Mandru ca sunt roman: Nicolae Titulescu, romanul care dadea candva lectii Europei

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 11:59
19225 citiri
Mandru ca sunt roman: Nicolae Titulescu, romanul care dadea candva lectii Europei

Nici o personalitate romaneasca n-a fost vreodata asa bine reprezentata la nivel european ca Nicolae Titulescu, om politic de vaza in tara noastra, deputat, ministru in mai multe guverne si ajuns cunoscut in afara granitelor mai ales dupa ce fusese numit reprezentant al Romaniai la Liga Natiunilor de la Geneva, in anul 1921.

Presedinte de doua ori consecutiv la Liga Natiunilor

Liga Natiunilor este precursoarea actualei ONU, fiind infiintata la sfarsitul Primului Razboi Mondial, cu acelasi scop de a veghea pentru mentinerea pacii si bunelor relatii intre popoare.

Liga parea sa aiba un rol determinant in lume, daca n-ar fi fost subminata indeosebi de Germania, iar apoi si de alte tari: Japonia, Italia, Spania. Declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial a marcat esecul acestei organizatii.

In anii '20 si la inceputul anilor '30, in perioada de succes a Ligii, personalitatea cea mai marcanta s-a dovedit a fi romanul Nicolae Titulescu, ales de doua ori consecutiv presedinte al acestei organizatii, in 1931 si in 1932.

In aceasta calitate, a militat pentru inviolabilitatea frontierelor, asa cum au fost stabilite prin tratatele de pace, pentru raporturile de buna vecinatate si egalitate in drepturi intre statele mari si mici - chiar si cele foarte mici - si, mai ales, pentru prevenirea agresiunii.

O piedica in calea lui Hitler

Politica sa impaciuitoare mergea pana acolo incat nu refuza dialogul nici macar cu URSS, tara considerata proscrisa de intreaga Europa - lucru care i s-a reprosat de altfel.

Dar nu de aici i s-a tras raul. El era opozantul principal al revizionismului german, aparut odata cu instalarea la putere a lui Adolf Hitler.

Conceptul despre colaborarea europeana a lui Titulescu si influenta pe care o avea in cele mai inalte cercuri politice ale continentului stateau ca o stavila in drumul demarat de nazism, pentru pregatirea agresiunii.

Este cert ca Hitler a hotarat eliminarea lui din viata politica, dar nu cunoaste nimeni caile prin care, in mod indirect, a influentat in acest sens politica romaneasca. In orice caz, in 1936, regele Carol al II-lea s-a aliniat rapid cercurilor de dreapta din tara, aflate in stransa legatura cu cele de la Berlin.

Pe neasteptate, regele hotaraste indepartarea lui Nicolae Titulescu din toate functiile detinute la acea vreme si determinarea lui sa paraseasca tara. Titulescu pleaca in Elvetia, apoi in Franta.

Persoana privata

Nu intamplator, in acelasi an 1936, Germania hotaraste sa ignore cele convenite la incheierea pacii si trece la remilitarizarea Renaniei. Era un test cu care Hitler incerca reactia Europei la initiativele sale belicoase.

Testul i-a reusit. Franta asista pasiva la aceasta situatie, fara sa-si dea seama ca va ajunge una dintre pricipalele victime ale agresorului. Nici Anglia n-a reactionat.

Circuland ca simpla persoana privata prin Europa, Titulescu n-are alta cale de actiune decat prelegerile. Le foloseste din plin, iar lumea care il cunoaste si il respecta ii asculta cuvintele. Vorbeste la 11 aprilie 1937 la Cap Martin, Franta, apoi tine cateva conferinte la Londra in iunie al aceluiasi an, este primit sa tina un discurs in Camera Comunelor, vorbeste la Oxford, la Cannes.

Este obsedat de ideea intangibilitatii frontierelor, a bunelor relatii de vecinatate, a neinarmarii. Sesizeaza faptul ca butoiul cu pulbere al Europei se afla in Peninsula Balcanica si ca trebuie protejata pe cale diplomatica integritatea tarilor din aceasta zona, aflata in pericol.

Are in vedere Iugoslavia si Romania, iar acestea se petreceau nu cu mult inainte de incheierea pactului Ribbentrop-Molotov si de dictatul de la Viena, care au lovit greu Romania.

Viziunea

Eminentul diplomat avea o viziune perfecta, dar i se taiasera aripile. In a doua jumatate a anilor '30, se agraveaza starea de sanatate a romanului aflat in exil. Din ce in ce mai bolnav, continua sa tina prelegeri, fara sa poata impiedica demararea agresiunii, pe care o prevazuse, dar n-o putuse stavili.

Apuca sa vada chiar inceputul marii conflagratii, dar trece in nefiinta la 11 martie 1941, in Franta. Diagnosticul bolii de care suferea a fost totdeauna prezentat confuz, fapt pentru care s-a lansat inca din acea vreme ideea ca serviciile de spionaj germane i-au aplicat doze aducatoare de moarte. Cand e vorba de spionaj, poti presupune orice, dar niciodata nu poti dovedi ceva concret.

Inmormantat in Franta, ramasitele pamantesti au fost aduse in tara abia in 1992 si reinhumate in curtea unei biserici de langa Brasov.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Nicolae Titulescu, #Nicolae Titulescu diplomat, #documentar Nicolae Titulescu, #istorie Nicolae Titulescu, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #documentar