic Iuliu Maniu trebuie sa fi fost ca, pana si in sala de judecata, intre adversari se impune o relatie de bun simt, ca sa nu-i spun chiar coabitare.

Culmea afirmarii lui Iuliu Maniu a fost insa atunci cand s-a opus ferm regimului comunist, instalat in Romania. I-a fost fatal, dar n-a dat indarat.

Stia sa coabiteze cu adversarii

In definitiv, cine a fost acest Iuliu Maniu? S-a nascut in apropiere de Simleul Silvaniei, in anul 1873. Si-a parasit localitatea natala la sapte ani, pentru a urma scoala primara de la Blaj, apoi liceul la Zalau si, in sfarsit, studiile universitare la Budapesta si Viena, unde si-a luat diploma de doctor in drept, in anul 1896.

Revenit in Transilvania, si-a inceput activitatea politica in cadrul Partidului National Roman, iar in 1906 este ales deputat in parlamentul de la Budapesta.

Convins de valorile principiilor democratice pe care le-a slujit si care au stat la baza Marii Uniri, Iuliu Maniu a fost, totusi, prin felul sau un razvratit. Nu accepta sa se alinieze la directiile stabilite de altii.

Poate cel mai elocvent exemplu este faptul ca nu a recunoscut Constitutia din 1923 - apreciata la acea vreme ca fiind cea mai democratica din Europa - pentru motive numai de procedura: fusese votata direct de Parlament, prin vointa majoritatii liberale, si nu prin adunarea constituanta, asa cum se cuvine pentru Legea Fundamentala.

Tot o manifestare de razvratit este si faptul ca el, unul din initatorii si din infaptuitorii Marii Uniri, a refuzat sa ia parte la incoronarea regelui Ferdinand si a reginei Maria la Alba Iulia, in 1918, considerand ca - in opinia sa - ceremonia a fost monopolizata de ierarhii ortodocsi, in timp ce majoritatea romanilor din Ardeal erau atunci greco-catolici.

Razvratit, dar nu ostentativ: n-a exclus coabitarea omului politic cu autoritatea regala si cu toti ceilalti factori politici, ploconiti in fata initiatorilor constitutiei.

O sentinta ciudata

Numai comunisitii n-au fost capabili sa coabiteze cu un reprezentant de seama al romanilor si, odata preluata puterea, l-au supus represiunii.

Acea mana prieteneasca intinsa protocolar lui Ion Antonescu n-au putut s-o uite, dar nici nu i-au putut gasi o invinuire lui Maniu, ajuns deja legenda. Iar, daca n-au gasit-o, au fabricat-o.

Pretextul a fost "fuga de la Tamadau", o actiune in care cativa fruntasi taranisti au fost ademeniti de noua securitate la un mic aeroport, de unde - chipurile - urmau sa decoleze spre occident. Printre ei, se gasea si fruntasul taranist Ion Mihalache.

Sub pretext ca era in cunostinta de cauza, i s-a intentat si lui Maniu un proces. La 11 noiembrie 1947, marele om de stat este condamnat la "9 pedepse insumand 104 ani inchisoare, plus de doua ori munca silnica pe viata" (citat din sentinta).

N-a avut rabdare sa astepte 104 ani. A decedat in februarie 1963, cand directorul inchisorii din Sighet telegrafia cifrat la Bucuresti: "s-a stins becul in camera nr...".

A fost semnalul care l-a autorizat pe director sa ingroape "becul" in groapa comuna de langa o cale ferata, la hotarul pamantului romanesc, pe care Maniu l-a aparat o viata intreaga.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iuliu Maniu, #Iuliu Maniu fruntas taranist, #Iuliu Maniu politician, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #documentar